Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата

Менда Стоянова и Симеонов искат да се приравнят до къщите за гости
157
Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със законови промени  Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, взеха на мушка временното отдаването под наем на жилища и части от тях.

Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, в социалната мрежа Facebook т.н., да бъде забранено и санкционирано, предлагат те.

Двамата са автори на поправката, внесена между първото и второто четене на бюджета за следващата година като с нея се предвижда  изменение в Закона за туризма.

С него се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook.

Целта е те да са с категория както хотелите и къщите за гости.

Един от тестовете за промени в закона, които депутати ще обсъдят гласи, че онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят.

За да бъдат сертифицирани като такива се подава декларация-заявление до кмета на общината, в която е имотът, припомнят в мотивите си вносителите.

Има изисквания за поставяне на табели, обявяване на тарифи, такса на легло.

Собствениците на имотите, които сега се отдават временно под наем, ще има три месеца след влизането в сила на закона да изпълнят новите условия. В противен случай ги грози глоба от 500 до 5 хил. лв., а за еднолични търговци и юридически лица от хиляда до 10 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
0
 
! Отговори
Пенислав Путков преди 4 години
*** вън, аре чупка
17
2
 
34
 
! Отговори
К р е т е ни преди 4 години
а въведат задължителна категоризация на апартаментите значи да създадат постоянна работа на администрациятаот катерогизационните комисии на общините и контролните им органи -халтагъзници, рекетьори и рушветчии.Категоризацията има за цел да определи качеството на туристическия продукт.Защо не категоризират тогава хляба , сиренето , маслините ,обувките и всичко другоТе също имат качество? Направо да върнат социализма .все повече държава и по-малко пазар.
16
18
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Алчните дърти софийски реститутки се регистрират с фалшив ТЕЛК и не плащат данъци от наемите си, на какво отгоре, време е да ги погнат ;) !!!
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами фърчилата са скъпи, *** сега ще го брулят, брулят, докато не му паднат потурите.
14
0
 
48
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Хахахаха. ***! Никой, ама никой не може да наложи контрол върху Интернет и социалните мрежи. Дори *** като Менда Стоянова и Валери Симеонов, който от година-две се чуди как да унищожи туризма и дребните хотели, които пречат на собствения му хотелиерски бизнес. Как точно ще докажат кой е пуснал обява в букинга?! Защото аз още утре мога да напускам обяви на хотелите на Валери Симеонов. Или кака Менда е решила, че може да контролира букинга?!
13
2
 
32
 
! Отговори
Истината преди 4 години
НИКОЙ ТУРИСТ НЯМА ДА ДОЙДЕ ТУК, КАТО ЗАБРАНИТЕ AIRBNB КРАДЦИ. МИСЛЕТЕ МАЛКО БЕ
12
2
 
46
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
ПОНЕЖЕ СМЕ МНОГО ДОБРЕ С ТУРИЗМА, НИЕ ГО РЕГУЛИРАМЕ.Я ДА ПОПИТАМ МЕНДА И СИМЕОНОВ, КАТО ЕДИН ЕВРОПЕЕЦ РЕШИ ДА ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ И ОТВОРИ AIRBNB ДА ЗАПАЗИ МЯСТО ЗА СПАНЕ, ДАЛИ НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ КАТО ВИДИ КВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО? ГОНИТЕ ТУРИСТИТЕ, ***, ПЛАТЕНИ ЛОБИСТИ. ВЪН! ВЪН! УУУУУУУУУУУУУ!
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подбиват конкуренцията на видни граждани с апартаменти и тераси.
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак са те надупили ***, докога?
9
0
 
55
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Започвате да се качвате на народа на главата и ше ви ринеме скоро, калинки. ***
8
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно има логика в подобна категоризация, но като гледам вносителите е ясно, че става въпрос за обслужване на интересите на едрия бизнес, в случая хотелския.
7
2
 
51
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Тези обекти си плащат данъци и не правят нищо незаконно. Сега с новите изисквания просто ще създадат пречка за лесното отдаване под наем и конкуренцията на големите хотели. Който си плати категоризацията ще продължи дейност.
6
0
 
37
 
! Отговори
кво преди 4 години
По Коледа стават чудеса - лети си Тиквуни от САШ и самолетаа изчезва безследно.......А Ментата и сие от ГРОБ също изчезват - щото народа е взел сопите - като няма прасета за колене - има депутати!!!!!
5
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас и безумие са тия калинки от ГЕРБ, данъци, глоби, данъци, глоби...
4
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че нещо, ама очаквам от 2020 някоя таксичка "въздух", някоя глобичка за "пръц"... тия нямат наяждане.
3
1
 
70
 
! Отговори
некой преди 4 години
А тези 95% от 'къщите за гости' на разни гербери и приближени които сигурно са 'сертифицирани' - ама са само за 'един гост' и то напълно безплатно - тях как ще ги таксувате?
2
13
 
22
 
! Отговори
Няма лошо преди 4 години
Стига да не се опитват да накарат хората да спрат да предлагат такъв тип услуги и процедурата за регистрация да е достатъчно лесна и удобна реално няма лошо, нормално е когато изкарваш пари да плащаш данък, няма нищо лошо в това. Въпросът разбира се е парите да отиват за подобряване на условията за живот в страната, а не в нечие джобче, защото в това има лошо.
1
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахах кво ще цензурират сайтове като Китай ли хахах, ей болни мозъци!