Вярваме ли в институциите? Парламентът е на дъното – само 23%

Традиционно президентът печели най-висок рейтинг
18 дек 2019 16:03, Боряна Павлова
103
Вярваме ли в институциите? Парламентът е на дъното – само 23%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без изненади, парламентът е институцията с най-ниски нива на доверие сред политическите институции в България. Към края на годината 23% от българите имат доверие в Народното събрание, а 67% се отнасят по-скоро с недоверие към институцията. Останалите се затрудняват да отговорят.

Правителството закономерно е с по-високи нива на доверие от парламента, но и за тази институция негативните (62%) оценки значително надвишават позитивните (29%). Президентът традиционно е институцията с най-висок обществен авторитет и през 2019 г. – доверие в края на годината 56%, недоверие – 30%. Данните са базирани на ежемесечния „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“.

Още по темата

 
Aпартаментгейт срина доверието

През цялата 2019 г. нивата на доверие и недоверие в парламента се движиха в споменатите стойности. Като цяло, и през тази година доверието в парламента всъщност продължава да изглежда малко по-добро на фона на предходни години. Разбира се, решително преобладават негативни оценки, но се долавят и малко по-позитивни от обичайното. Тази тенденция започна през пролетта на 2017 г. с тогавашната смяна във властта. Погледът от дистанцията на времето дори показва, че става въпрос за трайно благоприятен период в трите десетилетия от началото на промените въобще – доколкото въобще отношението към парламента може да бъде благоприятно.

През 2019 г. нивата на доверие в правителството останаха под 30%, а на недоверие – над 60% В момента на т.нар. „Апартаментгейт“ дяловете на доверие намаляха по-близо до 20%, а дяловете на недоверие достигнаха и по-близо под 70%. През 2018 г. пък правителството се ползваше с малко по-добри нива на популярност, в сравнение настоящата година. Краят на 2018 г. обаче донесе и рискове за популярността – вероятно заради известно повишаване на политическото напрежение по повод повишението на цени. Може би и заради победата на управляващата партия ГЕРБ в изборите за Европейския парламент през май, тенденция на спад в доверието не продължи. Победата в местните избори допълнително утвърди образа на управлението.

Президентът - със стабилен рейтинг

На този фон през 2019 г. доверието в президентската институция се движи на нива от над 50%, а недоверието – около и малко над 30%. Разбира се, отражение дават и различни предизвикателства като противопоставянето на управляващи и президент или (заедно с това) естествената в хода на мандат „ерозия“ на показателите. Въпреки всичко, засега президентът запазва нива на доверие и остава всъщност единствена фигура у нас с положителен рейтинг (доверие минус недоверие).

Три десетилетия от прехода – обзор

Началото на мандатите на парламент, правителство, президент обикновено показва известно повишаване на доверието – различно според това дали идват нови политици, нови партии, коалиционен, респ. компромисен, ли е кабинетът, колко трудно се съставя и т.н. После обикновено следва „ерозия“ на доверието (едно от малкото изключения е постепенното повишение на одобрението за президента в рамките на първия мандат на президента Георги Първанов – мандата от 2001 до 2006 г.).

Намаляването на доверието в хода на мандат е с различна „скорост“ в зависимост от това дали в началото е бил събран много ентусиазъм, дали съответните партии имат своите „твърди“ електорати, на които да се крепят и т.н.

През цялото време –  и през 90-те и след това –  парламент и правителство са с ниски нива на доверие. И все пак, като че ли, във второто десетилетие на двайсет и първия век данните за одобрението на кабинетите изглеждат малко по-добре, и по-стабилно, отколкото в първото. Разбира се, сравнението между различни мандати трябва да е внимателно – доколкото в различните периоди често има несъпоставим дневен ред и управленски, а и исторически, задачи.

Върховите стойности на непопулярност на правителството остават назад в 90-те (стойности на доверие под 10% и на недоверие – над 80%) с кризата по време на правителството на Виденов, както и „ефекта на махалото“ след това – с моментни стойности от близо 70% доверие в правителството, след падането на Виденов.

Но и по-нататък не липсват периоди, в които недоверието взима сериозни размери. Например, в мандата на т.нар. Тройна коалиция, но не само. Подобни моменти показват, че дори в икономически успешни и спокойни мандати, отношението на българите към институциите остава негативно.

Подобна е логиката на общественото мнение за парламента. Може би, в годините, непосредствено преди 2019 г. и в самата 2019 г., се усещат и малко по-добри на фона на десетилетията стойности на одобрение (както беше отбелязано).

Преобладаващо доверие над недоверието за парламента в десетилетията се случи само два пъти – след кризата 1996-97 г. и при идването на власт на Националното движение „Симеон Втори“ (НДСВ), оглавявано от Симеон Сакскобургготски, наследствен български цар.

Различна е картината в масовото съзнание по отношение на президента – по традиция, това е една от най-харесваните позиции в българската политическа власт. Трайно слаб период тук е мандатът на Росен Плевнелиев. С най-голяма начална надежда като че ли протече мандатът на Петър Стоянов, свързван именно с края на острата криза в 1997 г.

 


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
2
 
! Отговори
Реалноста преди 6 месеца
Вярвам на 100% че путин е плешив дребен и крадлив а дали е гей ? ами навява такива мисли но не е доказано и за сега не вярвам че е но съмнението остава
86
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
бсп и 15% няма
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вярвам и подкрепям само Президента. Другите са селски тарикати.
84
1
 
2
 
! Отговори
Остана ли наивник, преди 6 месеца
който да вярва на поръчковите изследвания на "Кънчовците", които се подвизават като "Галъп Интернешънъл"? На тях предварително им се казва какви изводи да направят.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво да им вярваме на тия. Та те работят за себе си. Народа обеднява. Четох че доходите се вдигнали със 8-10%. А цените се вдигнаха с 20-30 % . Европейския съюз бил казал да се отпуснат цените свободно. Е кажете как сме забогатели. Колко нечистодушевен / по пример от нечистоплътен/човек трябва да си за да твърдиш че населението забогатява. А защо народа мре на поразия, и на година заболяват от рак по 40 000 човеци. Щото сме забогатели може би??? От нова година ще ни се разкаже играта.
82
0
 
7
 
! Отговори
Лъжеброяч преди 6 месеца
Спестили сте нивата на доверие към прокуратурата.
81
0
 
9
 
! Отговори
обективен преди 6 месеца
От къде са тези 23%? Не познавам нито един обикновен човек ,който да им вярва на тези народни изедници.И тези данни са фалшиви ,както и изборните резултати.Виждам дългата ръка на Цвъко Шлифера-най-големия манипулатор на избори.
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГРОБ е организирана престъпна група за ограбване на народа!
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В абсурдистан? Никога!!!!
78
5
 
1
 
! Отговори
Байфидан преди 6 месеца
Данните на Алфа Рисърч дават други оценки за рейтинга на пРезидента. Чии са верите може да разберете по това кой как е познавал досега на избори.
77
8
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
Ха,ха ! Милионерът Кънчо Стойчев , който досега нито веднъж не е познал някакъв социологичен сондаж , човекът -комунист ,който е милионер благодарение на твърдата си връзка с БСП , той дал мнение какво мисли българина !!!!! Ами, червен оланкоолу , има анкета с десетки хиляди участници, абсолютно вярна, от интелигентни българи - казват хората кой какъв рейтиг има и кой е фактор в България !!! Каунът е с 3 пъти-по-нисък рейтинг от премиера !!!
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен70
Така е.Въпросът е как се става генерал,като няма армия.За един фърчащ и един пожарникар питам.
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
щом хората не избират мен, значи демокрация няма.
Аз съм толкова хубав и умен, пък те глупавите байганьовци не ме избират.
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 73
И аз така казвам - щом не съм спечелил аз, значи изборите са нагласени.
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кеи 23% не повече от 5% пак бутат Боко измисшени социолози
72
5
 
21
 
! Отговори
До 72 преди 6 месеца
Тези избори са невалидни и нагласени! Демокрацията в България не работи.
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 71
Избори имаше преди по-малко от 2 месеца. Не помниш ли?
70
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А при това положение за каква демокрация говорим изобщо? Това е диктатура.

След като има само 23% подкрепа защо този парламент е още там?
Защо няма оставки и нови избори?

Ако например един мениджър/директор на частна фирма има само 23% подкрепа от борда на директорите и акционерите мислите ли че ще остане на тази позиция и ще продължи да бъде мениджър?
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
междувпрочем що мислиш, че един генерал взима по-малко от един депутат?
Та заплатата на Радев не е от 2 години.
Не е бил на МРЗ преди това, не бой се.
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не е трудно да намериш 809 роднини на депутати и министри! А Бойко излъга, че Радев има 50% неодобрение. Може би това е поръчал на социолозите, но не са посмяли чак толкова да го натъкмят! Парламента няма повече от 7-10%.