БСП: Борисов удари дъното, ГЕРБ: Къде бяхте, петък е ден на опозицията!

Лют спор заради кворума: Кой и защо провали заседанието на парламента?!
118
БСП:  Борисов удари дъното, ГЕРБ: Къде бяхте, петък е ден на опозицията!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кой провали заседанието на парламента в петък и бяга ли премиерът Бойко Борисов от отговор на питания на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тези въпроси скараха управляващите и опозицията, след като в петък заседанието на законотворците се провали поради липса на кворум, а така пропадна и редовният парламентарен контрол, в който трябваше да участва и Борисов и да отговори на въпрос на червената шефка за политиката по национална сигурност, свързана с приемането на страната в Шенген.

Още по темата
"Били сме свидетели на всякакво шикалкавене на премиера, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното, нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген", скочи първа Нинова.

Тя призна, че при последното участие на премиера в парламентарния контрол, не е била в НС и не си е задала въпроса към него, но пък директно обвини Борисов, че препращал нейните питания към ресорните министри.

"От началото на това Народно събрание всички мои въпроси и питания се връщат от премира с отказ да ми отговаря поради некомпетентност", скочи тя. Като пример соцлидерката посочи въпрос за Агенция "Митници", за срива на Търговския регистър, за източването на данни от НАП, който Борисов е отклонил към вицето си Марияна Николова.

"На въпроса за преразпределението на излишъка от бюджета, въпросът е общо взето защо раздава парите от багажника на колата си – отговорът е: Не е компетентен да ми отговори, компетентен е Горанов", добави тя.

Според нея това поведение на Борисов показва отношението му към НС. "Изводът е, че страхът му да дойде и да ми отговоря е по-голям от парламентаризма", отсече Нинова.

Тя цитира и интервю на генерал от НСО, отговарял за охраната на парламента, който твърдял, че когато едно правителство си тръгва, премиерът отказвал да идва в парламента или ако случайно дойдел, искал да бъде извеждан през страничния вход.

"Мисля, е ситуацията в момента е точно тази", обобщи Корнелия Нинова.

Според съпартиеца й Георги Свиленски отказът на ГЕРБ да върне блиц контрола, издавал страх и некомпетентност. "А днес става ясно, че Борисов не го е страх толкова от парламентаризма, колкото от Корнелия Нинова", коментира той.

Свиленски пресметна, че от БСП депутатите в пленарната зала днес са били 48- 50, но от ГЕРБ са били едва 42.

Според червения Драгомир Стойнев е странно, че народните избраници от ГЕРБ в четвъртък са били много, а днес, когато премиерът трябва да отговаря на лидера на опозицията, ги няма.

Или не си уважават премиера, или не уважават Народното събрание, смята той.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отрече всички обвинения на левицата.

"Петък е ден на опозицията. Три са опозиционните партии и те наистина имат числено превъзходство, така че наистина трябваше да осигурят кворума, за да чут отговора на премиера", отсече тя.

Според нея депутатите в пленарната зала от ГЕРБ днес са били толкова, колкото са позволявали мероприятията на партията свързани с предизборната кампания за местния вот.
 
А на обвиненията на БСП, че Борисов връща въпросите им, Дариткова отговори също с обвинения – дълбоко непознаване на правилника за дейността на НС, където ясно е посочено, че ако въпросът не е от отговорностите на премиера, той се пренасочва към ресорен министър.

Освен това преди около две седмица Борисов отговарял на въпроси на опозицията по време на парламентарния контрол, а Корнелия Нинова не дошла в НС да си зададе въпроса.

И докато ГЕРБ и БСП спореха чия е вината за провала на заседанието, Искрен Веселинов от ВМРО видя липса на мобилизация във всички парламентарни групи заради предизборната кампания.

От групата на Обединени патриоти отсъствали шестима, защото са кандидати за кметове, останалите били в пленарната зала.

От "Воля" също имаше отсъстващи – петима, те пък били в командировка.

Въпреки това Боряна Георгиева от парламентарната група на партията коментира, че е жалко, че се стига до провал на заседания, защото позицията на "Воля" винаги е била, че народните представители трябва да са в парламента, за да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
6
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Корнелия Нинова не иска да ѝ се отговаря на въпросите. Тя дебне момент да ги зададе, когато ББ не може да дойде. Целта ѝ е да се заяжда. Ако искаше да получи отговори на въпросите си, щеше да приеме отговор от съответния ресорен министър.Но друго си е да изкарваш предизборно, че мин. предс. го е страх от твоите зловещи, но справедливи въпроси :)На комунистически манипулации сме се нагледали.
50
5
 
9
 
! Отговори
Московские новости преди 4 години
БСП днес нищо не заработиха. Няма да получат , ни долари, ни евро. Даже и рубли няма да им дадем.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мухобоико време е народа да те измете на б.клука
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорите ,усвоявате евросредства ,но нападнат ли ни ислямистите ще се използува като мишки.Иначе сте първи за властта .
47
3
 
8
 
! Отговори
Заклещени кучета преди 4 години
До Анонимен 41Костинбродския номер беше инициатива на БСП. И естествено номера не мина, защото изборите не се правят като през 1946 г.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорите ,усвоявате ,но ако. И нападнат ислямистите ще се използува като мишки .Иначе сте първи за власт.*** .
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославКво плащаш ти бе, Радославе! Сигурен съм, че не си плащаш ни данъците, ни осигуровките, а бачкаш нейде в сивия сектор.
44
4
 
10
 
! Отговори
бай Кольо преди 4 години
Комсомолските номера на комунистите нещо не минават напоследък. Май ще трябва да стягат багажа и да си ходят към Евразийския съюз.
43
4
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Егати наглите *** са всички дупедати от всички партии! Не ви плащаме заплати с данъците си за да не се явявате на работа! Като сте кандидат кметове, то преди да се кандидатирате напускате НС! Всеки от нас преди да се премести на ново работно място напуска предишното! Като не ви се ходи на работа, дисциплинарно уволнение, глоба 3 брутни заплати и повече никакво кандидатиране за каквато и да е позиция в България! Да са ходили на работа!!! Няма такива долни ******* (че ще ми изтрият коментара)!
42
4
 
7
 
! Отговори
;-) преди 4 години
Отговорността за кворума е на този, на когото му е нужен. Половината червени депутати не са били в залата днес. Е, и половината на ГЕРБ също, но те нямат зор да задават въпроси никому. Буля Корнела да се сърди на своите!В крайна сметка тая вдига врява, само да покаже, че още е жива, да не би да я забраваим. Иначе - БСП-то са си умряла работа.
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Заклещени кучетахахахаха,харесвали герб!И кой го харесва?Добре че още Костинброд!
40
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Абе какво чакате бе? Няма ли 1 журналист в тая държава които да пита и Бай Тиквондур и Курналина и всички останали политици: ДО КОГА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЯМА ДА СПАЗВА ЗАКОНА КОИТО, ТО САМОТО Е ПРИЕЛО? В КОДЕКСА НА ТРУДА Е ЗАПИСАНО - 3 ДЕНА НЕ СЕ ЯВЯВАШ НА РАБОТА=ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ! ВЕДНАГА ВСИЧКИ ДУПЕДАТИ КОИТО ИМАТ 3 НЕИЗВИНЕНИ ДА СЕ УВОЛНЯТ ДИСЦИПЛИНАРНО! МЕСТАТА ИМ ДА ОСТАНАТ ПРАЗНИ И НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ САМО МЕСТАТА НА ТЕЗИ КОИТО СА ОСТАНАЛИ! Ще се види, че 20 стигат!
39
5
 
8
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Ако Б.Б. е ударил дъното , то комсоциалистите вечно са си там и са слепи като къртици и бял свят няма да видят . Гладна кокошка просо сънува , гладен комсоциалист власт бленува
38
3
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
БСП считат, че имат кворум само когато Червената армия е окупирала България.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме изявление на СТРАНДЖАТА!
36
9
 
10
 
! Отговори
Заклещени кучета преди 4 години
До ДанковБългарите харесват ГЕРБ, затова ГЕРБ от 10 г. насам печелят ВСИЧКИ избори.
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злоделия е бясна, никой не може да даде смислено обяснение на нейните въпроси. Демократично ли е това ?
34
7
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
На кривия комунист кворумът му пречи.
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако всички депутати на БСП се бяха явили на работа днес, щяха да съберат кворум.
32
18
 
8
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Бойко усеща че власта му се изплъзва!Лошото в случая че имаме опозиция в лицето на БСП. а аз на тях вяра нямам.Българина иска различен и силен играч, който да се разграничава от ГЕРБ и БСП!Видяхме че Бойко се провали, но най силно отеква в българите неговото незнание и бай ганьовщина,