Радев: Преходът се оказа сложен процес, с много превратности

Каквито и пари да даваме преди изборите, няма да постигнем желаната цел
Обновена: 1 окт 2019 19:03 | 1 окт 2019 18:38, Анисия Иванова
97
Радев: Преходът се оказа сложен процес, с много превратности
Снимка: БТА

Преходът се оказа сложен процес, той  беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Това каза президентът Румен Радев, който участва във форум "30 години от промяната" по повод 25-ата годишнина на фондацията "Фридрих Еберт" в България.

Той се оказа дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования. Затова и днес ние с основание си задаваме и тревожни въпроси, каза държавният глава.

Защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели - членове на НАТО, част сме от европейското семейство, България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е в момента най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България?

Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи днес живеят в бедност и социално изключване? Защо изостанахме драстично в това отношение от другите източноевропейски държави?

Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към това средно равнище за Европа и да даде някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, каза Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава подчерта, че отговорите трябва да се търсят не в цифрите и икономическите разчети, а в обществените отношения, демократичните механизми, в правата, свободите и овластяването на гражданите.

Преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в един тесен кръг хора, неизбежно този кръг започва да използва институциите, финансови и медийни инструменти за да засилва своята власт и да изместват приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към власт на тясно партийни и лични интереси, отбеляза Радев.

Президентът посочи, че разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така както е заложено в Конституцията. „Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси, без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението“, отбеляза Румен Радев.

Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, каквито и секторни политики да развиваме, каквито и бюджетни приоритети да определяме и каквито и пари да раздаваме, особено преди избори, ние няма да постигнем желаната цел, защото тя зависи от политическата среда и от начина на управляване на политическата власт, каза още Радев.

"Защо не успяхме да постигнем висок устойчив икономически темп на развитие, който да ни закара по-бързо към това средно равнище за Европа и да дадем някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, тук да търсят своето бъдеще. Те са умни и виждат, че темповете, с които се движим няма да им дадат във времевата рамка на техния активен живот този стандарт, който те желаят“, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е преход към никаква демокрация, а е обикновена тоталитарна тирания. Българските политици на прехода трябва да се запознаят с Гилотината и истинската демокрация.
48
5
 
7
 
! Отговори
Луд умора няма ! преди 4 години
Дайте му трибуна на пенсионирания военен Радев и той започва да плюе по Родината Защо ? Добре, че вече никой не му обръща внимание :))
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ ЕДНА ЯМА, ИЗМЪКВАНЕТО Е ТРУДНО.
46
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Преход ли му казвате на Геноцида,при който българина най-измира ?!
45
1
 
11
 
! Отговори
избирател преди 4 години
А по мои наблюдения,крадците направиха процеса сложен!!!
44
4
 
0
 
! Отговори
КрВГз преди 4 години
Да, ама па сте свободни!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преходът от социализъм към капитализъм отдавна приключи........................................Продължаваме... назад, към робовладелчеството.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдеее рУци стартира предизборната кампания на позитанските си другари.
41
2
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Единствения начин за преминаване от един обществен стой към друг е революцията,защото за да се изгради новото трябва да се унищожи старото.Френската революция елиминира и унищожи 68% от предния политически елит.Съветската - 90%.Алтернативен,мирен път няма,защото всеки такъв би позволил мимикрия и контрол на процесите от тези,които трябва да бъдат сменени.Ние не направихме революция.
40
5
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Озлобен фа.т$мак. От както му измъкнаха комисионната за Грипените плюе само отрова и по.мия. Толкова е жалък та чак ми се по.в.ръща като го гледам. Дребна, завистлива, озлобена персона.
39
0
 
9
 
! Отговори
Д. Линч преди 4 години
"Преходът" се оказа прикритие на макрограбеж на стойност двеста милиарда, като "приватизация", "концесия", "фалити", "усвояване на еврофондове", "заменки"...
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преходът от социализъм към капитализъм отдавна приключи. Сега вече правят преход от капитализъм към феодализъм.Преходът е необходим, защото и капитализмът не ни хареса и ще пробваме с феодализъм.Картелите на индустрията и политическата каста работят за Прехода към Феодализъм.
37
2
 
2
 
! Отговори
Сиреч преди 4 години
БГ ще се оправи като вкарате в затвора всички управлявали 30 г.Най-вече тея дето ни вкараха в НАТО и ЕС - Кунева - Пръмова - неизгодни предприсъединителни договори и закриване на реактори - рязане на ракетите, Костов, Софиянски, Плевенлиев, Сакскобург, Миленчу, Трайков, като измиете позора от лицето на българите - може и да се оправим.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо сме бедни, защо, защо?Ами защо дори след 30 години все още 30% гласуват за БСП? Защо огромна маса хора защитават руски икономически и политически интереси? Ако щете дори, защо стотици хиляди си дават половината заплата на Делян Пеевски за да търкат листчета?Къде щеше да е Германия 30 години след войната, ако хората там продължаваха да гласуват за фашистката партия?
35
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
бих помолил уважавания от мен г-н Президент поне той да не употребява КУХОТО КЛИШЕ "преход"!!!!"преход" НЯМАШЕ!..Имаше ШОКОВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ И ОГРАБВАНЕ на ОБЩОНАРОДНИТЕ БЛАГА,трупани с десетилетия ОТ ОТРУДЕНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!...така наречения "преход" е СРАМ и обида за всеки нормален човек!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Животът изисква лично самоусъвършенстване. Колективното отсъства вече. Обобщенията са безсмислени.
33
2
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Трябва да бъде осъден за Държавна Измяна, от Военен Трибунал! ***, кукла на конци.
32
5
 
2
 
! Отговори
Защото преди 4 години
"защото търсихте стратегическите цели НАТО, и ЕС^защото тези две "стратегически цели" не бяха целите на българите, а срещу българите.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато не разбираш нещо или не можеш да се справиш с него, обявяваш го за сложно..
30
7
 
10
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Много ме е срам от този наш президент! По-лош няма накъде. И Първанов, и Плевнелиев никога не са били толкова пристрастни. Никога! Той не обединява народа, а по свой си селски начин иска да го разедини. Дори неговото семейство не е кинанво семейство. Абсолютен Ал Бънди. Който между другото поне си е със семейството. Срам ме е. Как така този президент? Как така този генерал? Боже опази ни