Гласувано: Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 г.

Майчинството остава 380 лева
199
Гласувано: Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли. Това е окончателното решение на парламента, въпреки че именно заради него едва не се стигна до бой в пленарната зала в сряда вечерта.

Още по темата

ГЕРБ и Обединените патриоти не приеха предложението на БСП, зад което се обединиха всички останали парламентарни групи от 1 януари тя да скочи на 250 и на 300 лева от 1 юли.

Майчинството през втората годината остава в досегашния си размер – 380 лева, решиха още депутатите като приеха окончателно текстове от бюджета за Държавното обществено осигуряване.

"Воля“ настояваше то да е 610 лева, т.е. размерът на минималната работна заплата.

БСП също искаше да е равно на минималната работна заплата, но да е 650 лева, защото левицата предлага това е най-ниското месечно възнаграждение през следващата година.

„Как се гледа дете с тези пари, как се бори демографската криза с 380 лева майчинство?“, риторично попита Георги Гьоков от левицата.

Съпартиецът му Драгомир Стойнев напомни, че става дума за жени, които са си внасяли осигуровките.

Валери Жаблянов пък настоя, че има и реалности на пазара, с които законотворците трябва да се съобразят.

„Знаете ли какви са цените на детските стоки, а ние какво казваме на майките – че няма да им дадем пари, защото искаме да се върнат по-бързо на работа“, скочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НОИ плаща пенсиите и на хора без нито ден стаж. Например дава социална пенсия за възраст и социална пенсия за инвалидност от 159 лв. на месец. Защо товарят НОИ с тези социални пенсии, а не ги прехвърлят към Социални грижи. Защото и за ток и дърва им дават на тези горните, и отделно 198 лв.на месец дават социалните на инвалид с чужда помощ. Ако е обединена тази помощ, ще се види ясно, че не е малка. Близо 400 лв. на месец. Един работник в склад също получава толкова, а работи тежък физ.труд.
112
7
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
Ама , вие какви пенсии искате , като само около 5-млн. човека ви ги изкарват в България??!В Турция например , от 85-млн. човека , в пенсионния фонд влизат парите от 50-млн. работещи!В Германия е същото!БЛАГОДАРЕТЕ СЕ , ЧЕ ИЗОБЩО ИМА НЕКАКВИ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ!///....щото и те са на свършване--поради липса на хора ../
111
7
 
14
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Нищо ви няма, добре сте нещастници! Щом няма хора на улиците да протестират! Мишки....
110
10
 
10
 
! Отговори
Доволен психопат преди 4 години
До АнонименНе мога да ви сравнявам с ЕС, защото не сте европейци, нито като мислене, нито като народо-психология. Мисленето ви е като в Украйна, Молдова и Армения - минали сте през соца, не може изведнъж в клуба на богатите и хоп - големи заплати и пенсии.Много сте си добре, 250 лв. пенсия, 1000 лв. заплата. Който не е доволен, марш в западния трудов лагер. Там новите ви господари ще ви научат как се постига висок стандарт.
109
8
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО СЕ ЧУДИТЕ ,БЕ.. преди 4 години
КАТО НЯМАТЕ ИМОТИ И СПЕСТЕНИ ПАРИ В БАНКАТА , ЗА ДА ВИ НОСЯТ МЕСЕЧНИ ДИВИДЕНТИ---ЩЕ ЧАКАТЕ КАТО ПРОСЯЦИ НА ТИЯ КИРЛИВИ 250-лв. КОИТО ВИ ОТПУСКА ДЪРЖАВАТА!ТАКА Е ПО ЦЯЛА ЕВРОПА И ЦЕЛИЯ СВЯТ!А , ЗАТОВА ,ЧЕ СТЕ ПРОСЯЦИТЕ НА ЕВРОПА , БЛАГОДАРЕТЕ НА БКП/БСП И "ЛЕНИНСКИТЕ НОРМИ НА ПАРТИЕН И ОБЩЕСТВЕН ЖИВОТ"!ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ--ЗА ДА СТЕ "РАВНИ В БЕДНОСТТА"!
108
6
 
6
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До Анонимен 110. Дефинирайте забогатяване ? Спрели са да ходят на работа и парите им капят от инвестиционни фондове ? Всички пенсионери си взимат пенсията и ходят на почивка в Барбадос ? Потребителската кошница се пълни с био храни, а не с кисело мляко от 0,60 лева ? Масово хората карат чисто нови коли и живеят в нови три-четири стайни апартаменти от по 110 кв. ? София е най-чистия град в Европа, защото и това е показател за богаство ? България може да инвестира в развиващи се страни ?
107
3
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Да се минава на индивидуални партиди и всеки да взима колкото е внасял! Тъкмо цялата система ще се изчисти от 2 милионна *** която 1 стотинка данък не е внесла, а ползва най много от всички! Ще видите, че ако се спрат всички плащания на "социално слаби" "братя" ще се окаже, че НОИ е на приход и пари има колкото ни трябват! Проблема е в НОИ, че той сега плаща пенсии на данъкоплатци и покрива милиардите които харчим за развъждане на електората на ГРОБ! Там са парите за пенсии!
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите си купуван каквито искаш уреди защото получават помощ от децата си от чужбина
105
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
250лв хах една готварска печка струва 450 лв един уред западните пенсионери ходят на почивка в чужбина нашите един уред не могат да си купят само хляб
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Доволен психопат 105Как е в Германия, Франция, Дания, Англия?Не ни сравнявай с Армения, Украйна, Молдова. Ние сме член на ЕС.СРАВНЯВАЙ НИ С ЕС!
103
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, но аз съм от София и виждам как около мен хората непрекъснато забогатяват все повече. Нищо не искам да кажа или да хваля, но това е достоверен факт !
102
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
103, много си прав! Моят съпруг се пенсионира скоро с пенсия 960 лв. Има 39 години стаж на реална заплата. Който го осигуряват на минимална заплата ще получава малка пенсия.
101
1
 
13
 
! Отговори
с едно изречение преди 4 години
Самоизяждането вътре в плeмeто балканско, продължава с пълна сила !!
100
0
 
12
 
! Отговори
възрязавам преди 4 години
аз предлагам на депутатите 250лв пенсия да видят дали ще могат да изжиеят един.месец с тези пари а на младите дупетати 380 лв майчинство и 610лв минимална заплата .какъв ще е техният живоит това много ми е интересно.един депутат в русия забравих му името пробва един месец да живей с минимална пенсия.човека каза това е невъзможно и лекарства не е купил пенсиите в русия скокнаха сега от нов.година пенсиите пак скачат на горе единствено в бг може да се живей с пенсия 250 лв когато бита е много скъ
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 103Какви високи заплати в провинцията, бе? Работодателят прави всичко възможно да не плаща за положения труд. Имаш ли реална представа какво е в частния сектор в провинцията? Или пишеш каквото ти диктуват от Централата? Откакто ГЕРБ е на власт бизнесът стана страшно арогантен и ненаситен. За бизнеса няма закони, няма правила, няма санкции. Никой не го закача. Бизнесът стана още по- богат, народът още по- беден.
98
12
 
2
 
! Отговори
Доволен психопат преди 4 години
В Армения месечната пенсия е 40 долара.Оцеляват хората, арменската общност по света им праща пари.Не са умрели хората.Стига сте мрънкали.
97
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 92 преди 4 години
Мисли какъв пример даваш и какво е дереджето у нас.В Бг ще е добре да стане така, но само за майки, които учат и работят.Иначе можеш ли да си представиш какво ще се получи? Общината с наши пари наема частен апартамент в прилична жилищна сграда и веднага там се нанася половината катун, защото на тях не им пречи да спят по 15 човека в една стая или в коридора, направо на пода, а в катуна всички са роднини помежду си и щом апартамента е даден на една жена, поне 50 човека имат право да са там:)
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Управленец 101Защо изгонихте инвеститорите?
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 100за да дойдат високите пенсии трябва работещите да се осигуряват на високата заплата. Това става само в София и големите градове. Из провинцията масово без значение колко вземат се осигуряват на минимални заплати, за това и провинцията запада. Да не очакваш София, Пловдив, Варна и Бургас да плащат високите пенсии в цялата страна, а ТАРИКАТИТЕ из провинцията да се правят на ударени. Като се научите да си плащате на това което получавате, тогава ще искате високи пенсии и детски надбавки.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95Напротив! Начело на града е ГЕРБ и никакви инвестиции, никакви нови работни места. Масовата заплата е 500-550лв. Даже МОЛ няма.