Ще бъде ли решен въпросът за Гоце Делчев?

Мирослав Ризински: Най-вероятно това ще стане на 15 октомври
Обновена: 5 окт 2019 16:03 | 5 окт 2019 16:00, Анисия Иванова
20

"Очаквам, че най-вероятно на заседанието на Историческата комисия между София и Скопие на 14 и 15 октомври въпросът за националността на Гоце Делчев ще бъде решен," каза за предаването "Брюксел 1" Мирослав Ризински, зам-председател на Български културен клуб - Скопие.

"Имайки предвид последното изказване на премиера Заев, който се обърна към членовете от македонската страна на Историческата комисия и им каза да са храбри и да казват фактите такива, каквито са, смятам, че това ще стане," прогнозира Ризински.

На 17 октомври Съветът на ЕС трябва да вземе решение дали да даде старт на преговорите на Северна Македония и Албания за еврочленство. Преди това - на 14 и 15 октомври има поредно заседание на Комисията по история, създадена след подписва на договора за добросъседство между София и Скопие, на която трябва да се изчистят спорните въпроси.

На среща при президента Радев беше решено България да изработи национална позиция по отношение на стартиране на преговорите за еврочленство на Северна Македония.

"Мисля, че България ще даде своето "Да“ за започването на преговорите (б.р. - на Северна Македония с ЕС) с условия, които ще бъдат формулирани в позицията на правителството. Според мен може да се стигне до една директна среща още преди тази дата между премиерите на двете страни и да се приеме една взаимнообвързваща декларация,“ прогнозира в разговор с Милена Милотинова дългогодишният кореспондент на БТА в Скопие и Белград Николай Коев.

Какви са възможните варианти на позиция на България, ще признаят ли историците от Скопие българската националност на Гоце Делчев и какви стъпки се очакват от Северна Македония, за да получи зелена улица за старт на европреговорите.

Ввижте целия разговор в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
начо преди 4 години
тоа бабунгер милотиновата все едно и също повтаря като развален грамофон нито е за гледане нито е за слушане
13
0
 
4
 
! Отговори
гд преди 4 години
Помпео отиде да им напомпа самочуствието,че влизат в нату е те веднага се наежиха.
12
2
 
2
 
! Отговори
Гьостерица преди 4 години
Да, ще се реши, като стане Гоце и ви отвърти два шамара и на едните, и на другите. За какво изобщо храним политици в България и Македония, само да се дърлят?
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не знам защо официално българската държава разговаря с таканаречената македония. такава държава няма, нямало е и няма да има.
10
6
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Нека първо да оправим заплати , пенсии, здравеопазване , престъпност , русофилщина и след това да се захванем с Гоце Делчев. Той не ни е никакво грижа.
9
3
 
9
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
Защо се поставя един незначителан въпрос ,като какъв е бил Гоце Делчев? По важно е да признаят ,че такава държава преди 1945 година не е имало и тя няма нито език, нито история ! През следващите години в Македония се наслои омраза към България , която и сега се преподава в учебниците им! За това трябва твърд курс/ като Гърция/, а не някакви увъртания за"добросъседски отношение"!
8
3
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
В нормална държава да има предаване Брюксел едно е все едно през комунизма да имаше предаване Москва едно по БНТ . Ка може да има такива анти български телевизии ???
7
2
 
7
 
! Отговори
Антон преди 4 години
До БългаринТочно това е!Един народ, две държави!
6
3
 
11
 
! Отговори
Начо преди 4 години
Т.н.северна Македония ще е третата албанска държава,къф Делчев кви пет лева.Още сега в Скопие всичко е албанско
5
6
 
9
 
! Отговори
Бончев преди 4 години
Г Делчев е бил българин,който е работил за македонски политически проект,което е било в услуга на македонизма.Прави едно единствено посещение в одринско от където е изгонен за проповядване на сепаратизъм.Тракийските българи са отстоявали само и единствено присъединяване към България.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сантименталностите не са за предпочитане. И първата руска държава е със столица Киев, но с неправилна политика сега Киев им е направо враг.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз очаквам някаква неясна формулировка,от която нашите пак ще изпаднат в екстаз.Това ще бъде с цел да свалим гарда и да тръгне всичко по старо му.Целта е да се намали напрежението в българското общество,което вижда отстъпване от националните интереси и може повлияе негативно на управляващите преди изборите.Докато не се променят учебниците в Скопие,не бива да се допуска никакво напредване по главите за образование и добросъседство.
2
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Не става дума САМО за Г. Делчев, ами за признаване на обща история и култура до края на ВСВ, един език и до днес и т.н. Гоце Делчев и раните личности са само камъчета в общата мозайка. Както имаше до скоро две германски държави, но една нация с обща история до 1949 г.?
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България, като вкара Северна Македония в ЕС, си вкарва албанската мафия у нас, както и радикален ислям. Северна Македония е многоетническа държава със силен прираст на нехристиянското население.Това, което Живков успя да предотврати със смяната на имената, ще бъде пометено бързо-бързо чрез правото на свободно придвижване, уседналост и работа.