Последният урок на Стефан Данаилов към неговите ученици

Когато вторият му клас в НАТФИЗ завършва, той е на снимки в Рим
13 яну 2020 07:10, Нели Христова
40
Последният урок на Стефан Данаилов към неговите ученици
Снимка: БГНЕС

Актрисата Стефания Колева е част от един от първите класове на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. Ала когато
бъдещите актьори трябва да завършват, Мастера е в Италия на снимки.

Затова той написва прочувствено писмо на своите възпитаници, което им прочита актрисата Силвия Лулчева, част от първия клас на Ламбо. А днес Стефания Колева за пръв път сподели това специалното писмо на Стефан Данаилов, изпратено на целия клас за завръщането им, пред bTV:

"Мили мои, патриоти, радост моя, болка моя, грижа и надежда, моя "опера за три гроша" за четири години, небесен мой отряд, хубавци мои!

Не вярвайте на ония, които ще ви кажат, че нарочно съм заминал, за да не ме видите, че съм тъжен. Не вярвайте на ония, които ще ви кажат, че нарочно съм заминал за Рим, защото не държа достатъчно на вас. Кажете им, че вашият Мастер е заминал, защото всички римски трупи ви искат по сцените си. Кажете им, че вашият Мастер е заминал, за да помоли папата да ви благослови, за онова, което ви предстои.

Това е моят последен урок, най-важният. Урокът е - ние ли принадлежим на професията или професията принадлежи на нас, ние ли принадлежим на театъра или театърът принадлежи на нас. Артистчета мои, талантливи, толкова неща исках да ви кажа през тези години, толкова неща исках да ви кажа, толкова неща ви казах, а ми се струва, че сега започваме отново. Изкуството има само начало, дълбоко вярвам в това и в това начало ние бяхме заедно. Затворете очи и си спомнете улица "Раковска", онзи наш първи учебен ден, прекрасните ветрове на незабравимата младост, ония прекрасни пламъчета на тази прекрасна магия, наречена театър, които заедно разпалвахме в шепите на тия наши чудесни, смешни, трудни, великолепни четири години. Стояхме на дървото "Лазарица", живяхме в "Домът на Бернарда Алба", летяхме с "Небесния отряд", радвахме в "Опера за три гроша".

Днес е вашият голям празник. От сега нататък ще ви оценява публиката, времето, животът, бъдещето.

Някога в началото на века Вазов пише - "Младостта и бъдещето могат да бъдат великодушни", а вие сте и млади, и бъдещето е във вас. Бъдете великодушни, мили мои!

Ламбо към Йосиф Сърчаджиев: Ние сме ангели, помни, давай смело!

Ще изгрява през годините слънцето и ще залязва, ще ни намигат приветливо звездите и цветовете на сезоните ще ни напомнят, че всичко тече. И ще се качвате на сцената всяка вечер, мили мои, и ще слизате от нея разплакани или усмихнати, повели след себе си благородните зрители към ония благословени светове, където всичко е театър.

На добър час, мили мои малки артисти! Здравейте колеги!

И когато ви е трудно, когато не знаете какво да правите, когато капките на злобата или неуспеха се стоварят върху младите ви невинни глави, не се отчайвайте, просто вдигнете глава, усмихнете се, спомнете си за вашия великолепен клас и си кажете - къде си Мастер и аз ще бъда до вас, защото ви обичам. На добър час, мои малки мастъри! Горе главата!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
sherlock преди 3 години
завръщането?!?!????!!!!
34
0
 
5
 
! Отговори
venix преди 4 години
Уффф... със сълзи на очите.... Най-големия си, Мастъре! Поклон!
33
5
 
0
 
! Отговори
до дИмитрова преди 4 години
Колтура ми Янко.Адресирано е до чалгаджии, които се изживяват като "културтрегери".Збогом, на истинската култура.
32
0
 
0
 
! Отговори
Do 31 преди 4 години
Днес тяхните наследници са мутрите прав си,но и те са червени рожби.**************************************************************Ако мутрите беха кафеникави, или демократични как положението би се изменило??? Мутрата е мутра независимо от произхода и, бил то на фашизирани, капиталистически утреп.ки или не. Мутрата е извън закона или на Български език - "Престъпник".
31
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 4 години
Писмото е хубаво, оригинално, личи си, че е писано от сърце.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този велик народ беше използван от простаците с червени каскети.Те му построиха социализма.Днес тяхните наследници са мутрите прав си,но и те са червени рожби.Между Бойко и БСП няма разлика.И едните и другите са в играта с вецове дето крадат водата на реките.А културата ...и тя червена ,тоест пошла ,просташка и лъжлива.Фалшив герой.... пееше Тошко Колев.А те се смятат за истински.
29
0
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Истински мъж ! Три класи над Борисов,Пеевски компания ! Баща генерал ,интелигентно семейство ,а не парвеню като днешните ! /парвеню =новобогата/ Пояснението е за всички отдолу под мен !!!
28
1
 
9
 
! Отговори
haha преди 4 години
Голяма злоба в този народ!Не мога да повярвам, че това са същите хора преди 1989г.!*********************************************************Това не са същите хора, това са освирепелите потомци на някога Велик Български Народ. След 30те години преход, единственно мут.рите оцеляха и сега заливат форумите с цялата си жлъч и омраза срещу всеки който е над тех.
27
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките му роли,които не бяха просташки за кинти си бяха за червената *** покосила родината ни 1944.И пак за много кинти.Накрая тази *** ,която съсипа старата България след като използва народа да й построи държава си я приватизира.Остана една гадна прокоба на простотията ,която и до днес залива театрите и т.няр ни култура в ЕС.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли,че животът е странно нещо. Четеш, четеш, четеш, ходиш на театър и изведнъж ти става тъпо, безкрайно тъпо. Скоро прочетох мисъл на световно известен писател, който в началото сам си е продавал книгите. То той казва " много по - лесно е да напишеш книга отколкото да я продадеш"
25
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докъде стигна тази червена нация.Идол да е Ламбо.Той ,простака и неграмотника-учител.И масово е така в Бг.
24
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и свестни актьори с акъла си,но определено Ламбо не беше сред тях.Няколко прилични филма и толкоз.За политическото му битие не ми се говори ,защото ще стана невъзпитан и ще употребявам изрази като червени *** т тн.
23
1
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Няма основание за сравнения между Данаилов и Захари Бахаров, нито за преоткриване на втория чрез "талавизора". Ходете на театър! Гледайте "Чамкория" в "199" вместо да гледате МонДьо! А за Данаилов сте закъснял, вече е само на лента...
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви интелигентни хора, какви пет лева. Пълна досада. Вчера за първи път от много време изгледах от начало до край интервюто със Захари Бахаров . Изключая превзетоста на Мондьо. Много различно от тоталната тъпотия, които се лее от тАлавизора. Дори се изненадах на излъчването на този актьор, на неговата овладяност и интелект. Поради участието му в тези лотарии ми беше паднал в очите. Но определено носи новото, различното, което е много нужно на днешните хора.
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е урок за неговите ученици и може би за още много интелигентни хора. За съжаление, има други хора, които никога няма да ги разберат! Но могат поне да замълчат, за да минат за интелигентни!
20
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Времето на сълзливите словоизлияния, социалистически патос и пошлост безвъзвратно отминаха. За съжаление във България я караме със "старата песен на нов глас"
19
2
 
9
 
! Отговори
Измислен свят преди 4 години
На некадърници, смешници, ***, връзкари...
18
2
 
9
 
! Отговори
до Полина преди 4 години
"Демокрация" - власт на народа, ама друг път. Такава.
17
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще остане като някакво непознато име в някаква онлайн енциклопедия, големой праззз. Има значение само как си живял и какво си изпитал. Той е живял щастливо, браво за което, останалото е идолопоклонничество и дрън дрън идеализъм.
16
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урока по иЗтория ли е бил?