Визията "Гешев": Главният прокурор не е всевластен, ще се огласяват доказателства

Кандидатът за главен прокурор представи концепцията си
Обновена: 13 авг 2019 17:00 | 13 авг 2019 16:23, Йордан Бързаков
100
Визията "Гешев": Главният прокурор не е всевластен, ще се огласяват доказателства
Снимка: БулФото

Грешният извод за безконтролната власт на прокурора, който е dominus litis - "господар на досъдебното производство", следва да бъде разсеян чрез публично оповестяване на резултатите от съдебния контрол. Ще насърчавам публичността, при стрикно изпълнение на стандартите, заложени в Конституцията. Това пише в Концепцията за стратегическо управление на Прокуратурата на Република България, която единствният кандидат за главен прокурор - Иван Гешев, представи днес пред Висшия съдебен съвет.

С това става ясно, че тенденцията от последните седмици за представяне пред обществото на доказателствен материал по дела с изключителен обществен интерес ще продължат. Припомняме, че през годините такива мерки бяха взимани само по делата за "бебетата във фризера", когато  тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов реши да убеди обществото, че трима горнооряховски лекари „умишлено са умъртвили“ живо бебе, "тефтерчето на Златанов"и т.нар. Костинбродска афера - и трите пропаднали в съда. Преди седмици прокуратурата отново предприе оповестяване на доказателства по случая с хакерската атака над сървъри на НАП и делото срещу ИТ компанията "ТАД Груп".

Още по темата

Самият Гешев определя своята визия с две думите - надграждане и промяна. В над 30 страници, той излага подробно своето виждане за работата на прокуратурата до момента и за целите, които той си поставя, ако бъде избран на поста.

Основна отправна точка на неговия мандат пък ще бъде отпадането на Мониторинговия доклад по правосъдието на Европейската комисия и завършването на процеса на съдебната реформа.

В началото на своята аргументация, Гешев е представил личната си биография на магистрат и е изложил своите мотиви за заемане на длъжността. Той е убеден, че опитът му в системата ще му позволи да влезе в работния процес без срок за адаптиране и че ще може ефективно да се справи с отговорностите и предизвикателствата.

"Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да му дадем "продукта", който те очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост", пише Иван Гешев.

В една от най-важните глави - "Отговорност и отчетност на главния прокурор за работата на Прокуратурата", Иван Гешев изразява мнение, че Държавното обвинение следва се реформира, така че да отговаря на обществените очаквания.

"Продължителното функциониране на мониторинговия механизъм в настоящата му форма постепенно започва във вътрешен план да се ползва като инструмент за политическо противопоставяне и не мисля, че е пресилено да се каже, че в определени моменти предпоставя разделение и между органите на съдебната власт, което неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост", убеден е кандидатът.

Той обещава да продължи отчетността на главния прокурор, не само пред Висшия съдебен съвет, а и пред обществото, включително "чрез използване на нови форми на публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по дела за корупция, битова и организирана престъпност". Не се уточнява какви ще са тези нови форми на комуникация.

Иван Гешев смята да продължии  реформата на Цацаров за окрупняване на районните прокуратурати с цел постигане на оптимално съотношение спрямо съдилищата.

В своята Концепция, кандидатът Гешев иска и законодателни промени, които да гарантират само административни наказания за лица, които са дали подкуп на висши държавни служители, но решат да сигнализират властите.

"Това би увеличило съществено активността на гражданите да съобщават за подобен род негативни явления", пише Гешев.

Същата е идеята, когато се преследва организирана престъпна група - ако член на банда реши да съдейства на разследващите да бъде изключен от наказателна отговорност или да бъде въведена редукция на неговото наказание.

Интересна е бележката на Иван Гешев по отношение на последователността и предвидимостта в прокурорската работа. В тази точка той разсъждава върху "вътрешното убеждение" на обвинителите да повдигат или прекратяват преписки. Според него, това "вътрешно убеждение" не е някаква "имагинерна величина", а е резултат на анализ на събраните в хода на разследването данни.

"Тя обаче не може да служи като основание за отказа да се вземе решение или да се вземат решения, които не отговарят на стандартите за ефективно и качествено правоприлагане. Затова не считам да толерирам подобно поведение и ще бъда гарант за пълна професионална свобода на прокурора", изтъква той.

Огромна част от Концепцията е отделена за изброяване на достиженията на Прокуратурата до момента, за нейната работа по делата на организирани престъпни групи, корупция и битова престъпност.

Освен това, той поема ангажимент за постепенно подобряване именно на материалната база, включително сградни фондове, автомобили и компютри.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 9 месеца
"ДВЕ ХИЛЯДИ СТО ТРИДЕСЕТ И ПЕТ СПОРАЗУМЕНИЯ СКЛЮЧЕНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА С „ЛИЦА УЛИЧЕНИ В ИЗВЪРШВАНЕ НА ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ИЗТОЧВАНЕ НА ДДС! " Мен това повече ме интересува!!!!!? и "ролята на Гешев" в тея споразумения....16 милярда лева? Искам да знам фирмите и лицата - сигурен съм и Вие!!! И в края на краищата колко пари влязоха в бюджета и какъв беше ефекта от тази галимация? Тея хора и фирми участват ли сега в обществени поръчки а ? 16 милярда........и затова ли се мъчат да мачкат "Бивол"?
84
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха преди 9 месеца
Демек внимавайте с кого какво чатите, щото те доказателствата в бъдеще май ще са това.
83
0
 
3
 
! Отговори
... преди 9 месеца
И после пак гласувайте за МАФИЯТА-ГЕРБ! Е тоя "прокурор" вижте как по ПРОРЪЧКА НА МАФИЯТА ГЕРБ ОСЪДИХА ИВАНЧЕВА НА 30г затвор ЗА НИЩО ПРИ ТОВА Вижте сега как БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЩЕ ОСЪДЯТ И СОБСТВЕНИКА НА ТАД ГРУП! А ТАМ ПЪРВОНАЧАЛНО ВИНОВЕН БЕШЕ ПУТИН ПОСЛЕ БЕШЕ ВИНОВЕН СЛУЖИТЕЛ НА ТАД ГРУБ СЕГА ШЕФА Е ВИНОВЕН НАКРАЯ ШЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ДЯДО МРАЗ Е ВИНОВЕН! Е ТОЯ гешеф ПО ПОРЪЧКА НА БОРИСОВ И ГЕРБ ГИ ПРАВИ ТИЯ НЕЩА! ЕДИН ВИД ТОЗИ Е СЕГАШНАТА БУХАЛКА НА МУТРАТА БОРИСОВ!! ТА ТАКА!
82
0
 
7
 
! Отговори
Гербеуpунгел преди 9 месеца
Имаше и доказателства за Цвъки, но нещо не го виждам с повдигнато обвинение.
81
0
 
6
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 9 месеца
В знак на протест спирам да коментирам. Няма смисъл. Бог да се оправя с МАФИЯ, която си помисли, че може да царува докато Свят светува.
80
3
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 9 месеца
Май лека полеека се превръщаме от Бойковистан на Гешевистан...
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А от дело "КТБ" няма ли да качат малко доказателства, най-вече какви съвети е давал завряния зет?
78
0
 
17
 
! Отговори
1234 преди 9 месеца
Същото е и на всички избори. Официално мача е открит, но играча е един и печели служебно.... Герб са шайка, а шайка не се смъква от власт, изритва се със сила...
77
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е демокрацията на Герб ! Или посоченото магаре или никой друг !
76
1
 
4
 
! Отговори
Петълчо преди 9 месеца
Кул за боко тиквата!
75
3
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА
САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.
74
3
 
23
 
! Отговори
Свобода преди 9 месеца
Забележете че той е е единствения кандидат за този пост.Е на това му викам демокрация.
73
0
 
14
 
! Отговори
басигрозника преди 9 месеца
корупцията е грозна
72
23
 
4
 
! Отговори
Бубу преди 9 месеца
Е като виждам тук как са побеснели разни червени тролове и защитници на онази крадлива парцалеса иванчева, значи още веднъж се убеждавам колко правилен е избора на гешев. Точно такъв смел и безкомпромисен гл. прокурор ни е нужен, а всички тук писачи могат да си злобеят колкото си искат, има и нормални хора в тази държава.
71
2
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 9 месеца
Още не сме разбрали кой може да изкара повече хора ,Гешев на протест или Слави на концерт.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 67. Пишеш глупости бе човек.говори се доста по темата тогава и се писа. .Били платени пари за да излезе арестант от ареста.Не само че не излязъл
Ами по етапен ред
Е екстрадиран в държавата си! Влез в нета за да си припомниш!-:)
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Самия факт в каква държава живеем говори много ясно че системата на прокуратурата е сбъркана, в тая система изплуват такива като Гешев, без морал и качества, но който и да дойде нищо няма да промени, защото както казах системата не работи.
68
2
 
14
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
И сега някой като говори за "уронване престижа на прокуратурата" ми става хем смешно, хем тъжно.......а Филчев... даже не заведе дело срещу Цветанов........а се скри като мишка..... Не ще пишат декларации за подкрепа Ами не знам още кво.....страх и кариеризъм бате....
67
3
 
9
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
"Убийството на бившия прокурор Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев, а самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров, обяви в "Гореща точка" на "Бодилник" по ТВ 7 министърът на вътрешните работи Цв. Цветанов. Още едно поръчково убийство лежи на съвестта на Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която беше убита през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище".....и кво стана ?????
66
2
 
16
 
! Отговори
Корупция преди 9 месеца
В тая държава всичко е корупция и мафията управлява. Вън Бойко, оставка.