Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!

Президентът иска промяна на политическата среда и на начина на управление
Обновена: 28 яну 2020 11:41 | 28 яну 2020 10:55, Камелия Цветанова
221
Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев остро критикува правителството заради водената от него политика и отсече, че в критичната обстановка, в която се намира държавата, негов дълг и основен приоритет ще остане защитата на правовата държава.

"Днес все по-често се задават въпроси защо въпреки заделянето на все повече средства по различни сектори България продължава да е на последно място по стандарт на живот, но и да се отдалечава от останалите страни от Източна Европа? Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи в най-активната си възраст продължават да напускат страната", скочи той срещу изпълнителната власт.

Още по темата
Според него обаче каквито икономически и социални модели да се прилагат, усилията за повишаване на качеството на живот ще са обречени, ако не се извърши най-важната  промяна на политическата среда и на начина на управление.

Той смята, че основните проблеми са липсата на върховенството на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес.

"Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюджета, обезличаване на институциите допуснахме през последните години, тези проблеми се задълбочиха и сега консумираме резултатите", упрекна още държавният глава.

Той отсече, че неговите усилия и занапред ще са насочени към  възстановяване на доверието в изборния процес като ще настоява за изцяло въвеждане на машинния вот.

"Ще продължа с дебата за промени в Конституцията, целящи независимост на съдебната власт, баланс на институциите, разширяването на правата на гражданите, ще продължа и с усилията си срещу борбата с корупцията като ще съм бариера пред лобисткото законодателство", заяви Радев.
 
Той се зарече, че ще настоява и за електронно управление като фактор по прозрачност, за повишаването на националната сигурност, за пълноценна модернизация на армията.

"Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политика в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството, но има редица въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията – демографската катастрофа е основният риск пред бъдещето на страната и това трябва да стане с цялостна всеобхватна политика, която да дават гаранции за бъдещето на страната, така че младите хора да останат в нея", коментира президентът.

Според него управлението в България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората.

Държавният глава смята, че ако кризата в Перник е провалът във водния сектор, то резултатите на деветокласниците на PISA имат същия ефект върху образованието.

"Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но при всички решения най - важният залог за бъдещия ни успех трябва да е инвестицията в хората", отсече той.

Радев съобщи, че на заседание на КСНС ще търси консенсус и решения със законодателната и изпълнителната власт за законови, организационни и финансови механизми в основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Според него образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет.

"Предприетите от МС мерки са в правилната посока, на те не са достатъчни като обхват и иновативност", посочи той.

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране - превенция, повишаване на квалификациите на педиатриите, смята държавният глава.

Той отбеляза още, че семейните политики трябва да са насочени към преодоляването на демографската кризи.

"Редица страни въвеждат мерки като безплатни детски градини, безплатна храна в училище, но целта е да има целообхватна политика, в която младите да виждат бъдеще и да остават в България, само тогава можем да видим преодоляване на демографския тренд", каза Радев. 

Той призна, че би имал по-голямо доверие в правителството, ако неговата цел не била доизбутване на мандата, а благосъстоянието на хората, ако не планирало изкуствен излишък предварително, който след това да харчи еднолично и непрозрачно, ако имало желание и капацитет за реформи, ако инвестирало повече в хората, ако мислило повече за децата и за пенсионерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
До24 преди 4 години
Зависи и от такива като мен ,а те бяха много и пак ще бъдат.
30
0
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
Ами хайде и ние да ги ползваме тогава. Де ги самолетите?
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милиционерите, когато не бият хора по площадите, цъкат минуси под стати за президента и пишат *** коментари в защита на лойко :D
28
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавна измяна е да платиш 3 милиарда за рисунки на самолетите от Топ Гън отпреди 35 години.Значи в Израел доста изменници, те си ги ползват и то повече от успешно.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДържавна измяна е купуваш втечнен газ на цени в пъти над пазарнитевтечнен американски газ 126$, руския 256$
26
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...то резултатите на деветокласниците на PISA..."- ДРУГАРА РАДЕВ, АМИ НА ТЕСТА УЧАСТВАТ ТВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ КАФЕВИТЕ БЕ, ТЕ СВАЛЯТ КОЕФИЦИЕНТА! бЕЗ ТЯХ НЯМАШЕ ДА СИ ПРЕЗИДЕНТ. ПОМНИМ КАК ДПС ПОД СТРОЙ ГИ НАКАРА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЕБ!
25
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твоят президент ме излъга и аз гласувах за него,защото мислех че не е от червените ***.И ме излъга,и той като ГЕРБ е червена тиква.
24
1
 
22
 
! Отговори
Сър Давос Таргериен преди 4 години
Живеем като Спондж Боб, на дъното
23
0
 
18
 
! Отговори
До15 преди 4 години
Преди да пишеш глупости прочети какви са правомощкята на президента,или разчиташ,че всички са неуки като теб.
22
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова не е моят президент!За щастие не зависи от теб, а от мнозинството избиратели
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те рублите са ясни, ама по-лошото е, че е прав. Толкова калинки и загубени хора на едно място май не сме имали поне от 80-те години на 20 век.
20
21
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
излиза за последно да се покаже, че скоро ще го съдят за държавна измяна в полза на Русия.
19
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защо не казва какво е държавна измяна?" - Държавна измяна е да платиш 3 милиарда за рисунки на самолетите от Топ Гън отпреди 35 години. Държавна измяна е да си оставиш населението без вода за пиене и без въздух за дишане. Държавна измяна е да изнасяш злато и да внасяш бoклyци. Държавна измяна е купуваш втечнен газ на цени в пъти над пазарните. Други въпроси?
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз друго се чудя.Така и така тоя гешев е някаква безмозъчна кукла на конци, назначен от бащицата, защо не сложиха някакъв топ модел за главен прокурор.И тя щеше да е умна колкото гешев, но поне щеше да има сиси.
17
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е моят президент!
16
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Позитано пак са му казали какво да говори...миличкия...
15
9
 
28
 
! Отговори
Моят президент преди 4 години
ТОВА е моят президент,без лъжи,без манипулации,без празни обещания.Прави се всичко възможно да бъде смачкан.Радев е глас на истината,колкото и да го плюят оядени крадци.
14
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другарю радев, ами и ти си част от управлението бе? какво само критикуват е с Волен! Хем отгоре, хем недоволни! А като беше командващ ВВС на кое място бяхме??? о- напред ли?
13
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тръгнаха рублите към каскета Радеф :)
12
3
 
9
 
! Отговори
XXL преди 4 години
Аплодисменти за Руменчо!