Реалността в България: Законът бил това, което казвал Борисов

Отново сме на дъното в класациите за корупцията, напомня "Шпигел"
Обновена: 5 яну 2020 12:20 | 5 яну 2020 07:30, Камелия Цветанова
284
Реалността в България: Законът  бил това, което казвал Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата е на дъното на европейските класации за корупция и свобода на медиите. Не без основание, пише журналистът Кено Версек в анализ за „Шпигел”, цитиран от bTV.

Всяка есен Европейската комисия прави атестация и оценява България и Румъния, като публикува така наречените „доклади за напредъка" на страните в областта на реформите и върховенството на закона. Докладите са част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени България и Румъния, откакто влязоха в ЕС през 2007 г.

Тази година България получи много добри оценки. Докладът, публикуван в края на октомври казва, че България е „работила с постоянство" за борба с корупцията и организираната престъпност. Пише, че е „консолидирала правните и институционални структури". За първи път Европейската комисия обеща на България край на непопулярния мониторинг. Това би премахнало един от последните начини, да се оказва натиск от ЕС с цел реформи в страната, отбелязва авторът на текста.

"Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай, реалността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е силният човек в страната вече над десетилетие. Формално, ръководи умерено консервативно правителство с проевропейска външна политика. България избягва курс на конфронтация с Брюксел и вербалните атаки срещу ЕС, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но отвътре „Бат Бойко", бивш офицер от полицията, каратист и бодигард, управлява твърдо", подчертава Версек.

По думите му законът е "това, което казва и заповядва Борисов. Понякога е достатъчно телефонно обаждане или есемес". Затова и "системата има малко прилики със същинско върховенство на закона".

България устойчиво е на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз. "От март постепенно се изясни, че много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, са купили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са използвали милионите от Брюксел, за да си направят частни вили", припомня "Шпигел".

Заради „Апартамент гейт” трима министри и лидер от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. В това число Пламен Георгиев, тогавашният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който първо си взе отпуск, после беше временно отстранен и накрая преместен на дипломатическа служба в чужбина. Неговата комисия спря разследването на „Апартамент гейт” след няколко седмици. Резултатът: Няма конфликт на интереси или други незаконни действия в който и да е от случаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
12
 
5
 
! Отговори
До 154 преди 4 години
Троловете тук не са червени ( привържениците на бсп са 100% стари хора) Такова плюене и омраза към Родината не е привична и за ***.Гадовете които тролят против страната пишат най вероятно от Турция, Русия, Сърбия това са враговете та България.
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хората не гласуват!!Защото не вярват на умни и красиви като тебе.*** народ.Нали?
155
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои сте вие които искате да се усетите?Кажи какво предлагаш вместо Бойко?НИЩОНИЩО не предлагаш.Само плюене.Това е алтернативата на ГЕРБ - плюнки.
154
2
 
12
 
! Отговори
хората не гласуват!! преди 4 години
До АнонименДо Анонимен 172ТЕ САМИ СЕ ИЗБИРАТ И БРОЯТ БЮЛЕТИНИ!!!! МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖЕ! НАРОДЕ!!!!!
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧърчилЛуи 14 колко пъти си е подавал оставката?
152
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и любимата Меркел на вожда не може да повлияе на сп,"Шпигел" да каже истината.Всички ни отсвириха,и Макрон и Меркелица,и оня,алкохолика,дето ни хвалеше.Остана самотно нашето "слънце" да се саморекламира и да се опитва да баламосва по света и у нас де що свари.Е,ония одавна се усетиха.А ние кога?
151
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБСОЛЮТНО Е ТАКА
150
2
 
16
 
! Отговори
Чърчил преди 4 години
До Анонимен 159Фразата "Държавата това съм аз" е казана от френския крал Луи ХIV още наричан Краля Слънце! Бойко се държи точно като него!
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До и преди и сегаКвичи си, *** си.А ти красивия и умния - вечен аутсайдер.хаха
148
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 171Изчезни те бе селски бесепарски орангутан.80% са такива като тебе.
147
2
 
13
 
! Отговори
и преди и сега преди 4 години
До Анонимен 160Преди ДИКТАТУРА на БКПСега е МАФИЯ с диктатора Бойко от ГЕРБ
146
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изчезни оттука с твоите маймуни бе шeбек,че ми писна!Папагал!Като няма какво да кажеш изчезвай!Пууу!Е как няма да ви управлява тиква като 80% са *** като тоя !?
145
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Керванът си върви.Червените тр0лове си квичете из форумите.Отдавна сте скучни.
144
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tova ne e narod,Gospodine ,tova e edno uplasheno stado ot ovtse,koeto treperi za troshitsite koito mu se davat !!!
143
4
 
4
 
! Отговори
и вчера и днес преди 4 години
До АнонименС комунистическата мафия прогрес!
142
4
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ СЪСИПАНА И РАЗОРЕНА ОЩЕ ПЪРВИЯ МАНДАТ НА БОЙКО МЕТОДИЕ БОРИСОВ ТЪЙ, ЧЕ КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ПОЛОЖЕНИЕТО ВЕЧЕ ТРУДНО ЩЕ СЕ ОПРАВИ!!!СЪЩОТО Е КАТО ПОЛОЖЕНИЕТО В ПЕРНИК ОКРАДЕНИ ПАРИТЕ ОТ ВИК ПЕРНИК ЧРЕЗ НЕНУЖЕН ЗАЕМ ОТ 4.2 МИЛИОНА ОТПУСНАТ ОТ СЪВЕТНИЦИТЕ В ОБЩИНАТА ОТ ГЕРБ И ОКРАДЕНА И ВОДАТА !!! КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ НЯКОЙ СЛЕД ТАКИВА КРАЖБИ ОТ ГЕРБ НЯМА КАК ДА СЕ ОПРАВИ ПОЛОЖЕНИЕТО ТО ВЕЧЕ Е СЪСИПАНО! СЪЩОТО Е И В ДЪРЖАВАТА!
141
3
 
9
 
! Отговори
мафия и власт преди 4 години
До АнонименЗаедно в борбата...- това е новия ред във страната - по комунистичеки гербаджийски!
140
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 160Вчера, всичко си беше наред.Днес - мафия.
139
2
 
5
 
! Отговори
предателско племе преди 4 години
До АНТИКРАДЛИВО......
138
3
 
16
 
! Отговори
народе!!!!!! преди 4 години
СИН - ВНУК НА ЧЕРВЕН ХАЙДУК.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!