Радев: Масов спорт за конкурентоспособна нация!

Сред проблемите - липса на спортна база, на кадри...
Обновена: 17 окт 2019 11:10 | 17 окт 2019 11:10, Веселина Йорданова
57
Радев: Масов спорт за конкурентоспособна нация!
Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев заяви, че няма как без масов спорт да имаме конкурентоспособна нация.

По думите му бъдещето принадлежи на онези далновидни и активни нации, които не само развиват иновации и високи технологии, но и се грижат за физическото и психическото здраве на гражданите си. 

Това означава масов спорт, физическа активност и природосъобразен начин на живот още от ранна детска възраст, каза държавният глава при откриването на конференцията "Спортът, децата и бъдещето" в НСА.

Президентът посочи още, че животът се превръща в "задъхано състезание" с растящ стрес, за което са необходими воля, характер, устойчивост, дисциплина, но и чувството за колективен дух. Необходимо е патриотично възпитание и любов към националния химн, флаг и родината, а това върви заедно и със спорта, заяви Румен Радев.

По думите му на кръглата маса ще бъдат разгледани предизвикателствата, пред които сме изправени, какво е състоянието на българския спорт, какво и как трябва да се прави за ефикасността на спорта.

"Да, в момента има много проблеми, имаме много противоречия, има трудно всекидневие, но всички тези проблеми са преходни, ще изчезнат, ще отшумят, но тук сме днес, за да градим бъдещето, а то е нашето младо поколение. От нас зависи в огромна степен, от развитието на масовия спорт, на патриотичното възпитание, което върви винаги ръка за ръка със спорта, дали България ще бъде конкурентоспособна нация, дали имаме бъдеще", каза той.

В кръглата маса участват водещи експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката и физическото възпитание. Организатор на събитието е Общественият съвет "Физическо възпитание и спорт" към президента.

Проф. Пенчо Гешев, ректор на НСА, каза, че има положителна промяна у родителите за необходимостта децата им да се занимават с физическо възпитание и спорт.

"Не само липсата на спортна база е проблем, но и липса на кадри, които да тренират децата. От 1 до 4 клас в училищата не работят специалисти по физическо възпитание и спорт, а т.нар. "малопредметници", чиято втора специалност е физическо възпитание, това предпоставя и нивото на подготовка при децата", заяви проф. Гешев пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще осигурят ли протеини и анаболи за масовия спорт?
23
3
 
10
 
! Отговори
Прасен Крадлев преди 4 години
Много моля, ако е възможно, оттук насетне министрите на спорта да не приличат на ***!
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и за целта да купим Грипени, нали?
21
1
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До краят на ГЕРБ. А ти и такива като теб го виждат от 10 години. И все не идва. Хи-хи-хи.
20
2
 
8
 
! Отговори
Охлюв преди 4 години
Ха-ха, "дайте да дадем". А бе, радефф, това да не ти средата а 60-те години на 20 век. То няма деца, какъв масов спорт?
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАСОВ СПОРТ - ЛОВ НА КОМУНИСТИ.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румба, покажи им как се прави коремно...........:)
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Българин 1И коремното му не беше като трябва.
16
6
 
5
 
! Отговори
КРАЯТ НА ГЕРБ преди 4 години
не го виждат само тези на хранилка на Мафията
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масов спорт при вредни храни,и въздух е празна работа.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** все повече започва да се излага и говори само празни приказки,което е присъщо за един военен. Акъл под шапка не вирее. Въпреки, че гласувах за него, вече съм тотално разочарован. Поредния, който идва гръмко и ще си замине без да е свършил нищо
13
3
 
7
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 4 години
Не да се наливат стотици милиони за стадиони на ДОМУСА, на приятелите от 90-те борчетата, собственици на футболните тимове, а за децата, в училища, по кварталите спортни площадки, плувни басейни, безплатни или на достъпни цени
12
3
 
13
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 4 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след 3 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много жалко...
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблема в базата, ген. Радев, проблема е в желанието. България има прекрасни повече от повечето западни нации) естествени условия за спорт. Българските планини са рай за спортове като туризъм, колоездене, катерене, зимен спорт, ориентиране, каякарство и какво ли още не. Тичането е също достъпно за всеки. Танците. Да не говорим, че е много по-евтино да се тренират спортове като бойни спортове, фитнес и пр отколкото на запад. Трябва мерак, а не бюрокрация, за да крадете.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много думи, никакви действия ОТНОВО
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, децата трябва да изграждат спортни навивици, на работните места трябва да има също условия за спортуване. В Гугъл например има фитнес зала на обед програмистите ходят и спортуват. Покрай чалгата и магистралите тотално занемарихме спорта, приемаме джендърството за нещо нормално вече. Държавата е вдигнала ръце от всичко и със адски цинизъм вместо да си свърши работата плюе по всеки, който не и скача според тоягата.
8
2
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Децата ти ако четАт като теб са за никъде!Математиката и спорта могат да вървят ръка за ръка,едното не пречи на другото.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природа, Слънце, Онанизъм, здрав и бодър организъм!
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитамда уча децата си на математика и да ги карам да четът Кант, ама ... тоя като сика, неговите да мятат гири! Мускулите ще оправят положението, да знаете!
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Президентът Румен Радев заяви, че няма как без масов спорт да имаме конкурентоспособна нация."Ъъъ ...