Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!

Президентът иска промяна на политическата среда и на начина на управление
Обновена: 28 яну 2020 11:41 | 28 яну 2020 10:55, Камелия Цветанова
221
Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев остро критикува правителството заради водената от него политика и отсече, че в критичната обстановка, в която се намира държавата, негов дълг и основен приоритет ще остане защитата на правовата държава.

"Днес все по-често се задават въпроси защо въпреки заделянето на все повече средства по различни сектори България продължава да е на последно място по стандарт на живот, но и да се отдалечава от останалите страни от Източна Европа? Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи в най-активната си възраст продължават да напускат страната", скочи той срещу изпълнителната власт.

Още по темата
Според него обаче каквито икономически и социални модели да се прилагат, усилията за повишаване на качеството на живот ще са обречени, ако не се извърши най-важната  промяна на политическата среда и на начина на управление.

Той смята, че основните проблеми са липсата на върховенството на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес.

"Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюджета, обезличаване на институциите допуснахме през последните години, тези проблеми се задълбочиха и сега консумираме резултатите", упрекна още държавният глава.

Той отсече, че неговите усилия и занапред ще са насочени към  възстановяване на доверието в изборния процес като ще настоява за изцяло въвеждане на машинния вот.

"Ще продължа с дебата за промени в Конституцията, целящи независимост на съдебната власт, баланс на институциите, разширяването на правата на гражданите, ще продължа и с усилията си срещу борбата с корупцията като ще съм бариера пред лобисткото законодателство", заяви Радев.
 
Той се зарече, че ще настоява и за електронно управление като фактор по прозрачност, за повишаването на националната сигурност, за пълноценна модернизация на армията.

"Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политика в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството, но има редица въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията – демографската катастрофа е основният риск пред бъдещето на страната и това трябва да стане с цялостна всеобхватна политика, която да дават гаранции за бъдещето на страната, така че младите хора да останат в нея", коментира президентът.

Според него управлението в България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората.

Държавният глава смята, че ако кризата в Перник е провалът във водния сектор, то резултатите на деветокласниците на PISA имат същия ефект върху образованието.

"Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но при всички решения най - важният залог за бъдещия ни успех трябва да е инвестицията в хората", отсече той.

Радев съобщи, че на заседание на КСНС ще търси консенсус и решения със законодателната и изпълнителната власт за законови, организационни и финансови механизми в основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Според него образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет.

"Предприетите от МС мерки са в правилната посока, на те не са достатъчни като обхват и иновативност", посочи той.

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране - превенция, повишаване на квалификациите на педиатриите, смята държавният глава.

Той отбеляза още, че семейните политики трябва да са насочени към преодоляването на демографската кризи.

"Редица страни въвеждат мерки като безплатни детски градини, безплатна храна в училище, но целта е да има целообхватна политика, в която младите да виждат бъдеще и да остават в България, само тогава можем да видим преодоляване на демографския тренд", каза Радев. 

Той призна, че би имал по-голямо доверие в правителството, ако неговата цел не била доизбутване на мандата, а благосъстоянието на хората, ако не планирало изкуствен излишък предварително, който след това да харчи еднолично и непрозрачно, ако имало желание и капацитет за реформи, ако инвестирало повече в хората, ако мислило повече за децата и за пенсионерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
8
 
15
 
! Отговори
до ЗОЗО преди 4 години
А гласувалите за герб на парламентарните избори,първо че са 3 ПЪТИ ПОМАЛКО, а по тревожното е че от този милоион гласували,повечето от половината са държавни и общински служители,които при евентуална загуба на герб губят работата си,а другата половина са истинските промити мозъци,т.нар. "антикомунисти", "русофоби",фразите които станаха синоним на човеци с неистово желание за кариера по време на герб или от страх,че "комунистите"пак ще дойдат,след като НАЙ-ГОЛЕМИЯТ комунист по душа и сърце е бб
110
16
 
14
 
! Отговори
Радев-жалък преди 4 години
Генерал на изтребител МИГНа Решетников ибрикСлед всяко радиомълчание ВЕТОСрещу единадесет хилядарки нето
109
6
 
18
 
! Отговори
asd преди 4 години
Някой може ли да обясни що за хора биха предпочели Цачева и Плювналиев, пред Генерал Румен Радев.
108
9
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
"Ако президента беше истински мъж, д равен глава, обединител на нацията и достоен човек щеше отдавна да вземе отношение по въпроса за руският шпионаж срещу България."============================Това ли ти казаха от "Козяк", КРАВАРЮ???
107
9
 
18
 
! Отговори
asd преди 4 години
Герберастите си искат Плювналиев и Цачева за президенти...смятай за какви хора говорим.
106
15
 
14
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
105
9
 
6
 
! Отговори
ТЪП преди 4 години
"Хайде сега червения *** да каже едно нещо , но конкретно, което е свършил Президента в полза на хората. Аз знам, че всеки ден плюе Правителството, защото му взеха рушвета за Грипените."============================Не се ли сещаш, че не сме президентска република и, ръцете му са вързани от конституцията която спазва???А рушвета го получи Цецко, за хартиенитехвърчила!:((((
104
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът е истински мъж, с точна и ясна мисъл, правилен речник,доблестно поведение,и , най-важното - не бяга от истината!Истината трябва да се казва,за да не бъде заменена от лъжа!
103
10
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Румен Радев е най-достойния президент който сме имали, само той отразява обективната РЕАЛНОСТ в държавата!!!
102
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега червения *** да каже едно нещо , но конкретно, което е свършил Президента в полза на хората. Аз знам, че всеки ден плюе Правителството, защото му взеха рушвета за Грипените.
101
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А президентът ще каже ли нещо по въпроса че почти няма американски филм който да се е разминал без умишлено нараняване и осакатяване на актьори или ти за сащ си работиш мрръснико?
100
6
 
9
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
"До ЧебурашкаГласували 2 милиона, от които около милион от БСП, 750000 от ДПС и 250000 руски промити мозъчета."=========================Президента беше избран от 2,5млн българи МАЖОРИТАРНО от различни партии, а твоята Цецка Рабфака отиде в киреча. "Промитите мозъчета" са като твоя, избиратели на Еднокнижния Пожарникар от Банкя!
99
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият глас на истината!Поне малко да отвори очите на заблидената рая,за какво иде реално реч в държавата.
98
0
 
6
 
! Отговори
класация преди 4 години
Преди 1989г. бяхме във В. договор и СИВ на последно място. Къде да сме сега? Пред Германия,Чехия, Словакия, Унгария, Полша....?
97
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука гербераския редакционен *** не ще "зеления чорап" а си иска оня безличен ревльо плyjeка с меките чехли дето по едно време тиквите си го бяха назначили за президент и на който всички му викаме чеxлюту :-) :-) :-)
96
3
 
12
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Вие ще бъдете ли в сряда пред Народното събрание или обичате да ви държат без вода,храна,въздух.Обичате дупките и мизерията.Обичате да се криете зад компютъра.Или си поемете лично отговорността или просто си останете меки зеленчуци,които плащат и плащат.
95
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев явно има проблеми с Климактериума на Деси, щом говори за кризи !
94
7
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Чебурашка Гласували 2 милиона, от които около милион от БСП, 750000 от ДПС и 250000 руски промити мозъчета.
93
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев само в модус "Радиомълчание" е по-малко вреден за България.
92
8
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
А президентът ще каже ли нещо по въпроса че почти няма американски филм който да се е разминал без умишлено нараняване и осакатяване на актьори или ти за сащ си работиш мрръснико?