БСП: Борисов удари дъното, ГЕРБ: Къде бяхте, петък е ден на опозицията!

Лют спор заради кворума: Кой и защо провали заседанието на парламента?!
118
БСП:  Борисов удари дъното, ГЕРБ: Къде бяхте, петък е ден на опозицията!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кой провали заседанието на парламента в петък и бяга ли премиерът Бойко Борисов от отговор на питания на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тези въпроси скараха управляващите и опозицията, след като в петък заседанието на законотворците се провали поради липса на кворум, а така пропадна и редовният парламентарен контрол, в който трябваше да участва и Борисов и да отговори на въпрос на червената шефка за политиката по национална сигурност, свързана с приемането на страната в Шенген.

Още по темата
"Били сме свидетели на всякакво шикалкавене на премиера, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното, нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген", скочи първа Нинова.

Тя призна, че при последното участие на премиера в парламентарния контрол, не е била в НС и не си е задала въпроса към него, но пък директно обвини Борисов, че препращал нейните питания към ресорните министри.

"От началото на това Народно събрание всички мои въпроси и питания се връщат от премира с отказ да ми отговаря поради некомпетентност", скочи тя. Като пример соцлидерката посочи въпрос за Агенция "Митници", за срива на Търговския регистър, за източването на данни от НАП, който Борисов е отклонил към вицето си Марияна Николова.

"На въпроса за преразпределението на излишъка от бюджета, въпросът е общо взето защо раздава парите от багажника на колата си – отговорът е: Не е компетентен да ми отговори, компетентен е Горанов", добави тя.

Според нея това поведение на Борисов показва отношението му към НС. "Изводът е, че страхът му да дойде и да ми отговоря е по-голям от парламентаризма", отсече Нинова.

Тя цитира и интервю на генерал от НСО, отговарял за охраната на парламента, който твърдял, че когато едно правителство си тръгва, премиерът отказвал да идва в парламента или ако случайно дойдел, искал да бъде извеждан през страничния вход.

"Мисля, е ситуацията в момента е точно тази", обобщи Корнелия Нинова.

Според съпартиеца й Георги Свиленски отказът на ГЕРБ да върне блиц контрола, издавал страх и некомпетентност. "А днес става ясно, че Борисов не го е страх толкова от парламентаризма, колкото от Корнелия Нинова", коментира той.

Свиленски пресметна, че от БСП депутатите в пленарната зала днес са били 48- 50, но от ГЕРБ са били едва 42.

Според червения Драгомир Стойнев е странно, че народните избраници от ГЕРБ в четвъртък са били много, а днес, когато премиерът трябва да отговаря на лидера на опозицията, ги няма.

Или не си уважават премиера, или не уважават Народното събрание, смята той.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отрече всички обвинения на левицата.

"Петък е ден на опозицията. Три са опозиционните партии и те наистина имат числено превъзходство, така че наистина трябваше да осигурят кворума, за да чут отговора на премиера", отсече тя.

Според нея депутатите в пленарната зала от ГЕРБ днес са били толкова, колкото са позволявали мероприятията на партията свързани с предизборната кампания за местния вот.
 
А на обвиненията на БСП, че Борисов връща въпросите им, Дариткова отговори също с обвинения – дълбоко непознаване на правилника за дейността на НС, където ясно е посочено, че ако въпросът не е от отговорностите на премиера, той се пренасочва към ресорен министър.

Освен това преди около две седмица Борисов отговарял на въпроси на опозицията по време на парламентарния контрол, а Корнелия Нинова не дошла в НС да си зададе въпроса.

И докато ГЕРБ и БСП спореха чия е вината за провала на заседанието, Искрен Веселинов от ВМРО видя липса на мобилизация във всички парламентарни групи заради предизборната кампания.

От групата на Обединени патриоти отсъствали шестима, защото са кандидати за кметове, останалите били в пленарната зала.

От "Воля" също имаше отсъстващи – петима, те пък били в командировка.

Въпреки това Боряна Георгиева от парламентарната група на партията коментира, че е жалко, че се стига до провал на заседания, защото позицията на "Воля" винаги е била, че народните представители трябва да са в парламента, за да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата с БСП е че ГЕРБ строят и от там крадат, а БСП, само крадат. За ГЕРБ донякъде разбирам защо се лъжат хората да гласуват за тях, ама за БСП, не мога да си обясна как тая партия още е в политиката и то на второ място по популярност.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП имат богат опит как се бяга от парламента през задния вход
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как къде да реже ленти и да дрънка глупости...откри ви чисто нов участък от Хемус нищо, че догодина ще го ремонтира отново
108
2
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До БирникЪ 105 Нинова не може да кани титана Борисов на публичен диспут. Много е малка и незначителна.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАКЛЮЧВАЙТЕ СЕ ДОБРЕ, ПОДПИРАЙТЕ ВРАТИТЕ- ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ ПАК ТРЪГНАХА- ПРЕДПОЧИТАТ БАНКИ- ИМА НЕМА 14 НАРИТАНИ- КЪМ ТЯХ НЯМАТ МИЛОСТ, СЛЕД ОБИРИТЕ НА СЪРЦЕ ИМ ЛЕЖИ РОЛС РОЙС, ЛАМБОРДЖИНИ, МЕРЦЕДЕС- КЪДЕ СА СЕ ЗАСЕЛИЛИ ПО СВЕТА СА СМАЯЛИ С ЛУКС И С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД НА СРЕДСТВА. КОГА ОБЕРАТ НАРОДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪК ЗАЩИТА НА РАША. ЛЮБИМ РЕФРЕН- НИЕ НЕ СМЕ- ТЕ ДРУГИТЕ, НО ИСТИНАТА Е ДРУГА- ВИЖТЕ ГИ ДОБРЕ МИЛИОНЕР ДО МИЛИОНЕРА С ПРЕТЕНЦИИ ДА ЗАЩИТАВАТ БГ НАРОД.
106
3
 
5
 
! Отговори
Mdaaa преди 4 години
БСП са в последна фаза на съществуване. Скоро ще почнат да миришат, защото се разлагат още живи!
105
5
 
9
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До БирникЪБорисов не може да води дебати и затова ги избягва.Знае че ще загуби, не е глупав!Като премиер е нула, но за сметка на това си е с нарцистични наклоности, от които страдат по простите хора от населението.Въпрос на оцеляване е неговата, вече никой не му се вързва на номерата.
104
4
 
8
 
! Отговори
БирникЪ преди 4 години
Класически номера на Пунта Мара. Всичко друго, но не и да отиде в НС и да отговаря на въпроси, което му е вменено от конституцията. Помня когато Нинова го канеше на публичен диспут и как БХ правеше какви ли не финтове, само и само да не застане лице в лице с някой (не само Нинова), който умее да задава неудобни въпроси. Същото е и с Люба Кулезич с нейните 37 покани към него - и всичките отказани. А иначе БХ върши всичко друго, но не и за това, за което му се плаща.
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъното е двойно-тройно и ако тези дойдат на власт, ще стигнем и по-долните нива.Явно разчитата на скритите пачки м/у дъната.
102
6
 
4
 
! Отговори
Кой преди 4 години
Уеуеееее, БКП-то пак се изходи!Кога ще се забранят партиите, че ми писна от ******oти!
101
0
 
6
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Че те вече ходят ли на работа ????
100
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
брей че изненада!..Та това са "КОРОННИТЕ МАЙ мунски НОМЕРА" на Толупина от село Банкя бе!..За пръв път ли ги прилага?-НЕ!!!..ТОВА е неговата система за ОЦЕЛЯВАНЕ!!!!.Но така е!...Когато 80 процента от една нация не е със всичкия си, какво значение има,че "Началника" на тая нация е ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ?!
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямат ли двойници? Да има по един на магистралата и в парламента. Трябва да се назначат двойници, които да обслужват народа по многобройните обекти за откриване. Един за всичко не стига.
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магистралните труженици работят на Магистралата. Не се излежават в Говорилнята.
97
6
 
4
 
! Отговори
Чичето преди 4 години
До Лицемерка Корнелия !Корнелия е част от парламента. А премиерът по Конституция е подчинен на парламента.Така че е длъжен да се отчита в НС независимо от кефа си.Сега разбра ли, или да ти го напиша като за *** на срички?
96
2
 
9
 
! Отговори
Шаран БГ преди 4 години
Не знам кой удря дъното, кой удря тавана, но С. Т.Трифонов и 3/4 от българският народ Ви казва, че сте прекалено много. И много от Вас са излишни лакомници на държавната софра !!!
95
6
 
12
 
! Отговори
Лицемерка Корнелия ! преди 4 години
А коя е Корнелия Нинова, че премиерът на България да си губи времето да и отговаря на заяждащи се въпроси, на които тя самата знае отговора ! Не сме в Шенген, защото Холандия налага вето поради вътрешнополитически интереси, независимо от факта, че Б-я отдавна изпълнява критериите !!!
94
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗГОНЕНО С БУХАЛКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА. И ПОСЛЕ ИЗПРАТЕНО В ГУАНТАНАМО И РАЗСТРЕЛЯНО.
93
2
 
15
 
! Отговори
Данков преди 4 години
За всички които ги гони носталгията по онези времена, забравете за БСП.Тази партия е всичко но не и социална, те създадоха партиите които виждаме днес.Те създадоха мутри с куфарчета, забогатели за един ден, те са майката партия на всички партии създадени досега!Българина вече не вярва на никой и има чувството че се води антибългарска политика.
92
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ КАТО СА УДАРИЛИ ДЪНОТО, ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА КОПАЯТ ПО ТРЕТИЯ ЛЪЧ НА МЕТРОТО