Неразказани истории – III част: Краят на комунизма

През 1988 г. Тодор Живков за първи път прави опит да подаде оставка
11 ное 2019 17:30, Анисия Иванова
62

На 9 ноември 1989 година рухва символът на Студената война – Берлинската стена. В продължение на 28 години тя разделя милиони, които живеят в два свята – тоталитаризъм и демокрация.

В същия ден в София до късно заседава Политбюрото на БКП. Висшият партиен ешалон приема оставката на Тодор Живков, но решението е оповестено на следващия ден – 10 ноември пред Пленума на партията.

Историците разказват, че точно година по-рано - през 1988 г., Живков за първи път прави опит да подаде оставка пред Политбюро с мотивите, че е много възрастен и болен и трябва по-млад човек да застане на неговото място като ръководител на държавата.

"Разбира се всички онези, които съставляват част от неговото обкръжение дълги години назад във времето, са наясно, че това е тактически ход от негова страна. Рутинно действие, което цели да провери температурата вътре в Политбюро казано на политически жаргон", обясни председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев пред Bulgaria ON AIR.

На 10 ноември 1989 година пред Пленума на БКП Тодор Живков говори повече от час, без да има нищо написано пред себе си. Обяснява как вижда развитието на държавата, предлага да се направи анализ на грешките и да се начертае какво трябва да се направи в държавата и в партията.

Първоначално присъстващите не разбират, че това е прощалното слово на генералния секретар и държавен ръководител. Няколко часа по-късно е приета неговата оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
15
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Чистит Бананин ден!Ден на Бананити и маймунити МУ!
36
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най голямата грешка на бай Тошо беше че не ги вкара в затвора цялата оранена шайка около него. Тази му фатална грешка му изигра лош номер. Можеше да не допусне държавата да бъде ограбена и унищожена от един драгалевски мънгожери.Щеше да вземе най доброто от капитализма и социализма и да тръгнем по пътя на Китай. Ама от къде толко акъл. Под каскет акъл не вирее. От овчар освен пъдар друго нестава.
35
13
 
23
 
! Отговори
Факти преди 4 години
По времето на диктатора Живков България имаше силна и добре въоръжена армия! Границата се пазеше. България беше уважавана навсякъде. Лева беше силен! Изнасяхме продукцията си в десетки държави. Нашите инженери учени и лекари ходеха в чужди държави да учат местните на медицина, строителство и какво ли не. България имаше космическа програма. В обществото имаше ред и дисциплина. Сигурност и гарантирана работа за всички! Нямаше гладни или бедни. Безплатно образование, безплатнно здравеопазване.
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маркс е богаташче което не е работило и 1 ден в живота си. Когато е прахосал парите си е станал гей жиголо
33
3
 
5
 
! Отговори
Дъра-бъра преди 4 години
Неразказаните ви истории са по-тричави от доклад на комсомолски секретар. Ний да ви разкажем как го преживяхме това време, да видите приключения и колизии!
32
2
 
17
 
! Отговори
тя преди 4 години
Ако бяха премахнати някои минуси по време на соца щеше да настъпи перфектния обществен строй ,но това пречи на някои кръгове и за това идеално общество няма !
31
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ е организирана престъпна група!
30
5
 
34
 
! Отговори
Факти преди 4 години
По времето на диктатора Живков България достигна почти 9 милиона население и беше превърната от бедна селска държава в съвременна индустриализирана държава със всякакви техонологични производстава. Всичко от тежка металургия и корабостроене до най финното и сложно производсво на компютри!А сега по времето на големите демократи България скоро ще стане под 6 милиона застаряващо население. Съсипана икономика, съсипано селско стопанство, ликвидирани производства. Чужди фирми източват страната...
29
4
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Краят на "комунизма" сложи началото на Бойковизма наречен "демокрация". С една дума, парите па са в нашите ора, само Бай Тошо 1 бе сменен с малко по-селският му вариант от Банкя, Бай Тошо 2! "Честита Коледа" !;)))
28
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са варварско племе. Комунизъма е измислен от цивилизовани графове и лордове от запад.
27
4
 
8
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До АнонименНямам село, селото едното ми е в одринска Тракия, когато е била българска, другото е добруджанско но в Румъния, естествено пак е била българска територия.Иначе съм роден във Варна.
26
8
 
26
 
! Отговори
тя преди 4 години
Да уринира някой по улицата беше немислимо , чувахме само от наши сънародници , че пикаели по улиците , ейбогу и тука стана така ! Нямам думи ! Социализма беше ред , законост, култура , интелигентност, всичко това , което сега липсва ! Не искам да чувам хвалебства за сегашната т- н демокрация !
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така погледна бай Тошо, когато му казаха, че ще го наследи оня *** с филията с мас. Сякаш искаше да попита - "Кой? Тоя ли, бе? Тоя е по-*** и от мене. Това не може да бъде истина."
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любимият бай Тошо, ееех времена...
23
5
 
15
 
! Отговори
V преди 4 години
Големия извод за България е че за министър председател трябва да има мандатност от два мандата и боко нямаше да унищожи цяло поколение от българи.Ако няма да се променя конституцията трябва поне мандатност да се въведе за човека с властта.Така тиквата нямаше да има право на трети мандат и щяхме да си спестим куп проблеми.А хора унищожавани от герб можеха да спасят по една част от живота си .Сега герб уби много хора с демократични средства под припева на одата на радостта която е траурен марш за
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДанковА вие от къде сте бре селянино???
21
3
 
8
 
! Отговори
:) преди 4 години
Краят а врата на Пеевски и бодигарда на Живков по-добра ли е?Сега Гешев за 7 години ще отсече всяка надигнала се глава. Роби сме кротки и покорни и на последно място в ЕС а скоро и след Албания.
20
5
 
10
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Бойко селянина от Банкя имитира Тодор Живков селянина от Правец.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Микрофонините на Тошо златни !
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължават да набиват в обезмозъчните канчета на планктона,че в България е имало социално-икономически строй комунизъм,какъвто практически никога не е имало!Той беше и си остана теоретична постановка,за която след 1965 г.престана да се приказва,но на новоизлюпения планктон се набива и набива тази мантра.Важното е стадото да блее в указаната посока,докато поколенията,живяли тогава под една ,или друга форма си отидат от Живота.При това,това се прави от "правоверни" тогава комунисти-нагаждачи!