Радев: Преходът се оказа сложен процес, с много превратности

Каквито и пари да даваме преди изборите, няма да постигнем желаната цел
Обновена: 1 окт 2019 19:03 | 1 окт 2019 18:38, Анисия Иванова
97
Радев: Преходът се оказа сложен процес, с много превратности
Снимка: БТА

Преходът се оказа сложен процес, той  беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Това каза президентът Румен Радев, който участва във форум "30 години от промяната" по повод 25-ата годишнина на фондацията "Фридрих Еберт" в България.

Той се оказа дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования. Затова и днес ние с основание си задаваме и тревожни въпроси, каза държавният глава.

Защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели - членове на НАТО, част сме от европейското семейство, България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е в момента най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България?

Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи днес живеят в бедност и социално изключване? Защо изостанахме драстично в това отношение от другите източноевропейски държави?

Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към това средно равнище за Европа и да даде някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, каза Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава подчерта, че отговорите трябва да се търсят не в цифрите и икономическите разчети, а в обществените отношения, демократичните механизми, в правата, свободите и овластяването на гражданите.

Преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в един тесен кръг хора, неизбежно този кръг започва да използва институциите, финансови и медийни инструменти за да засилва своята власт и да изместват приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към власт на тясно партийни и лични интереси, отбеляза Радев.

Президентът посочи, че разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така както е заложено в Конституцията. „Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси, без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението“, отбеляза Румен Радев.

Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, каквито и секторни политики да развиваме, каквито и бюджетни приоритети да определяме и каквито и пари да раздаваме, особено преди избори, ние няма да постигнем желаната цел, защото тя зависи от политическата среда и от начина на управляване на политическата власт, каза още Радев.

"Защо не успяхме да постигнем висок устойчив икономически темп на развитие, който да ни закара по-бързо към това средно равнище за Европа и да дадем някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, тук да търсят своето бъдеще. Те са умни и виждат, че темповете, с които се движим няма да им дадат във времевата рамка на техния активен живот този стандарт, който те желаят“, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените феодали грабят като за последно същото е в Русия
88
1
 
2
 
! Отговори
Докато преди 4 години
Доката не започнете да наричате с истинските им имена процесите в БГ, реализирани съзнателно през тези 30 г. България изчезва.Първо правило на пациента е да признае, че е болен, второ правилна диагноза.Нито признавате, че БГ е тежко болна, нито поставяте правилната диагноза, няма как да има адекватно лечение.Или прави партия - военните те подкрепят и режи тумора с метастазите, или БГ загива.БГ няма полезен ход, не може Данчо Кирилов да е министър, гавра с юристите, Гърневски, Андреев идр.
87
3
 
3
 
! Отговори
Радев преди 4 години
Отворихме си пазарите за банани и тоалетна хартия, за да може чичко Ханс да получава 2000 хиляди евро заплата и да не е безработен.А чичко Иван работил 40 г. да взима 300 евро пенсия.Същият си като другите васали на ЕС и НАТО."Стратегически цели" - стратегическо заличаване на БГ народ.За 30 г. по един милион на всеки десет емигрираха, или починаха.НА товаму се вика етническо прочистване - по европейски.
86
3
 
3
 
! Отговори
Радев преди 4 години
"тези положителни промени, след като постигнахме стратегически цели - членове на НАТО, ЕС"Не са положителни, а ОТРИЦАТЕЛНИ, едните ни съсипаха армията - най силната на Балканите, ракови заболявания уранови бомби САЩ. Другите ни съсипаха икономиката, важни стратегически отрасли - енергетика, летища, води, селско стопанство.Затворихме училища, болници, детски градини. Съсипано образование.Отвориха си пазарите,а в БГ и им ядем ***, за да не останат европейците гладни.
85
0
 
4
 
! Отговори
бах тоя преход преди 4 години
30 години преход ......
84
7
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Прав е радеФ, Прехода се оказа сложен, а Демокрацията отне толкова много на електората на Импексова ... и на беквокалистите и също ... !!!
83
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА съжаление в България е пълно с пенсионери които получават -1200лв.пенсия и продължават да са на работа като ,че ли са незаменими и са все още на държавна хранилка-МВР,МО,депутати ,директори незнам си какви..........затова нашите деца ги няма за голямо съжаление..........
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички след 1989 година крадоха, разграбваха и рушаха безнаказано, няма училища, младежта избяга, няма ги заводите, няма ги пазарите, няма производство българско, работим на ишлеме с евтин робски труд. Това е България за съжаление. Дали ще се оправи , трудно в близките поне 10 - 20 години които и да дойде на власт.
81
11
 
13
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 4 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след 3 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много жалко...
80
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев както винаги се изявява като говорител на руския посланик. Замълчи си, бе продажна антибългарска подлогоо.
79
3
 
3
 
! Отговори
Странджата преди 4 години
До ПроСоТо. Нещо не ми се виждаш грамотен. Нито запетайки слагаш, нито си наясно с пълния ЧЛЕН.
78
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Думите са верни но народа е мноооого *** така че полза никаква.И още.Прехода за прости народи като българският е мисия НЕВЪЗМОЖНА!!***, по-***, ***..................ХА-ХА-ХА.
77
1
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До ПросТоТо. Здрасти и тук. Хи-хи, ***.
76
4
 
10
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Понеже Прехода се провали, комунистите молят народа да го направят отново.
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговора на всички тези въпроси знае партията която тв издигна БСП (бившо БКП)! Те са отговорни за разрухата и изпуснатите възможностти на преходода - не че другите се справиха добре но все пак СДС и сие вкараха БГ в НАТО и ЕС така че успехите които цитира Президента дори не са на партията която го издигна - там са само провалите...
74
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунист власт трудно пуска. изгониха народа само и само да е тяхното.
73
1
 
14
 
! Отговори
Равносметката преди 4 години
В края на прехода, другарки и дрогаре, се оказа, че едри капиталисти са станАли все НАШИ ребята!
72
6
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
За 1оо години,100 преврата.Но прехода,разказа ни играта.
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е провалена страна. Изчезваща все едно е във война. Демографската катастрофа е факт. Най жалкото е че едните заминаха, други мизерстват, и други типично по български се бият в гърдите че те били добре в България. Че били кадърни. Проблема е общ на цялата нация, но за жалост българите не са. За какво ти служи да имаш хубава кола като я караш по разбити улици, да живееш в голям апартамент и да си с 10 аларми, да гледаш през рамо мизерията около теб, и да мислиш че не те засяга?
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не станахме като другите ли? Заради манталитета на народа. Българина е индивидуалист, далавераджия. Бай *** описва манталитета на този народ. Политиците са част от народа и имат същото мислене. Българите нямат чувството на нация и на народ. Всеки спасява себе си. Пред блока е пълно с *** но той гледа вкъщи да му е хубаво. Не го интересува нищо друго ако не го засяга лично. Политиците са виновни за мизерията но те са само рефлекс на това което всъщност е българина.