Емил Димитров: Водата, която ни трябва, я имаме

Екоминистърът обеща нова система за контрол на отпадъците
19 яну 2020 16:57, Анисия Иванова
52
Емил Димитров: Водата, която ни трябва, я имаме
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на "Софийска вода", нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира "Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен“. Това коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНР.

Трябва да се пести питейната вода, категоричен е Димитров. По думите му на много места се нагнетява напрежение.

"Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“, отбеляза той.

Още по темата

Той обясни, че 30 години "ВиК – Шумен“ не е направило нищо за водопровода, построен 20 години преди това.

"Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир "Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура... През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата“, допълни Димитров.

По думите му по оперативна програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции.

"ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК“, обясни Димитров.

„Прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни. Установила е, че вредните емисии са в нормите. Ние установихме, че комплексното разрешително е изтекло... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ – Перник, ще сверим с оригиналите… Не трябва да се спира мощност, която има разрешение, която не излъчва вредни емисии, но не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително“, обясни екоминистърът.

Екоминистърът обеща нова система за контрол на отпадъците

По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са.

„Това, което се случва в страната, е истина. Контролният механизъм в момента не може да обхване всички… Очевидно трябва нов механизъм - работещ, при който, когато някой внесе по документи едно нещо, а то се окаже друго - вредно, опасно, неразрешено, да се забрани и площадката да работи, да се забрани и той да работи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
? преди 4 години
"Установила е, че вредните емисии са в нормите"! Хем вредни, ама в нормите! В нормите, ама вредни... Леле, леле, какви хора ни управляват!!!... Затова хората бягат през глава в чужбина, и направо си ги е страх да раждат в тази държава.
44
0
 
3
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Toia o6te ne e sednal na stola I po4na da rasi gluposti podobno na 6efa si.To tapotiata da ne e sarasno,triabva da go obiaviat sa epidemia.
43
0
 
4
 
! Отговори
Имаме я, но тя е на преди 4 години
Антрактида. Пимпирев не само да лежи и порка уиски, а да праща айсберги до леденият хъб на Бойко, а той ще пълни язовирите с тях. Вода има, но управляващи няма, по скоро управляващи с акъл!
42
0
 
3
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Нема проблем, наши фирми ще закупят ВОДА НОВ ВНОС, ще я продават по нови цени. Таки и икономиката ни ще продължава да се развива устойчиво....
41
0
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Аз не разбирам от финанси, но този холдинг откъде ще вземе парите? Ще ги създаде ли? Явно държавата с нашите данъци ще ги отпуска тези пари. Тогава за какъв хикс ни е този холдинг? Не може ли направо държавата да отпусне директно парите за съфинансиране на ВиК дружествата? Какъв е проблема? Тези дружества реално са на гражданите и излиза, че аз нямам глас как да ми се стопанисва собствеността, а ще решават разни "специалисти". Видяхме БЕХ - сега купуваме най-скъпия ток в ЕС. Точка!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи,викаш ТЕЦ "Бобов дол" е цветя и рози а?Емии,добре щом е така!Споко значи?
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Окрадоха едни милиони за" Студена" сега ще дадем още милиони да докараме от "Белмекен " ще спрем държавната ВЕЦ"Белмекен Сестримо"да вървят частните ВЕЦ на" Студена" и ще повишим налягането в софийската ВиК за да караме вода до Перник от което ще платим още за ремонти .Не се накрадоха, ей!
38
0
 
20
 
! Отговори
истина преди 4 години
ТОЗИ Е ВСЕ ПРИЗНАТ ЛОБИСТ ОЩЕ ПЪРВИЯТ ДЕН ДАДЕ РАМО НА КОВАЧКИ - В ТЕЦ "БОБОВ ДОЛ" ВСИЧКО Е ЧИСТО КАТО СЪЛЗА
37
0
 
25
 
! Отговори
ПРОВАЛ СЛЕД ПРОВАЛ преди 4 години
ИМАЛИ НЕЩО НОРМАЛНО В УПРАВЛЕНИЕТОНА КЪДЕТО И ДА СЕ ОБЪРНЕШ СЪЩИЯ БАТАКМИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ- С 3 ГОДЕШЕН ТЕХНИКУМПРИСТАНИЩАТА И ПОВЕЧЕТО ГРАДОВЕ ЗАСИПАНИ ОТ ГОДИНИ СХ ИТАЛИЯНСКИ БУКЛУКТЕЦ БОБОВ ДОЛ ГОРИ БОКЛ,,УК В НЕЛЕЦЕНЗИРАНА ГОРИВНА ИНСТАЛАЦИЯ-НО САМО ТАМ ЛИ ?АМИ МИНИСТЪРКАТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА Е СЧЕТОВОДИТЕЛКА И ХИЧ ОТ ТЕЦ/АЕЦ ХАБЕР НЯМА.ДОРИ И В СОФИЯ ОТ ОТРОВНА МЪГЛА НЕ СЕ ДИШАВРЕМЕ Е ЗА НАРОДЕН СЪД ЗА БУКЛУКЧЍЍ,ЗА ГОРЯЩИТЕ БОКЛ,,УК И ЗА ВСИЧКИ КОИТО НИЩО НЕ ВИЖДАТ НО УПРАВЛЯВАТХАЙДЕ
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За колко време ще я имате.Един язовир сасипахте,сега и тая вода ще добарате.
35
0
 
11
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
Вместо 13 км водопровод от Мало Бучино сменете 6 км основни водопроводи в Перник ама с пластмасови, да ги не краднат и да си плащат, оти иначе нивга няма да има вода в Перник
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То колко му трябва на човек?
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Водозоро водата му е в кръвта.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рев и зоро, и водата ли е ваша та я имате? Не е ли национално богатство? Или всичко е на баце?
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където и да барнеш..проблеми и корупция ,вече няма министерство да ня *** кражби на пари,бай Тошо строил ..но го окрадоха или продадоха на свои хорица
30
0
 
22
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Трябва везнага да влиза в затвора този, който незаконно е внесъл отпадъци без документ. Лесно е да внесеш някаква гнусотия, а да оставиш после населението да си блъска главата какво да прави. Парите вече си ги е получил. Наказателна отговорност за такива престъпници, нагли хитреци.
29
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
обръснал си е гаванката до блясък,значи му предстои бляскаво бъдеще..Зер ГАРАНЦИЯТА да преуспееш е да си с..обръсната кратуна,ДРУГО СА НЕ ИСКА!
28
0
 
10
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
До Анонименчудесно,след като се разбра,че пролетта ще бъде суха и хотелите в слънчев бряг и златни пясъци напълнят басейните,очаквайки новите туристи,ще се окаже,че язовир камчия е на 20 % пълен,правителството ще реши да свърже варна и бургас с 400 километров водопровод от белмекен...
27
0
 
24
 
! Отговори
перничанин преди 4 години
Водата, която ви трябва вие я имате , ама ние я нямаме !
26
0
 
20
 
! Отговори
Без коментар преди 4 години
Правителството е скарано с визионерско-стратегическата политика. Действията му са пожарникарски и на парче. Вместо да бъде обновена с нова разкапаната ВИК мрежа на Перник с нейните безбройни течове, се минава към източване на Софийската ВИК.