Защитава ли се Румен Радев, атакувайки кабинета?

Според Антоанета Христова изказването на президента е грешка
43

Президентът Румен Радев официално обяви, че снема доверието си от правителството.

"Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданската свобода", заяви президентът. Какво обаче се крие зад тези негови действия?

Още по темата
"Анализът на днешната ситуация може да бъде на много пластове. Да започнем с най-повърхностния - реагира защитно, атакувайки, страхувайки се от това какво ще последва от следваща порция прокурорско обвинение в посока, която и ние не знаем каква ще бъде. На второ място - темата въобще да бъде анализиран морален проблем, свързан с някаква постъпка в миналото чрез изказване на Конституционния съд, го поставя в обекта на общественото внимание като човек, който трябва да дава отговори, а не да задава въпроси, както до този момент е свикнал", каза психологът проф. Антоанета Христова в предаването "Денят ON AIR".

Според нея това е свързано с риска да започне по-бързо сваляне на рейтинга на президента, а по думите ѝ това той не може да си го позволи като личност, като човек, а може би и като бъдещи перспективи, които чертае в политиката. За нея изказването му днес е било грешка.

"Място за нова политическа партия в обществените представи няма, доколкото новите неща не се очакват с отворени обятия, а в същото време старите са неодобрявани. Българският гласоподавател се намира в много сложна вътрешно-конфликтна ситуация на взимане на решение и формиране на мнения", каза още тя.

Проф. Христова посочи, че към днешна дата нямаме среда, която да гарантира успеваемост на който и да е политически проект

"На преден план изпъква картината на защита. На втори план е опитът да запази лидерска позиция. Когато виждаме този сблъсък  - той не взима предвид, че хората са уморени от избори. В момента се управлява криза, в която е необходимо да имаш оперативно управление, за да може тя да бъде ефективно преодоляна", коментира проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея ролята на президента не е на политическа партия.

"Той заема ролята на БСП, защото те са в криза. Това обаче не оправдава смените на ролите, защото ролята на балансьор има своя смисъл в политическата среда", каза още тя.

Проф. Христова коментира, че важният ефект е, че в момента президентската институция е обявила война на Министерския съвет и отношенията са скъсани директно. "Това е послание за липса на диалог, че институциите не функционират ефикасно и от това могат да страдат само гражданите", допълни политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има два начина да кажеш че бутилката е наполовина пълна, проблема е че Радев предпочита негативния, което означава просто че няма лидерско качество, странното е че е генерал които трябва да надъха армията си евентуално, а няма способност за това.Просто има неща които не умее, а останалото е резултат от това.
35
5
 
2
 
! Отговори
Anio преди 4 години
Президента яко се притесни от срстата и недодялано реши да отклони вниманието от себе си.Много е жалък,веднага му падна рейтинга и със съветниците са се чудели как да излезат от тази ситуация и хоп сваля доверието.Много важно пълен ***
34
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Нема грешка,лельо ! Тия могат само да крадат!
33
7
 
9
 
! Отговори
Тази пикла, къде ли преди 4 години
не се сложи!? Нима не е вярно това което казва президента. ГЕРБ унищожи България, президента бил се спасявал!? Вярна е приказката за казана ни в ада, само той не се пази от дяволи, от българите по големи дяволи няма!, виждаме го всеки ден!
32
9
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Най-добрата защита е нападението, само че Резидентът обърка врага. Явно така са му наредили.
31
5
 
16
 
! Отговори
ех, кеф преди 4 години
Поредната мисирка...
30
6
 
10
 
! Отговори
ццц преди 4 години
Строихте редиците от клакьорни анализаторчета. Много ви е страх.
29
6
 
16
 
! Отговори
хохохохох преди 4 години
Тази цоциоложка с вид на престаряла фолкпевица е влюбена в Бойко...
28
5
 
9
 
! Отговори
Изложихме се преди 4 години
Доживяхме и такова чудо от Боце: една юрдечка , затова че хвали непрекъснато по медии и ТВ канали Боце да стане професор, един професор с мазнишко име от ЮФ на СУ да бъде готов да ближе задните му части и Лъчо мозъка да стане доцент затова, че е личен лекар на премиера. Папуняци....
27
9
 
11
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Можеш да си запазиш платените твърдения, професорке. Не е нужно да си професор, за да усещаш че тиквата не се спря да краде, плаща на е такива като тебе да го защитават и погуби държавата ни. Аз съм за президентска република, където ей такива млекопитатели като теб копаят на къра с мотика.
26
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато октопода ГЕРБ се махне,няма да има нужда от война
25
6
 
14
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Днес, в 12 на обяд...Президента да вземе им прочете новините на Български език, във военна унифорна по канал 1...
24
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко, което каза е така. Няма сфера в управлението, която да не издиша. Екология, води, пътища ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, и тн. и тн. Всичко се пуши. Няма държава. Има територия.
23
10
 
15
 
! Отговори
Глупак преди 4 години
"Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент"========================Президента отразява обективната реалност в държавата,заради неадекватното управление на ***.Има толкова проблеми в държавата,но властимащите не могат да се справят и затова ги критикува.А,безличен беше Плевньо!
22
7
 
18
 
! Отговори
Бай Коко преди 4 години
Тази Антоанета обиколи за 1 час 3 телевизии и все едно със Бойко са си плюли в устните. И за най големия гламасак ли мислят народа. Същата тази дето си получи титлите от Бойко сега са станали като *** Единия лъже другия маже.
21
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
Предполагам каквото му направиха сега :).Най малкото можеха да си оправят дупките в закона за хазарта доста по рано
20
15
 
9
 
! Отговори
импийчмънт преди 4 години
Опитва, но не му минава номера.Един импийчмънт ще успокои обстановката.И той ще е доволен защото ще спрат да му оказват натиск.Пък после каквото сабя покаже. Може да отърве съдбата на Скрипал. Ако ли пък не, по добре ужасен край, пред безкраен ужас.
19
0
 
5
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Колега,ноември 2019 излизат доказателства за укриването на данъци.Скарват се със съдружника си и той го издава.Мислиш ли,че милиардер човек няма да има гвардия от иконономисти и финансисти,които да го изкарват юридически перфектен.И какво да му направят тогава....
18
6
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
можем да се запитаме,дали са правилни констатациите на президента.Според мен са .какви са причините да направи това изявлене нямат голямо значение-може да е защитна реакция или нещо друго.Тия обясняват как все няма пари за пенсии или майчинство,а 5 години са си затваряли очите ,че Божков си е спестявал по 100 милиона на година от данъци.Алчни скапаняци!
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само му чуйте изказването за Перник. " Трябва да се вземат спешни мерки,трябва да се облекчи режима,за да не се допусне епидемия,която би била много опасна" Ами кажи как бе,*** ! Всъщност,той някога предлагал ли е нещо смислено и реалистично ? Нещо застраховано с математика и икономика.Или само налага вета и сваля доверия ?! Пън ! Абсолютен пън ! Мечи и философства,казвайки отдавна казани приказки !