Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата

Менда Стоянова и Симеонов искат да се приравнят до къщите за гости
157
Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със законови промени  Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, взеха на мушка временното отдаването под наем на жилища и части от тях.

Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, в социалната мрежа Facebook т.н., да бъде забранено и санкционирано, предлагат те.

Двамата са автори на поправката, внесена между първото и второто четене на бюджета за следващата година като с нея се предвижда  изменение в Закона за туризма.

С него се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook.

Целта е те да са с категория както хотелите и къщите за гости.

Един от тестовете за промени в закона, които депутати ще обсъдят гласи, че онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят.

За да бъдат сертифицирани като такива се подава декларация-заявление до кмета на общината, в която е имотът, припомнят в мотивите си вносителите.

Има изисквания за поставяне на табели, обявяване на тарифи, такса на легло.

Собствениците на имотите, които сега се отдават временно под наем, ще има три месеца след влизането в сила на закона да изпълнят новите условия. В противен случай ги грози глоба от 500 до 5 хил. лв., а за еднолични търговци и юридически лица от хиляда до 10 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
20
 
16
 
! Отговори
я пак преди 4 години
Като ви чете коментарите човек ще си помисли, че всички имате по 2-3 апартамента в центъра и до летището на София и Варна. Осъзнайте, че това е сив сектор на икономиката в който не се плащат почти никакви данъци както собствениците така и чуждите платформи(booking, airbnb обикновенно са регистрирани на офшорки) а вие ги защитавате. Защо?
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31 "Ако замина в командировка за 3-4 месеца и.." - Не бой се - Мента ще направи 'категоризацията' по "съкратената процедура" - срок до 18 месеца (ако си платиш), иначе може и до 3 години да те мотаят - много ще са заети бе...
36
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До Анонимен Такива са законите.Че все още не глобяват и не следят не значи че не е валиден.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33 Ти явно по- далече от Трън не си ходил, нито си живял някъде.
34
3
 
28
 
! Отговори
испанец преди 4 години
До ПепиГлупости, аз давам апарт.в Мадрид и няма такова изискване за отделен вход ! не лъжи хората, *** !
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пепи - бил съм няколко пъти в Мадрид - и такова нещо няма! Нормални апртаменти, общ вход, все едно кой етаж. Да - апартамента си има 'отделен вход' - не влизаш през съседа. Ама то и у нас не е обичайно да влизаш през съседа, а?
32
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има май масови всенародни протести скоро.Валери Тихото ще отиде на тясно и тъмно място, да не уточнявам къде!Както вървят нещата, това е не просто авторитарен режим, не диктатура а жив нацизъм!Очаквам скоро да въведат официалното провеждане на Луков марш, ако хората си траят още.
31
22
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
В Мадрид има следното правило - всеки който си дава жилището в тия платформи,трябва да има отделен вход.Иначе пречи на съседите.И е много правилно.
30
13
 
2
 
! Отговори
+- преди 4 години
Добра идея! До 31 -Никой нормален човек ,няма да си отдаде жилището където живее за 3-4 месеца някой да влезне в него докато го няма ,а още повече пък българина.Като даваш-плащаш данък.
29
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а къщите за гости дето настройхте с евро пари ?!? имат ли категоризация ?
28
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако замина в командировка за 3-4 месеца и искам да дам собствения си дом на на букинг или Ербиендби, трябва ли да го категоризирам? И не е вярно, че тези хора не плащат данъци. Плащат. Това е прести лобистки закон в помощ на акулите в туризма.
27
20
 
5
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 години
Мушмуорци - плащайте си данъците и не се правете на умни! Аз как мога да плащам 100%, що мишоците да се крият и да не плащат?!
26
1
 
31
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
Е сега Мента (да припомним - адвокатката на Цар Киро) и Валерката (с хотелчето) ще назначат още 5000 'сертификатори', оценители', 'контролитери', 'категоризатори', 'проверяващи (контролитерите0' и още толкова 'администрация' да ги подпомага - като добавиш и семействата им - ето още едни 'верни избиратели (под строй) за - познайте кого? А че туристите няма и да помислят да минат насам като видят цените на бетонните им хотелчета - тях хич и не ги интересува!
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бравос,трябва да се защитават правата на големите хотели и търговци.
24
19
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Всичко е много просто - Държавата трябва да забрани достъпа до тези платформи и да се приключи с тази драма.
23
5
 
31
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Пълни глупости са не плащането на данъците - всичко през тези платформи е по банков път 100% проследимо.
22
3
 
43
 
! Отговори
Sss преди 4 години
Когато повишиш стандарта на живот, може да погледнеш към категоризации, но при такава мизерия- да си гласуваш по 6 бона премия си е жива подигравка с народа, а на пенсионерите по 40 лв, ако това беше станало в Гърция, хората ще ги направят тия дълбоководолази! Тиквите само търсят начини как да вдигат данъци и внасят всеъзможни наредби за дране на народа...
21
2
 
34
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Мен властта много иска да контролира и се бута там където не им е работата. Категориите са от миналият век, рейтинга от реални потребители + коментари е нещото което има значение. Категоризацията направена то корумпирани държавни хрантутници има стойност точно равна на 0 когато резервирам.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7 "Отдавна трябваше да се направи това.Никакви данъци не плащат тези а само лапкат.Браво Бойко,браво Борисов."Ами то и Депутатите не плащат данаци, само лапкат - но и глупости измислят (докато не крадат) - да вгорчат живота на 'данъкоплатците'! Та за кой е Бравото, а?
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От друга Бай Иван таксиджията троши коли на спарк, щот кат фана таз пръчка