Радев: Преходът към зелена енергия да не е за сметка на икономиката

Синдикати: Има опасност от износители да станем вносители на ток
Обновена: 18 дек 2019 20:10 | 18 дек 2019 20:06, Красимир Ангелов
62
Радев: Преходът към зелена енергия да не е за сметка на икономиката
Снимка: Президентство

Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка на конкурентоспособността на българската икономика, заяви държавният глава Румен Радев по време на среща с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и с представители на ръководството на синдикалната организация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Като държава-член на ЕС България работи за постигането на обявените цели за превръщане на Европа във въглеродно неутрален континент, но трябва да бъдат също така ясни и мерките за запазване и насърчаване на нашата конкурентоспособност. Това са огромни инвестиции, особено за по-бедни държави", подчерта президентът.

Още по темата
"Зелената сделка" в рамките на Европейския съюз и нейното отражение върху българската енергетика беше сред водещите акценти на срещата. По думите на държавния глава комплексът "Марица изток" дава независимост, автономност и суверенитет на България, произвежда между 40 и 60 на сто от електроенергията в страна, а суровините, технологията и инсталациите, са български.

Резултатите от т.нар. "Зелена сделка" в перспектива означава повишение на цената на емисиите и изискванията към енергийните централи, използващи въглища. Това изправя страната ни пред сериозен проблем, с оглед тежкото финансово състояние на "ТЕЦ Марица-изток 2".

И Румен Радев, и представителите на КНСБ, подчертаха необходимостта от много по-голяма активност на българското правителство за присъединяването на страната ни към европейските програми за въглищните региони в преход и изработването на ясна стратегия за развитието на една стратегическа за България сфера като енергетиката. Представителите на КНСБ посочиха като пример позицията на други държави-членки на ЕС, вече заявили и отстояващи интересите си, включително и с осигуряване на европейско финансиране за своите въглищни региони или за трансформация на енергийните си мощности.

България е в ключов момент за определяне на перспективите за развитие на своята енергетика и са необходими отговорно отношение, съгласие и единна политика за гарантиране на енергийния баланс и енергийната сигурност в страната, бяха единодушни участниците в дискусията.

Според КНСБ в идващите години България е застрашена да се превърне от регионален износител на електроенергия в крупен вносител, ако няма яснота за бъдещето на използващите въглища електроцентрали, на АЕЦ "Белене" и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
15
 
! Отговори
Празнодумец Радев преди 4 години
Поредната доза празни приказки и кухи фрази на пенсионирания военен Радев !
32
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ СЕ ВЯРВА, ЧЕ ЗА РАБОТА ПОЛИТИКАТА И В СТРОИТЕЛСТВОТО ВСЕКИ СТАВА.НА ТОВА СЕ ДЪЛЖИ ТРАГЕДИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Румен Радев никога не е пилотирал боен самолет. Пилотирал е посмешището за всички времена МиГ -29. Може би единствения самолет -изтребител в историята без нито една въздушна победа.
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ДА ИМА РУСКИ ПРОЕКТИ, НАСЕРИ СЕ ОТ ЯД!
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПлевнелиев и Стоянов бяха полезни, а власт на радев не му трябва, най-много да си счупи главата с нея.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен Радев може и да може да пилотира боен самолет, но не умее да бъде полезен като президент.
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУМЕН РАДЕВ ПАК СЕ Е ЗАГРИЖИЛ ЗА РУСКИТЕ ЗАГРОБВАЩИ ПРОЕКТИ. ПРОШЛЯЦИ ПРОДАЖНИ ПРИМИТИВНИ. МАЙКА СИ ЩЕ ПРОДАДАТ НА ОКУПАТОРА.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало Чорбарят, яж си шкембето и не се обаждай
25
5
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Пенсионера висял цял живот зад оградата на поделението дето не знае колко струва един киловатчас почнал да бръщолеви за икономика и енергетика.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТО ПА ЕДНА ИКОНОМИКА
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефе, вечерах леща, от неделя ям леща.
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меките китки със зелени копринени дамски чорапи на баджаците пак отвориха без срамните си начервени устенца срещу нашия президент. Ха ха ха
21
2
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Какъв вожд ти се привижда, какви пет лева ?!Живеем в демократична България !
20
5
 
14
 
! Отговори
Голям Некадърник преди 4 години
Кой беше този некадърник ?! Аха пенсионираният военен Радев, който разбира от всичко.........
19
5
 
9
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Само тук не си е мушнал носа Радев
18
9
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
За последните 3 месеца цените на всичко скочиха.И на стоки, и на услуги !Това увеличение особено неприкрито взе да става след изборите.Изборите минаха и същите онези, които ни обещаваха, че няма да увеличават данъците веднага направиха обратното.Използвани бяха няколко ПТП-та с жертви на пътя, за да бъде изкаран целия репресивен апарат на държавата, да стриже овцете от народа.Нормално !Идва Коледа, калинките на ГЕРБ имат нужда от коледни бонуси.Някой трябва да ги плати.Недоволни ? Няма..
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев да спре екскурзиите, който костват много безмислени ресурси и енергия.Да премине в модус "Радиомълчание" !
16
6
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Цял 100 хиляден град с околията е оставен без вода.Язовирът източен, чешмите пресъхнали, а виновни няма.Положението е тежко, а по-страшното е, че никой не може да каже докога ще продължи.Перник бедства !И всичко това в навечерието на 2020-та година !Не 1920-та, не 1992-ра дори, а 2020-та година !Хората вече ходят на екскурция до луната ...У нас цял глад и окръга му стоят без вода.И вместо скъпоплатените журналисти да разкостят властта, те ни занимават с глупости.
15
5
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Италианските власти заловиха цяла влакова композиция със силно токсични отпадъци предназначени за изгаряне в ТЕЦ-овете в България.Така се потвърди отдавнашното съмнение, че страната ни е превърната в депо за отпадъци на Европа вследствие, на което въздухът, почвата и водите ни са отровени.Доматите почерняват и изгниват, магнолиите изсъхват, а листата на люляка стават тъмнокафяви ...Разбрахме вече защо !Вмоста да разпънат на кръст властта, скъпоплатените *** ни занимават с глупости.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До12Къде? Аз живея там.