Неразказани истории – III част: Краят на комунизма

През 1988 г. Тодор Живков за първи път прави опит да подаде оставка
11 ное 2019 17:30, Анисия Иванова
62

На 9 ноември 1989 година рухва символът на Студената война – Берлинската стена. В продължение на 28 години тя разделя милиони, които живеят в два свята – тоталитаризъм и демокрация.

В същия ден в София до късно заседава Политбюрото на БКП. Висшият партиен ешалон приема оставката на Тодор Живков, но решението е оповестено на следващия ден – 10 ноември пред Пленума на партията.

Историците разказват, че точно година по-рано - през 1988 г., Живков за първи път прави опит да подаде оставка пред Политбюро с мотивите, че е много възрастен и болен и трябва по-млад човек да застане на неговото място като ръководител на държавата.

"Разбира се всички онези, които съставляват част от неговото обкръжение дълги години назад във времето, са наясно, че това е тактически ход от негова страна. Рутинно действие, което цели да провери температурата вътре в Политбюро казано на политически жаргон", обясни председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев пред Bulgaria ON AIR.

На 10 ноември 1989 година пред Пленума на БКП Тодор Живков говори повече от час, без да има нищо написано пред себе си. Обяснява как вижда развитието на държавата, предлага да се направи анализ на грешките и да се начертае какво трябва да се направи в държавата и в партията.

Първоначално присъстващите не разбират, че това е прощалното слово на генералния секретар и държавен ръководител. Няколко часа по-късно е приета неговата оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Милоско преди 4 години
До 15 Ти си чист пом.ак, не българин!
16
5
 
30
 
! Отговори
тя преди 4 години
Не харесвах Живков , но сега от разстояние на времето и от всички изредили се след него се убедих , че е бил истински държавник , а не парвеню ,алчен за власт и пари !
15
14
 
12
 
! Отговори
Правешкият цървул преди 4 години
Гледаше на онзи пленум като да му бяха боднали нещо ОтзадеНе точно нож и не точно в гърба.
14
25
 
8
 
! Отговори
чист Българин преди 4 години
Вечна слава на САЩ задето ни освободиха от съветско робство!
13
11
 
25
 
! Отговори
Опосканото поколени преди 4 години
Жалко че ни разсипаха живота. Спокойствие , сигурност ,добри отношения между хората. Много , много жалко. Ограбиха ни живота.
12
1
 
16
 
! Отговори
V преди 4 години
Това което разклати стола на Живков беше взетото решение в СССР да се въведе мандатност във властта .По подобие на американските президенти .Два мандата и стига толкоз .Това трябваше да важи най напред за Горбачов .Това го поискаха руснаците заради никролога Черненко. Руснаците не искаха да ги управляват никролози .Представете си къв отзвук има това в източна Европа??? Хора като Младенов и Луканов разбраха че е ударил техния час. Затова в Бг комунизма го свалиха комунистите ;) Борба за власт .
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъма смаза народа,сега тези ГЕРБ го довършиха и имаше СДС,Царе и т.н.БСП.Тотално изчезване анархията завладява и корупцията унищожи всичко.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правешкия Каскет тогава изглеждаше като в преинфарктно състояние. Младите му другари яко го бяха прецакали.
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тошо гледаше неадекватно, не знаеше какво се случва. Пък Бате ви Бойко нещо много заприлича на него с годините. Като роден син му прилича. Пък и говорът и изказът му - същия.И времето да гледа по същия начин - и то ще дойде.
8
2
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Т Живков е искал да подаде оставката си на ген секретар на БКП,но не и на държавен глава на България,но.............. .
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Физиономията на Тато при свалянето му от власт е един път. Така може да реагира само човек, на който забиват нож в гърба.
6
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Краят на кое?Я пак,че ме напъна смях,та не разбрах май правилно?
5
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
минало свършило. Само неудачниците се оплакват и копнеят по онова време и чакат БСП да се върне на власт за да дойде пак комунизъм и да им намери работни места по заводите...
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на 90те всички комунистически генерали откриха фирми за милиони.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подава или му я подават? Още помня как дишаше все едно са му навряли в устата партийната му книжка.
2
2
 
24
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
който е гледал филма (а и сигурно го има в мрежата и още може да се види) - не беше баш така! човека изглеждаше като да са го ударили с тухла четворка по главата - явно му "бяха подали оставката" без той да знае!
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде го видяхте този край?Това, че има банани нищо не означава...