Нинова с остри критики заради кризата с вносния боклук

Запита Нено Димов дали има хаос в МОСВ
60
Нинова с остри критики заради кризата с вносния боклук
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Остри критики отправи соцлидерката Корнелия Нинова към екоминистъра Нено Димов. Причината за това станаха 17-те вагона с над 800 тона отпадъци, пътуващи за България, които бяха задържани в Италия преди няколко дни.

Още по темата

Според разследващи италиански журналисти Чезаре Джуци от „Кориера дела Серра” най-вероятно са част от мащабна схема, свързана с мафията. Заради това Нинова скочи и попита Нено Димов дали е влязъл в контакт с италианската страна, за да разбере кой изнася боклука и за кого в България е предназначен той.

„След като явно става дума за схема попитахте ли ги какво могат да направят службите съвместно или просто казвате – МОСВ не знае за боклука, не е уведомено и нищо повече“, скочи тя по време на изслушването на министъра в парламента по искане на левицата заради скандала около случая.

Според Нинова цари пълен административен хаос при контрола, след като Нинов обясни, че той е предварителен и по документи.

Екоминистърът обясни, българското законодателство е едно от най-рестриктивните по отношение на вноса на отпадъци.

„Ние сме единствените в ЕС с ограничение вносът на отпадъци да не надвишава половината от капацитета на инсталациите“, каза той.

Нено Димов припомни, че до 10 години в ЕС нивото на депониране на отпадъци трябва да е по- малко от 10%.

„Рециклираното трябва да достигне до 65%, остават 25%, които трябва да се усвояват чрез изгаряне“, допълни той.

В България обаче само 3% от отпадъците се изгарят към момента, докато средното в ЕС е 28 на сто, а в Стокхолм и Копенхаген, които са спечелили награди за екологичен град, над 50% от боклука се оползотворява чрез изгаряне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Въпрос към ***?-45,как като тиквата,от инкасатор,по паркинзите на СИК,и изведнъж премиер,така и нинова,си купила "Техноимпекс"
39
4
 
4
 
! Отговори
Въпрос към Курнелия? преди 4 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
38
3
 
3
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Смешници и тия и ония са едно и също-останалото са одавна изтъркани и омръзнали ни цирк. номера ! Що се дърляте и делите ??? Па помислете малко !
37
5
 
6
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 4 години
ТАЯ *** Е БОЛНА, БЕ....!РИБАТА У МОРЕТО... ТАЯ СЛАГА ТИГАНА!!ВЛАКА ОЩЕ У ИТАЛИЯ, БЕЗ ДОКУМЕНТИ, ТАЯ ШАНТАВЕЛА ВЕЧЕ ИСКА ОСТАВКИ У БЪЛГАРИЯ. ЕГАТИ, КУКУРИГАЧКАТА.. ХА ХА ХА ХА ХА ХА
36
2
 
6
 
! Отговори
Един от Германия преди 4 години
В Оберхаузен всеки ден се изгарят 2000 тона отпадъци, инсталацията (incinerator) има нужда от това количество за да работи ефективно. Бил съм служебно там и нито мирис от ***, нито от отпадъчни вредни газове, и пушек почти няма. Отделят се просто от филтрите на инсталацията, която снабдява региона с топлина и електричество.Не съм сигурен дали *** в БГ се изгаря по подобен екологично чист начин.
35
2
 
9
 
! Отговори
Един прЕАтел пита, преди 4 години
Къде са сега екоактивистите, които скачат срещу клошарите, които горят *** за да не умрат от студ?
34
6
 
5
 
! Отговори
Веселяка преди 4 години
До Калеко АлекоЯ бай *** се обади, а аз си мислех че е станал европеец. Не бива да се политизира този въпрос, ако трябва да се изгарят *** то трябва да са само наши иначе *** ще умориш и малкото раждащи се българи.
33
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
явяват се и защитници на боклукчиите..........
32
9
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Като скача толкова, защо е дебела?
31
3
 
8
 
! Отговори
Само питаме преди 4 години
А, *** СЛЕД ГАРА СОФИЯ-СЕВЕР ПАК ЛИ Е ИТАЛИАНСКИ ИЛИ ОТ " НАШИТЕ ИТАЛИАНЦИ"....???!!В ЦЕЛАТА СТРАНА Е МРЪСОТИЯ ДО. ШИЯ!НЕМА ИЗЧИСТВАНЕ ИЗОБЩО, АМА НАЛИ Е РОДЕН И БЪЛГАРСКИ.... СИ ГО ТЪРПИМЕ!ОБИЧАЙ БЪЛГАРСКОТО.... ХА ХА ХА ХА ХА..!!!!
30
9
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Кой се интересува от мнението на лидерката на вносните /червенотухлени/ отпадъци?
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По новия закон на "Юрданка и 7-те герберджета", ще вкарат в затвора горящите италиански маркови бокллуци.
28
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
до 36 съгласна
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно ,нали Ковачки е комунист,нали и той гори отпадъци.Нанова да го викне на пленума на БСП и да му се скара.
26
5
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Всички който пишете, не правите нищо.Искате поле за изява.Искате да бъдете забелязани, което е тревожно.С такива , като вас до никъде няма да стигнем.А що се отнася до ***, незнам защо думата се прекрива, впрочем знам, поради изказване на ББ /за по съкратено/когато говориш трябва да внимаваш/та бо клута е разхвърлян по пътищата , даже не са си направили труда да го изсипят от чувалите.Има го разхвърлян на невероятни места. А сега кажете с факти и вие какво сте видяли.
25
3
 
8
 
! Отговори
Софиянци, преди 4 години
Сутринта децата ни се надвишава с "чист" въздух. Не разбирате ли, че ги убива е? Мислете!
24
2
 
14
 
! Отговори
данъкоплатец преди 4 години
Веднага оставка на недоразумението Не-но
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука е пълно с простовати гербери , които се затрудняват да разберат елементарен текст от първо прочитане, както и да асимилират простите факти в текста след многократно. Вместо това повтарят мантри от сорта на Нинова е дебела и комунистите са виновни.Гербери гласувайте си за калинките и си слушайте чалгата - за тях не се иска акъл.
22
13
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Нинова няма ли да напуска пак Парламента, ако го направи обаче ще трябва да се откаже и от заплатата си на дУпетат, че и от партийните субсидии, а това не и изнася ... След като се погрижи да напълни партийната каса с осребрените от по 8 лв. гласове на червените бабички, сега пак е яхнала метлата и е влязла в познатото си амплоа на селска скандалджийка, по начина по който само тя може да го прави ... !!!
21
3
 
9
 
! Отговори
Софиянци преди 4 години
Са най-ограничените хора в света.Тази сутрин децата им се надишаха с "чистия " въздух.Но те се занимават с Нинова .Убивате децата си,как не го разбирате.?