Австрия зад нас за Шенген, ще работим за Дунавската стратегия

Румен Радев се срещна с Александър Ван дер Белен
11
Австрия зад нас за Шенген, ще работим за Дунавската стратегия
Снимка: Президентство на България

България и Австрия ще работят за утвърждаването на Дунавската стратегия на ЕС като реален инструмент за насърчаване на растежа, прилагането на високи екологични стандарти, икономическото и социално сближаване в Централна и Източна Европа. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които проведоха среща днес във Виена.

Те бяха единодушни, че общите проекти в региона на река Дунав засягат 14 държави и 20 процента от европейските граждани и изискват активна подкрепа от страна на ЕС, включително създаването на финансов фонд за тяхната реализация. Очаква се темата да бъде поставена отново във фокуса на европейския дневен ред при предстоящото председателство на Съвета на ЕС от страна на Хърватия.
 
"Социалното и икономическо сближаване в Европа е от изключително значение, но само с помощта на европейски фондове за изграждането на инфраструктура не може да има устойчиво преодоляване на съществуващите различия между Източна и Западна Европа. Нужно е равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, така че държавите-членки на ЕС да имат равен достъп до висококачествено образование и развитие на икономика с висока добавена стойност, основана на знанието", призова Румен Радев. Държавният глава оцени високо партньорството с Австрия в сферата на образованието и науката и особено при въвеждането на дуалното образование у нас.
 
И Румен Радев, и Александър Ван дер Белен откроиха динамичния двустранен икономически обмен като фактор за последващо задълбочаване на партньорството между България и Австрия.  

През 2018 г. стокообменът надхвърля 1.3 млрд. евро., а за последните две десетилетия австрийските инвестиции в България се равняват на 4.5 млрд. евро, което нарежда Австрия на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас.
 
Сътрудничеството в сферата на сигурността, охраната на външните европейски граници, борбата с нелегалния трафик и миграцията, също бяха сред акцентите на срещата на двамата президенти.

Румен Радев отново открои необходимостта от изработването на европейски план за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционните потоци към Европа и за солидарност и подкрепа на държавите по външните граници на ЕС. Обсъдена беше ситуацията по българо-гръцката граница и регистрираното увеличение на опитите за незаконното и прекосяване от страна на мигранти.

Александър Ван дер Белен потвърди от своя страна подкрепата на Австрия за присъединяването на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Отбелязано беше и че България е изпълнила още през 2011 г. всички технически критерии за членство в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм аз, ти си ти преди 4 години
Австрия трябва да бъде подарена на живота от девета квота ! !! !!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо, всяка вест е лъжа защо винаги Новината е актуална и лъжлива защо нито ведниж не казахте истината а само хипербули протовореччащи на истината ?????
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за мутрорепубликата - Шенген през крив макарон
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,пита ли някой българите дали искат да си сложат шенгенският таралеж сами в гащите или ще им го пуснат тихомълком досущ като НАТО-вския и ЕВРО-пейския?
7
0
 
3
 
! Отговори
Сръчко преди 4 години
Най ме е страх от тия, дето стоят зад мен.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе България граничи на Запад с руския анклав Сърбия бе !...какъв Шенген за руските шпиони бе !?
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко пак ще оправи Корнелия
4
8
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Щом зеления чорап се е заел със задачата... Деса може да засфири на арфа
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ е ОПГ!
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да поеме юздите на държавата генерал Радев след като скоро диктатора си бие камшика при братя Галеви. Днес даде първи признаци за това!
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския посланик пак ли се е излагал в чужбина. Цял ЕС го разбра, че е троянски кон, кремълска поддлога и продажен антибългарин.