Българи в Германия: Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят

Стотици българи в германско месопреработвателно предприятие са били третирани като модерни роби
17 яну 2020 07:00, Елка Василева
148
Българи в Германия: Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани като модерни роби. В същото време мениджърите, наели ги на работа, са прибирали милиони. Сега със случая се занимава германски съд, пише Дойче веле.

Предполагаемите престъпления са извършени преди повече от десет години, но хвърлят ярка светлина върху тъмната страна на месопреработвателния бранш. Обвиненията гласят: незаконна заетост, дъмпингово заплащане, неправомерно извличане на печалби, възлизащи на милиони, както и предполагаемо грубо преследване на личния интерес.

Тези обвинения на прокуратурата в Олденбург са отправени към двама мъже, които между 2007 и 2010 година са наели стотици български работници, изпратени на работа в едно германско месопреработвателно предприятие.

Милиони на гърба на български работници

Става дума за седем случая, в които различен брой българи са били наети за работа при разфасоването на животни и при пакетирането на месото. Фирмата на двамата обвиняеми играела ролята на един вид посредник между месопреработвателното предприятие и различни български фирми, които набирали хората в България и им взимали такса за посредническата услуга. Работниците дори трябвало сами да финансират транспортните си разходи.

Българските фирми вписвали заплащане между 6,50 и 7,50 евро на час, а от германското месопреработвателно предприятие били изисквани 10,30 евро. Работниците обаче получавали много по-малко - по всяка вероятност под 5 евро. Принципно те били наети само за определена дейност - разфасоване, подправяне или опаковане, с която се ангажира фирмата-посредник и единствено тя би трябвало да се разпорежда с работниците.

Ситуацията с българите обаче е съвсем различна, смята прокуратурата: те работели редовно като всички останали работници със съответните чипове и лични номера. Плащано им е не за килограм обработено месо, както изискват договорите, а на час. Тоест, не става дума за наемане на работници за определена дейност, а за класически трудови отношения, за които обаче към този момент е било необходимо специално разрешително. Причината: Германия отвори трудовия си пазар за българи и румънци чак през 2014 година. Предполага се, че чрез тази схема е била спестена огромна част от разходите за заплати и осигуровки - сумата възлиза на милиони.

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят"

Докато съдът в Олденбург се занимава с този случай, в град Дийпхолц, също в провинция Долна Саксония, един германски пастор изнесе разтърсващ доклад за условията, в които живеят и работят българите и румънците, наети на работа в германската месопреработвателна индустрия.

"Хора за изхвърляне" - така пастор Петер Косен описва съдбата на стотиците българи и румънци в Дийпхолц. 12-часови смени, шестдневна работна седмица, мизерно заплащане - така изглежда техният живот в Германия, разказва проповедникът, който си е поставил за цел да избави тези хора от неволите им.

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят", обяснява пасторът и добавя: "Брат ми е лекар и често приема в кабинета си трудови мигранти от Румъния, България и Полша. Чува и вижда ужасяващи неща: болни и напълно изтощени хора, които вече нямат никакви сили. Но нямат право на болнични, защото знаят, че който се появи с болничен лист, може директно да си ходи".

Петер Косен изброява и други аспекти на експлоатацията: "Карат ги да плащат между 300 и 400 евро за матрак в обща стая с още няколко души, удържат им посреднически такси за започване на работа, има дори такси за ползване на общите помещения за почивка. А "по-бързо" е първата дума, която трудовите мигранти научават в Германия", разказва пасторът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е те затова и съдбата на Вълка от Уолстрийт във филма беше такава - в крайна смекта го разкараха от играта. Но аз давах пример, че парите от край време отиват не където на нас ни се струва, че е справедливо, а при тарикатите.
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87Ако си мислиш, че тоя филм има нещо общо с топ корпорациите ... лъжеш се. Вълкът от Уол Стрийт е направо агънце, пред онези психипати и убийци.
77
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85:Веско, логиката в този живот е "тарикатска". Погледни богаташите в нашата страна. Знаеш ги горе-долу кои са. Да не би да са специализирали по 10 години тук и там? Повярвай - патентът за "правене на пари от въздуха" съвсем не е български. Гледал ли си "Вълкът от Уолстрийт"? Ако не си - намери време и го гледай. Едни момчета, без да са специалисти по нищо и крака им да е стъпвал в университет, с малко измами се превърнаха в тотални милионери. Тарикати, тава е.
76
11
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
това заслужават!
75
7
 
7
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 59Интересна логика. Верно, че някои топмениджъри получават нереално високи заплатаи, но и да искате някой, не положил никакви усилия в живота си да получава колкото друг, учил и специализирал десет години е несериозно.
74
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да бъде, там са евроатлантически ценности бре. Не ги ли посрещаха на гарата с куфарче евро, нотариален акт за 500кв. къща, 2 автомобила и яхта?Изборът е между това с какво те посрещат там и това, с което те посрещат тук. Явно там все пак те посрещат с повечко, защото хората продължават да бягат.
73
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е! Още бягайте по чужбината... Който не може тук да се опрай и в чужбина ще е ***.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До meдоста от тях са с образование, факт е че де юре се признава, но дефакто не на запад това образование
71
3
 
30
 
! Отговори
me преди 4 години
Ама вие какво очаквате? Отивате на Запад и ставате бели хора ли? Българите, Румънците и други хора от бедни държави са експлоатирани почти навсякъде. Ако нямате високо образование, висока квалификация.. не очаквайте друго.Тези хора, които се грижат за възсрастни в Италия, Гърция... какви са те? Трябва да се изкорени това очакване, че като работите като роби на "белите" хора ще бъдете по-богати, защото много важно като имате 30% по-висок доход, след като сте се изгърбили...
70
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ако наричаме"модерно робство"какво наименование да дадем на ситуацията в България и по конкретно трудовия ни пазар на какво прилича?
69
7
 
26
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Като трябваше да учат бяха по купони и си гледаха кефа. Сега искат добра работа и заплата...
68
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неквалифицираните работници навсякъде са на дъното.Изборът им е бил: в Германия, но все пак да вземат някакви пари, или в България, но да вземат жълти стотинки.
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да бъде, там са евроатлантически ценности бре. Не ги ли посрещаха на гарата с куфарче евро, нотариален акт за 500кв. къща, 2 автомобила и яхта?
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73а уе ей! Кат ме цитирал, ще ползваш кавички и ше посочвал източник!!!
65
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки напуснал България след 01.01.2007 е долен предател, тъй че да ги перкат.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поведе се кампания, заедно с тая статия за Норвегия, да кара бегета да си седят у бегету.Така ще е до началото на лятото, тогава ще почнат новините колко е зле в Гърция и как по нашето Мутроморие квартирите се заемат, давайте че не останаха :)
63
2
 
23
 
! Отговори
R3v0lv3r преди 4 години
Така е, като нямаме акъл да си оправим държавата и да работим където имаме права, ходим да робуваме в други държави. Не е случайно, че англетата бягат от съюза, защото преди търчаха хората да им бачкат за 50% от парите, но като придобихме права и да ползваме техните социални услуги ревнаха. Да не говорим, че именно те и американците създадоха вълната от имигранти от Сирия.
62
6
 
21
 
! Отговори
Капка преди 4 години
Ужасена съм! Да не би ония от 30-те и 40-те години на миналия век в Германия да са възкръснали и да експлоатират като роби хората? Но ми се струва, че... ето ви резултат от разтурената образователна система у нас - произвежда направо неграмотни хора, без никакви познания за живота и без капка самочувствие и борбеност, хора, готови да понасят всичко и да нямат смелост да се оплачат, не личности, индивиди, които не могат да воюват за правата си! Ние го допуснахме и всички сме виновни!
61
5
 
12
 
! Отговори
Мерц преди 4 години
До 66:А какво е конкуренция в този бранш? Месото е такова, каквото е - не можеш да го направиш по-хубаво или по-лошо. Ти трябва да го транжираш, евентуално овкусиш и пакетираш. Единственото, с което може да се варира е цената. А за да докараш ниска цена, трябва разходите да са ниски. Кой е основният разход в предприятие, в което изцяло доминира ръчният труд? Правилно - разходи за персонала - ниски заплати, лошо оборудване (работни облекла, защитни комплекти), нула бонуси, нула социални пакети.
60
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък познавам поне 20 човека които са много доволни и от заплащането и от цените.Стегнаха си къщите за няколко години рабоят в хладини складове събота инеделя почиват работното време и пчивките се спазват .