Заплатите в бюджетната сфера със скок от 10% през 2020 г.

В ход е и стратегията за удвояване на учителските възнаграждения
31
Заплатите в бюджетната сфера със скок от 10% през 2020 г.
Снимка: Булфото, архив

Заплатите в бюджетната сфера ще се повишат с 10% догодина, в ход е и стратегията за удвояване на учителските възнаграждения. Това са сигурните неща в новия бюджет, но той още не е коментиран с министерствата, защото е рано, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в МС.

За септември има превишение на приходите над разходите в хазната с около 150 млн. лв., което увеличава общото превишение за деветмесечието до малко над 1,2 млрд.лв.

Голяма част от инвестиционните разходи са струпани в края на годината, така че очакваме бюджетът да не ни изненада в отрицателен аспект и горе-долу се движим в рамката, която приехме с актуализацията, уточни той. Бюджетът за тази година беше ревизиран заради покупката на новите изтребители F-16.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Фантазии. В икономиката се трудят масово за под хиляда лева на месец. Всичко е стъкмистика да захлебвт електората си от чиновници преди изборите. Вижте кои си купуват апартаменти - чиновниците.
29
1
 
4
 
! Отговори
qweqwe преди 4 години
Докато няма ставка на час при всяка професия както е в другите държави, трудно заплатати да се променят и в частния сектор.
28
1
 
2
 
! Отговори
qweqwe преди 4 години
Няма как да има качество в администрацията при заплатаи от 600 - 700 лв. и да искаш да работиш качествено заплатата и условията направо та смачкват.
27
1
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
В икономиката всичко е въпрос на баланси. Все пак в години на икономическа активност герб генерираха огромен дълг при това без да увеличат МРЗ то ,а сега следва рецеси .Сега и да се увеличи КЪДЕ Е ФАЙДАТА ЗА ИКОНОМИКАТА ??? Парите от дълга са отишли в банките където селски тарикати за една година спестиха 190 000 лв .Това са загубени за икономиката мъртви пари. Точно така не трябва да се управлява.А вишистите по добре да са далече от системата. Доказано некадърни са .
26
0
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
герб въобще не могат да управляват икономика. Не разбират основни потоци от пари как трябва да се насочват .Ако потоците не носят блага трябва да се ограничат ,а парите при благата .Тоест правителството трябва да пренасочи основни потоци които не трябва да са в чорбаджийте и държавните хранилки ,а в работниците . Така се унищожава производството .А в икономиката са важни само потребителя и производителя ,а това е работника. Другите са ненужни .
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около 25% са бюджетните от всички трудещи се...бая е за малка България=2ма на всеки 10 са на бюджетна издръжка, без да се включват роднините. Масово бюджетните работят с методика и документи непроменени от съветско време, а реформите са само на хартия или в джоба на полит началника. 2019 година се завеждат с изходящ номер и на хартиен носител принтирани мейли, често завеждат "документооборот" в тетрадки, а базата данни е на ниво 90те ако я има изобщо, работят с "паметна записка" / "опорни точки"
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната част от работещите в бюджетната сфера са в образованието, здравеопазването и разните МВР, МО, ДАНС и т.н. фуражки. Общо в обществения сектор според НСИ работят 548 хиляди човека, но бюджетнияа сектор е част от обществения сектор. Някои сънуват разни милиони хора работещи в България на бюджетна издръжка.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Много повече е държавната администрация и разклоненията и. Може би е милион и се увеличава всяка година. Милион чиновници без грам полезност, без да носят ни стотинка добавена стойност, увиснали на врата на частния сектор. Никога няма да има пари за пенсионери, инвалиди, болни, лечение на деца, майчинство... Вместо за социална политика, парите отиват за чиновници.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, че то в бюджетната сфера са само кадри на ГЕРБ. 10% за "своите" хора. Нормално.Учителите също са от ГЕРБ.Но за МРЗ двойно увеличение не се предвижда. За МРЗ изпълняват желанията на Велев и Домусчиев.
21
3
 
4
 
! Отговори
ДА ВИ СЕ НЕ ЗНАЕ преди 4 години
МНОГО БЕ, ГОРАНОВ. КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ??? НА 1000 ЛВ, ЦЕЛИ 100??? НЕ СТИГАТ САМО ЗА ХРАНА НА 4 ЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО ЗА 1 СЕДМИЦА! А ТРАНСПОРТ, А ДЖОБНИ НА ДЕЦАТА, А ЗА ЛЕКАР...МНОГО МИ СЕ ЩЕ БОКО И КОМПАНИЯ ДА ЖИВЕЯТ С МИЗЕРНИ 5-600 ИЛИ 1000 ЛВ.МЕСЕЧНО, ЗАЩОТО НОРМАЛНИТЕ ХОРА НЕ СА ОВЪРТОЛЕНИ В МАФИОТСКИТЕ СХЕМИ НА ОПГ ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ И БАШ КОКОРБАШИЯТА ИМ. ПРАЗНИ ПРЕДИЗБОРНИ ЛАКАРДИИ. ДА НЕ СТАНЕ КАТО С ПАРИТЕ ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ. 50 МИЛИОНА СЕ ИЗПАРИХА НЯКЪДЕ
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10% е безбожно малко, след като доста години ГЕРБ увеличаваха заплатите с по 2-3%. Едно двойно увеличение на заплатите ще е добро начало.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През месец юни 2019 според НСИ, средната заплата в обществения сектор е била 1252 лева, а в частния сектор 1253 лева, т.е. с един лев повече. Знае се, че близо половината от доходите в частния сектор не се декларират, следователно в частния сектор реалната средна заплата е била през юни 2019 около 2500 лева. При 10% увеличение на заплатите на част от работещите в обществения сектор, средната заплата в този сектор ще се вдигне с 3-4% и ще стане около 1290-1300 лева.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идват избори, кошницата с обещанията е бездънна. Народът е късопаметен и нищо чудно да гласува пак за същите муцуни в Парламента. Моят избор е Демократична България.
17
1
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Горанов министър на финансите на бюджетната сфере ли е или на България ? Нали той и правителството на Борисов емитираха облигационния заем за 16 /шестнадесет/ милиарда лева. Вместо да се грижи за заплатите на колегите си от бюджетната сфера, по-добре ще е, ако каже кои ще плащат заема им.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бюджетна сфера - брой работещиОколо 125 хиляди в държавно управление и други спомагателни административни дейностиОколо 100-150 хиляди фуражки всякаквиОколо 150 хиляди в образованиетоОколо 100 хиляди в здравеопазванетоМоже би и други, но малко. Общо около 550 хиляди. Общо работещи в България около 2,8 милиона.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
идват избори и рапона пак ще вдига данъци и осигуровки пак ще изгърбят народа що не вземат да се разходят малко между хората ,че да усетят народната любов и да са без гавазите си
14
0
 
6
 
! Отговори
Да бе, вярвам преди 4 години
Колкото ми скочи тази година, толкова и следващата. Парите отиват за тн политическо ръководство, за служителите - вятър в ушите.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да не увеличат заплатите в бюджетната сфера с 10%, защото иначе половината хора ще останат със заплати под минималната заплата за 2020 година.Реалността е, че държавата може да накара частния сектор да плаща по-нормални заплати по няколко начина, като един от тях е като самата държава започне да плаща по-нормални заплати, а не както е сега, заплатите в обществения сектор са по-малко от половината от заплатите в частния сектор.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година заплатите в обществения сектор (това не са само тези от бюджетната сфера) са и официално по-високи от заплатите в частния сектор. Неофициално това е така от много години, защото в частния сектор половината от доходите се укриват и за тях не се плащат осигуровки и данък общ доход. 10% увеличение е адски малко - от примерно 600-700 лева, каквато е масовата заплата в бюджетната сфера, масовите заплати ще станат 660-770 лева, при нова минимална работна заплата от примерно 610 лева.
11
0
 
14
 
! Отговори
А бедните българи ?! преди 4 години
Крадци се ширят във палати,будалите чакат на заплата.