БСП иска съдебен контрол над актове на прокуратурата

ГЕРБ не са съгласни с желанията на левицата
22
БСП иска съдебен контрол над актове на прокуратурата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

БСП поиска да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на досъсебни производства. Според червената шефка Корнелия Нинова в момента държавното обвинение не подлежи на отчетност, а това будело усещане за несправедливост и за произвол.

Още по темата

За да се сложи край на това БСП внася поправки в НПК, с които съдът да проверява прокуратурата. Нинова смята, че има силна обществени нагласи в тази посока.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче призна, че неговите съпартийци имат резерви към предложението на БСП, макар че все още конкретните текстове на левицата не са внесени в деловодството на парламента.
 
„Този дебат се води от известно време без да видим ясно предложение, но и в момента има съдебен контрол върху някои от актовете на прокуратурата, обвинителните актове се разглеждат в съдебно заседание и съдът се произнася по тях“, посочи той.

Ципов допълни, че и сега има институционален контрол в прокуратурата.

„Въведе ли се и съдебен контрол, от БСП да отговорят, ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство“, призова той левицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Каракачамаков: Сега съдът контролира само действията на прокуратурата, а бездействията не ги контролира. Така на практика прокуратурата не разследва това, което не е удобно на управляващите и никой не може да и търси отговорност за това. Това предлагат от БСП да се промени.А за олигарсите, които Корнелия Нинова знаела кои са: Не само тя, а цяла България ги знае. Например това, че Бойко даде на Герго Гергов 43 милиона държавни пари за една дупка в центъра на Варна. Ще го разследва ли някой?
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата съдебна система обслужва ОПГ-то, което е на власт. В момента Гроб.
18
4
 
7
 
! Отговори
Счети преди 4 години
За това, че цацаратурата/гештапо не си върши съвестно работата има купища от доказателства. Вече има редица доказателства, че са прикривани както бизнесмени, така и политици. Прокурорите или не откриват не виждат никакви доказателства или така изготвят обвинението, че то да падне в съда. Аз лично вярвам доста повече в съдилищата, отколкото в цацаратурата, не че и там няма гнили ябълки, но държавното обвинение към момента оперира като ОПГ прикриваща престъпления и кражби за милиарди.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-лесният начин е да се свали имунитета на магистратите и всеки да носи наказателна отговорност за постъпките и решенията си. Защото сега се чувстват недосегаеми и ненаказуеми.
16
6
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Българската Прокуратура си върши работата, съдиите са тези дето пускат такива като Малинов, да ходят в Матушката си, за да се отчитат за антидържавната си дейност ... Съдиите са и тези дето пускат углавни престъпници под домашен арест с/у парична гаранция, а после трябва да ги търсим с Интерпол ... Затова и от БСП скачат с/у Прокуратурата, защото повдигна обвинение на офшорното ленче и на такива като Баневи и Карнобатските босове ... !!!
15
5
 
6
 
! Отговори
чичо преди 4 години
До seiraЕ стига глупости бе хора,хайде осъзнайте се вече.От президента нищо не зависи-и добре че е така,щото,като го гледам нашия Радев,още не е разбрал каква е работата на президента-та на думата,господ да ни избере президента,все тая.Виж,работата на прокурора е толкова сложна и отговорна,че да го избират хора,които не са на ясно с това е престъпление.Вече трябва,всъщност,отдавна трябваше да разберем,че не може всеки от всичко да разбира.
14
2
 
4
 
! Отговори
Друг чичо до чичо преди 4 години
ДО 12-Пази боже тези юзди никога да не попадат в техни ръце,защото няма случай в човешката история да са довели някого до добър край.Ние ги препатихме.И в момента ги виждаме в разни точки на света.
13
3
 
8
 
! Отговори
интересноо преди 4 години
Това означава ли, че в момента БГ прокуратурата пази от съдебно преследване всички престъпници от ПП ГЕРБ?
12
5
 
6
 
! Отговори
До 7-ГРАЖДАНИНА преди 4 години
Е колко пъти ще я ,,нормализират" тази държава до фалит бе главо чугунена? Самият бай Тошо ти каза че социализЪма е едно недоносче ,едно недоразвито общество вие ,,другарите" пак се натискате.Явно мазохизма ви е любимо състояние,Не ви щем ни меда,ни жилото казва народът, Няма кой да ви дава повече заеми във валута,видяхме че с рубли не става.
11
4
 
4
 
! Отговори
чичо преди 4 години
До ГражданинГражданино,нали тези юзди бяха в тях повече от 50год.Нали,и днеска,още им сърбаме попарата на тия юзди.
10
3
 
2
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Корнелия е права но е сбъркала БСП с прокуратура
9
5
 
2
 
! Отговори
До seira преди 4 години
И какво знаят и познават баба Гина или Мюмюн Ибишев от Столипиново за структурата на прокуратурата че да избират??? Да тогава сеира е гарантиран,ама то за вашето милениум поколение това си е нормалноq,рожби на социалните мрежи,Гугъл и Интернет.И вие ТРЯБВА да ходите 2 години в казарма така както му беше реда за нас .....ама не може хем така-хем иначе.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че към кои да ги насочат щом са толкова спорни тези производства.
7
12
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Крайно време е БСП да поеме юздите на властта, за да се нормализира тази държава!
6
6
 
9
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Тази Курнеля не знае на коя свят живее, предложения тръгнала да дава. Прокуратурата какво чака та не я погва? Най-малкото за саботаж когато беше кризата с козите, а тя подстрекаваше ромите да правят проблеми на властите.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си направиха конституцията както искат от БКП-БСП бяха кукуряк, а сега вече не им харесва, защото Гл. Прокурор не е техен човек. Е къжалявам др. Нинова ще отговаряш за кражбите.
4
5
 
6
 
! Отговори
seira преди 4 години
ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРА ТАКА, КАКТО СЕ ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТА.
3
2
 
6
 
! Отговори
Кирчо Мирчо преди 4 години
По добре някой да проверя и съд , прокуратура и дознатели . Но външен одит , тогава ще се замислят
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все повече заприличва визуално на Екатерина Михайлова.Дали е случайно.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалява тази костовистка.Трябва всички червено сино бандити да бъдат разследвани за повсеместното рушене на България.Давай ,Гешев ,народа е с теб.