Румен Радев се срещна с Висшия адвокатски съвет

Продължават консултациите за промени в Конституцията
16 яну 2020 18:09, Анисия Иванова
12

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Това каза президентът Румен Радев при откриването на срещата между него и Висшия адвокатски съвет.

Срещата беше в рамките на инициираните от държавния глава консултации за необходимостта от промени в Конституцията. Според президента има нужда от промени в съдебната система.

"Знаете, че още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обявих за необходимост от промени в Конституцията. А през ноември инициирах широк обществен дебат още преди препоръките на Венецианската комисия. Заявявам много ясно, че за тези промени правя договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации българските институции. Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са упълномощени да инициират промени в основния закон. Разбира се, можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет", подчерта той.

Целта на тези консултации е да се откроят проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, но и в редица други важни области. След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол, допълни още Радев, цитиран от "Фокус"

„Една от основните задачи на нашата Конституция е да установи правата на гражданите. Българската адвокатура за последните три десетилетия натрупа един солиден опит в отстояването на правата на българските граждани по тази Конституция и често се е явявала последна бариера срещу беззаконието. Затова и Вашето мнение е важно за нас", каза още президентът.

Радев започна срещите през декември и обсъди темата с правния си съвет и с представители на академичната общност. Евентуални промени в Конституцията, свързани с правомощията на главния прокурор и контрола над него, президентът обсъди и с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Правителството вече предложи промени в Закона за съдебната власт, които регламентират, че главният прокурор ще бъде контролиран от независимо лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Зозо: За това, "как Боко строи руска тръба с арабски заем" Бойко ще се отчете пред Путин. Слециално за това го покани, за да дойде види как върви строителството.Няма лошо, нека да се видят. Не че има връзка с темата.На гербаджиите им се иска Радев само да ги хвали (тогава щял да бъде обединител). Но дали са за хвалене, е спорен въпрос.А по темата: Дискусиите за промени в конституцията са не обходими. Все пак това е правовата основа на държавата. Трябва десет пъти да се мери за да се реже.
9
7
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Абе пРезидента защо не светне с фенера да освети как Боко строи руска тръба с арабски заем от 2 милиарда лева? Защо руския послушник мълчи като полов орган?
8
2
 
5
 
! Отговори
БЕЗ ПРЕЗИДЕНТА преди 4 години
Останалите са предатели работят за ръ-нът.
7
13
 
6
 
! Отговори
Радий преди 4 години
Смятам, че освен за главния прокурор трябва да има и лице което контролира президента ни.Неможе този човек непрекъснато да словоблудства и създава напрежение в обществото.
6
12
 
8
 
! Отговори
Безполезен Радев преди 4 години
Поредно маркиране на дейност от пенсионирания военен Радев . Защо ни е такъв безличен и безполезен президент?
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този кремълски парашутист още не може да преглътне шамара на прокурорите. Сега крои съзаклятнически обрачи за поне за ограничаване на правомощията на главния ПрокурорМного карезлйска и отмъстителна натура излезе.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно си е при гербавата мафия, нали?Да си трае и да хвали Тиквата ще е най-добре?Хайде марш гербави мишки!
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е "полезен" само в модус "радиомълчание" !
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той от самолети не разбира при все, че е летец, тръгнал конституцията да преправя. Пълен уръфляк.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво разбира Радев от тези неща?