Италианската мафия, фалшиви документи: Пътят на западния боклук към Изтока

България за първи път се появява на картата на трафика
16 дек 2019 07:00, Нели Христова
70
Италианската мафия, фалшиви документи: Пътят на западния боклук към Изтока
Снимка: Reuters

Преди няколко дни бяха заловени 800 тона отпадъци, рацпределени в 17 вагона, които пътуваха за България. Според разследващият журналист Чезаре Джуци, който от години разследва мафията на Апенинския полуостров, в трафика участват не само нелегални организации, но и много легални фирми за прераподка на боклук. Първоначално боклукът бил изпращан към Китай, но след появата на нови ограничения, той бил пренасочен към Източна Европа, съобщават от bTV.

Още по темата

Боклукът в Италия се натрупвал, за това трябвало за бъде изведен от страната

"През последните 3 години има други подобни случаи и разследвания на Карабинерите за търговия с отпадъци и в Италия, и в чужбина. Става въпрос за големи количества боклук, за чието отстраняване - особено на пластмасовите, биха били нужни много пари. Преди време унищожаването на отпадъците често се извършваше в Китай, където местните заводи ги получаваха и изгаряха много по-евтино от нашите фирми. През 2017-а обаче китайското правителство наложи забрана да се внасят нерафинирани чужди отпадъци, защото пластмасите често съдържат и метали, платове, заразени или отровни съставки и други. Така за бизнеса преработката в Китай се оказа скъпа и италианските компании натрупаха отпадъци, за които търсеха място за преработване. Те бяха разпределени по мащабни вериги на криминални организации, които работят нелегално", обяснява Чезаре Джуци.

След появата на забраната в Китай, боклукът тръгнал към Африка и Източна Европа

"Заедно с легалния бизнес с отпадъци работят и много фирми, които предлагат същите услуги за смешни пари. Евтините услуги, естествено, са нерегламентирани и затова отпадъците се изпращат в чужбина, губят им се следите и така трудно могат да бъдат открити от властите в Италия. Тук става въпрос със сигурност за много добре организирана криминална мрежа. В тези случаи наблюдаваме присъствието на едни и същи "герои", които имат връзки с мафиотските организации и в миналото, и със силните на деня. Особено след китайската забрана пазарът в Източна Европа става все по-привлекателен и печеливш", казва той.

Чезаре Джуци е на мнение, че компаниите в този бизнес непременно са безупречни във всяко отношение - имат връзки в чужбина, верен персонал във всички сектори - от главните управители до шофьорите, счетоводителите, които фалшифицират цялата документация, администратори и брокери - никога не става въпрос за изолиран случай с един камион, влак или каквото и да е превозно средство.

"Става въпрос за една много добре изградена международна мрежа, която свързва цяла Европа и всеки път отваря нови канали и подготвя пратки за нови дестинации. Така те по-трудно могат да бъдат свързани от разследващите. Досега сме имали подобни случаи с кораби, но за пръв път работя по трафик на боклук с влакова композиция. И друг път съм разследвал в дълбочина действията на мафията и в този казус виждам как е замесена Ндрангетата - калабрийската мафиотска организация, която от край време е свързана с операции в този район и която се е превърнала в международна след китайската забрана", допълва той.

Превръща ли се Източна Европа в сметище на Западна?

"Имали сме много повече разследвания и случаи, свързани с Румъния. Не е казано, че отпадъците са щели да останат в България, но можем да предположим, че страната ви най-вероятно е била финалната дестинация. Вижте, има два "пътя на боклука" от Италия. Първият е лесен и напълно незаконен. Отпадъците се изоставят в напълно изолирани и необитаеми терени край малки села и се разпръскват на огромни площи или се погребват под земята. Така изглежда, че те са просто отпадъци от местните жители или е незаконно сметище. По този начин не може и да възникнат подозрения, че боклуците са опасни, токсични или промишлени.

При другия случай, който често се свързва с Румъния, отпадъците се изпращат по легален път и се описват като узаконен вид отпадъци, които могат да бъдат преработени легално - например, чрез изгаряне. Когато тези отпадъци обаче са дълбоко токсични, сурови и вредни, тяхното преработване е изключително скъпо. Ако пътуват с фалшиви документи, те биват изгаряни, въпреки че е против всички норми. Така и в двата случая отстраняването на боклука е изключително евтино, въпреки че се нарушава цялото екологично европейско законодателство", разказва още журналистът.

"Все още не знаем откъде и за къде са пътували отпадъците. Разследването е започнало миналата седмица. Карабинерите са идентифицирали италианската фирма, която е била ангажирана за превоза. Не мога да кажа все още името ѝ, защото действията на властите продължават, но отговорните лица на въпросната фирма не са вписани официално като такива в регистрите. Отпадъците също са на въпросната компания. Работи се по въпроса кой точно ги е очаквал в България, защото е доста вероятно описаните имена да не водят до истинската крайна цел. Процесът по разследването в Италия е дълъг и може да продължи поне още 6 месеца, за да се стигне до заключение и да се знае кой точно участва в схемата", споделя още Чезаре Джуци.
 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора вкарват се *** не само от Италия,а и от други европейски държави и от държави, които не са в ЕС!
Това трябва да спре,ще превърнем страната си в кошче за отпадаци и мръсен въздух.
Бойко като е подписал договор и неустойка,да си я плаща и да върне сметта,която замърсява въздуха,водите и почвата!Дори хората,които изгарят сметта,казаха че са против ,но нищо не могат да направят,защото Бойко е подписал договор.
57
0
 
5
 
! Отговори
ево преди 1 година
Ами то *** при *** отива ,или казано с езика на мафията един плаща ,един поръчва музиката,а същия прибира...сухото.Пък народа,народа не вълците,а вече кучета го яли!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали ви харесва да сте връзкари рушветчии чалгаджии и чорбаджии какво недоволствате?
55
0
 
9
 
! Отговори
шушлоп преди 1 година
всички тецове горят италиански *** /и изписват мазут и нафта по документи /
кметове , общински съветници , областни управители , политици .. всички са в играта
обаче виновни няма .. питайте главния прокурор /на мафията /
54
0
 
7
 
! Отговори
ЗА НАШИТЕ И ВАШИТЕ преди 1 година
НАЛИ ЩЕ ИМА ЗАКОН ПРЕДВИЖДАЩ ЗАТВОР И ГЛОБА ЗА ЛИЦАТА «КОКОШКАРИ»ГОРЯЩИ ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ ЗА ДА ИСКАРАГ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ
А ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА КРУПНИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ ТИП КОВАЧКИ.
ЕВРОПЕЙЦИТЕ САМИ ЩЯХА ДА СИ ГОРЯТ БУКЛУКА АКО БЕШЕ БЕЗВРЕДЕН
СЪЩИЯТ ТОЗИ КОВАЧКИ ВСЕКИ МЕСЕЦ МИ БЪРКА В ДЖОБА ПОНЕ С 10% ОТ ТОПЛОФИКАЦИОННАТА ФАКТУРА НАДУТА С АВАНТАТА МУ С ТОКА ОТ КОМБИНИРАНИЯ ЦИКЪЛ НА «ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ»
КОГА НЕГО И ДРУГИТЕ ЩЕ ГИ РАЗХОДИТЕ КАТО КМЕТИЦАТА НА МЛАДОСТ
НИКОГА - ТОЙ Е НАШ ЧОВЕК
53
0
 
13
 
! Отговори
Ема преди 1 година
Нека журналистите дойдат към Варна и да попитат работещите по пристанищата.Да,но не им стиска!
52
5
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
НЯМАТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААА...
МОЖЕ ДА СА ЗА РУСИЯ !
51
6
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
НЯМАТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААА...
МОЖЕ ДА СА ЗА РУСИЯ !
50
4
 
1
 
! Отговори
Айде стига надувки преди 1 година
Още не може да се установи от експертите , дали е за България или за някъде другаде!
РАНО Е ДА СЕ ПЛЮНЧИТЕ ПО ФОРУМИТЕ И ДА ВДИГАТЕ ВРЯВА!
/....освен ако някой ви плаща , да го правите...ха,ха,хаааааааа../
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България внесла 760хил. оттпадъци .. в рамките на 1г.. от РИМ и Неапол
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нено Димов е в кюпа. Прави далавери за милиони с италианската мафия , после обяснява ,че въздухът е чист ,че няма глобално затопляне (освен в Перник) и си признава директно ,че не е избран да брани интересите на народа.

Освен това е неграмотен.
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искахте болкуците на Запада и това наричахте демокрация.

Карате боклуците на запада, топлите се с боклуците на Запада.
46
0
 
38
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Преди известно време гръмна новината, че *** от Неапол се превозва до Бургас и там се заравя на наша територия. Властите казаха тогава, че това било лъжа, тъй като източника на информацията бил от България. Сега обаче източника на информация е италиански и разследването е сериозно. Не може просто така цели влакови композиции да останат незабелязани. Замесени са хора от властта както в България, така и в Италия, и то на всички нива. Не можем да разчитаме на нашите власти да спрат тази практика
45
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ги търпим да ни тровят живота и въздуха?????
44
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България за първи път се появява на картата на трафика".Ами защото точно италианците хванаха пратката за нас.Ако чакате властта да си признае какви ги върши,ще има много да почакате.
43
0
 
35
 
! Отговори
KONSTANTINOW преди 1 година
ОТ ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ СЕ ГОРИ УЖ ТАИНО *** НА ДРУГИ СТРАНИ.ТОВА НЕ СЕ ВЪРЩИ БЕЗ ЗНАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.ТО Е НЕВЪЗМОЖНО.ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ ПОЛУЧАВАТ СВОЯ ДЯЛ ОТ ПЕЧАЛБАТА ЗА СМЕТКА НА ЗДРАВЕТО НА РАЯТА.В С.БЕЛИ ИЗВОР ВРАЧАНСКО ЗНАЯ ОТ РАБОТЕЩИТЕ В БИВШИЯТ ЦИМЕНТОВ КОМБИНАТ ЧЕ ПРИСТИГАТ ВАГОНИ С ОТПАДЪЦИ КОИТО СЕ ГОРЯТ В ПЕЩИТЕ.МОЕТО МНЕНИЕ ЧЕ В ТЕЗИ ПЕЩИ ТРЯБВА ДА НАТИКАМЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ УНИЩОЖАВАЩИ НЯКОЛКО МИЛИОНА БЪЛГАРИ.
42
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що имало след 44 година народен съд - сега започва да ви се изяснява
41
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честито на овцете
то ви хранят с ментета от сирене до шоколад
а сего и *** ви подаряват
свободата да си помийна яма- великолепно постижение за 30 години "демокрация"
като се търкаляхте по площадите 89 година - ето това докарахте на деца и внуци
40
3
 
27
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Нашата Мафия си има държава , и вече 10 години си прави каквото си иска.Всички възможни институции са обезглавени и в момента се оглавяват от пълни послушковци.Нищо чудно няма ,че италианската Мафия работи в тясно сътрудничество с нашата.*** ,мигранти и ...нови самолети.Това са ни коледните подаръци от ББ.
39
0
 
13
 
! Отговори
Онуфри преди 1 година
Нели, първият параграф изби рибата! :) :) :) "раЦпределени"... "прераПодка" ... OMG