НС поиска: Северна Македония да възстанови BG гробовете на територията си!

Не само кабинетът, но и законотворците ще следят изкъсо страната
40
НС поиска: Северна Македония да възстанови BG гробовете на територията си!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие декларация за членството на Северна Македония и Албания в ЕС, в която също както и правителството, поставя някои условия за подкрепа.

Депутатите приеха и предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов в декларацията да бъде посочено, че като условие се поставя и възстановяване на българските военни гробища в Македония.

Още по темата
Основни моменти в приетата декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.

В декларацията е посочено, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания, допълва "Фокус".

Чрез декларацията Народното събрание призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към "обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. "македонско малцинство" в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати.

С текстовете 44-ото Народно събрание призова официалните представители на Р Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани заради българското си самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Република Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове.

Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на "говор на омраза" по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.

С текстовете се отправи призив и към официалните представители на Албания: да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.

С декларацията си 44-ия парламент се обръща и към настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорния процес с Република Северна Македония и Република Албания. На тази основа и при тези условия, 44-ото Народно събрание подкрепя започването на предприсъединителните преговори на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 11Не се обаждай, щото Каракачанов ще се грижи редовно за паметника на Червената Армия в София. Ще го лъска, ще го пази и ще му измива червената боя редовно, с която ще бъде постоянно боядисван и за в бъдеще, докато не бъде премахнат, гръмнат или разрушен.Волен Сидеров ще му помага. С метличка и лопатка, ще събира отпадъците около него.
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както Кремъл е направил от съседите си врагове, точно така русофилите се опитват с всички сили да направят от нашите братя македонците врагове !Веднаж русофил, винаги българофоб !...по коментарите ще ги познаете.
13
6
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 6Ако трябва да съм честен, на мен също не ми пука за повечето въпроси свързани с Македония, освен един: Ако албанците превземат Македония, ще имаме за съседи албанци.А това малко ме изнервя...
12
7
 
11
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Смърт за предателите!!!Ванче Михайлов ви чака на ония свят за да ви убие още веднъж!
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А "патриотите" кога ще поискат да се съборят съветските паметници в България или ще накарат македонците да построят и те паметници на съветската армия, щом Историята ни е една и съща !!!
10
8
 
9
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
Ако искат Македония може да осигури и безплатни гробове за всичките 240 тулупа от народното събрание.
9
1
 
20
 
! Отговори
Само преди 4 години
да попитам (щото от това почти нищо няма да бъде изпълнено) какво следва? Ще оттеглим ли подкрепата, или бития си е бит, а на другия блазе му?
8
3
 
23
 
! Отговори
От умрял писмо преди 4 години
Българите в Македония са вече с друго национално самосъзнание. Това е като религията- може веднъж да я смениш, но после ревностно защитаваш новата си вяра.Според тях - ИСТИНСКАТА!
7
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подписват признават и после искта гробове. А македонците ще посит скоро приинска македония и малцинство в България. Продажници!
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на мен не ми пука дали Македония ще е Северна Македония, дали ще е в ЕС, дали ще я превземе Албания и т.н. Щом се сърбеят да си се оправят със сърбите.
5
1
 
15
 
! Отговори
човек преди 4 години
Наистина, декларацията звучи доста прочувствено и сълзливо, почти като дълъг турски сaпунен сериал. Според мен достатъчно е твърдо да се настоява Северна Македония да зачита правата на всички малцинства на нейна територия, включително но не на последно място и българското, в съответствие с най-новите стандарти и закони на Европейския Съюз. Нито повече, нито по-малко.
4
6
 
19
 
! Отговори
до ha ha преди 4 години
Прав си - на 80% от хората в България за нищо не им пука, освен за чалга, парцуца и секс.
3
5
 
24
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Българите в Македония са невинни и също жертви. Тях ги промиват от малки, по яничарска технология. Вече поколения наред.
2
9
 
9
 
! Отговори
haha преди 4 години
толкова пък лигавене и писане на новини всеки ден с тая Северна Македония, че направо вече бактън. Все едно в България му пука на някой за македония, освен шкембето да се пъчи и да печели ефирно време.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така е, и ние възстановихме паметника на американските авиатори