Реалността в България: Законът бил това, което казвал Борисов

Отново сме на дъното в класациите за корупцията, напомня "Шпигел"
Обновена: 5 яну 2020 12:20 | 5 яну 2020 07:30, Камелия Цветанова
284
Реалността в България: Законът  бил това, което казвал Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата е на дъното на европейските класации за корупция и свобода на медиите. Не без основание, пише журналистът Кено Версек в анализ за „Шпигел”, цитиран от bTV.

Всяка есен Европейската комисия прави атестация и оценява България и Румъния, като публикува така наречените „доклади за напредъка" на страните в областта на реформите и върховенството на закона. Докладите са част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени България и Румъния, откакто влязоха в ЕС през 2007 г.

Тази година България получи много добри оценки. Докладът, публикуван в края на октомври казва, че България е „работила с постоянство" за борба с корупцията и организираната престъпност. Пише, че е „консолидирала правните и институционални структури". За първи път Европейската комисия обеща на България край на непопулярния мониторинг. Това би премахнало един от последните начини, да се оказва натиск от ЕС с цел реформи в страната, отбелязва авторът на текста.

"Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай, реалността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е силният човек в страната вече над десетилетие. Формално, ръководи умерено консервативно правителство с проевропейска външна политика. България избягва курс на конфронтация с Брюксел и вербалните атаки срещу ЕС, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но отвътре „Бат Бойко", бивш офицер от полицията, каратист и бодигард, управлява твърдо", подчертава Версек.

По думите му законът е "това, което казва и заповядва Борисов. Понякога е достатъчно телефонно обаждане или есемес". Затова и "системата има малко прилики със същинско върховенство на закона".

България устойчиво е на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз. "От март постепенно се изясни, че много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, са купили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са използвали милионите от Брюксел, за да си направят частни вили", припомня "Шпигел".

Заради „Апартамент гейт” трима министри и лидер от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. В това число Пламен Георгиев, тогавашният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който първо си взе отпуск, после беше временно отстранен и накрая преместен на дипломатическа служба в чужбина. Неговата комисия спря разследването на „Апартамент гейт” след няколко седмици. Резултатът: Няма конфликт на интереси или други незаконни действия в който и да е от случаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Знаят за Б. Б. Ама и те си траят, нали лапат от него. Най малкото визирам ***.
236
1
 
2
 
! Отговори
Боко преди 4 години
Колко Много Коментари,ИтересноКои ли го избра този Боико.Кои го направи собственик на България.А да ве видим сега може ли да си върнете България
235
12
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Аз нищо авторитарно не съм видял при Борисов.Изобщо не знаете какво значи авторитаризъм.Да не споменавам, че два *** си подава оставката заради фалшиви протести, инспирирани от Просия. И този Кеньо някой му е платил за да пише идиотии. Проблеми има, но изобщо не са от това естество.
234
2
 
3
 
! Отговори
От 260 преди 4 години
ПродължениеНо напоследък има крайности, характерни за българщината работници които умения вадят много пари, работодателя не реагира на това, не го оценява, работника напуска, след което се оказва че работодателя не може да функционират повече като такъв защото без съответния работник е губещ.
233
2
 
3
 
! Отговори
От 259 преди 4 години
Продължение,Така на практика ако някой работник примерно в даден момент с неговите умения спечели 200000 лв на работодателя, последният може да позволи да му плаща заплата без да работи една година, не че някои работодател го прави, но е допустимо, другите работници не знаят за тази оценка на труда му, а те работят много време но работодателя не печели от тях 200000.
232
0
 
4
 
! Отговори
До 258 преди 4 години
Не е по темата но добър въпрос, в общи линии работника си продава своето свободно време и умения, ако може да си ги продава сам е ясно, но ако не може му трябва работодател които може, той има печалба от продажбата,Работодателя има преценка каква печалба му носи всеки един работник, спрямо неговите умения да продава труда. Дори на имаш уникални умения, ако той не може да ги продава няма как да ти даде заплата, е ясно е че е лесно в този случай да си намериш друг които те цени високо.
231
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно мие как във фирма се смята служители за различни по точно някои ги смятат.Значи щом сме служите в даден фирма сме равнопоставени каквато работа вършат те така и ние часовото време е едно и също ако смятат разлика в часове часовете според кодекса на труда са еднакви за всички друг е въпроса ако се смятат за стари изпълняват пет функции повече две обаждания и няколко подписа голяма работа пълен смях
230
9
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Така е ! Народът го е казал : " Музиката поръчва този ,който плаща". Засега плаща Борисов и затова комунистите ще му играят танци докато се прострат от умора. Добре , че е така , иначе с комунисти на власт ,ние плащахме а те си пееха песнички !
229
9
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Ревът че заради Боко сме на последно място ама като го свалим от власт и ни спират евросубдидиите!
228
5
 
8
 
! Отговори
Кхгг преди 4 години
Живял съм в бай тошово време не ме притеснява
227
2
 
21
 
! Отговори
:(( преди 4 години
Всичко съм готов да му простя, дори и това в заглавието, ама да беше умен и да милееше за България!!Хем авторитарен, хем про *та к, хем слугуващ на чужди интереси - прекалено много е!
226
3
 
20
 
! Отговори
гост преди 4 години
Всяко племе с действията си или бездействията си, си заслужава съдбата.
225
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Фолксваген беше дошъл, а не да ни *** щяхме да сме по- богати и съответно по- малко корумпирани. А то поляците и унгарците как са с демокрацията? Ама им отварят заводи...
224
6
 
14
 
! Отговори
Парите.. преди 4 години
Трябва Нова програма на правителството:От Събраните данъци на всеки българин :1. 1500 лв. На мес на българка християнка с деца2 Безплатен парцел от общината за дом на български семейства3. Помощи за българките и българските деца4. Детски и помощи за българи.5. Безплатно образование и здравеопазване за българи.6. Достойни пенсии за българи.7. Прибиране на бездомните българи в дом8. Държавата да работи за хората а не против тях за да не прогонва младите.
223
2
 
20
 
! Отговори
ШопЪ преди 4 години
Ти да видиш! От 250 коментара нито един в защита на Вожда!?Тролчета, де сте бре, ще останете без заплати!Колкото до статията - точна, макар че спестява доста неща. И дали някой ще я покаже на Урсула, та да знае с кого си има работа и да има винаги едно на ум!?
222
3
 
29
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Кажи му "Бай ***" и повече не го обиждай........ "Видимите му резултати" са.......
221
4
 
24
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Как би казал бай ***... Демокрация, ама де, де!
220
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хер ,Кено Версак ,искам да изпия едно кафес Вас.
219
4
 
22
 
! Отговори
NY преди 4 години
вместо да променят нещата за да стане наистина европейска тази страна, бай *** ***? ! ама те са много по-умни от германците.... та затова са най-бедните и корумпирани в Европа и си мислят, че са някакъв фактор?!
218
0
 
19
 
! Отговори
Партиен член преди 4 години
Вече и Па,, ра, зит. Не може да напише човек.