Колко струва едно хранене в психиатрията? Не повече от 63 стотинки

За затворниците се отпускат двойно вече пари за храна
36
Колко струва едно хранене в психиатрията? Не повече от 63 стотинки
Снимка: Dnes.bg

Сумата, която се дава всеки ден, за да могат затворниците да закусват, обядват и вечерят, е двойно по-голяма отколкото тази, която се заделя за психичноболните. Храноденът за затворите е 4 лв., докато за психиатричните болници и центрове за психично здраве – 1,92 лв. Това е един от проблемите, върху които акцентира омбудсманът Диана Ковачева при представянето на годишния доклад от проверките в местата за задържане и лишаване от свобода, пише "Монитор".

Още по темата

Това означава, че в психиатриите за всяко едно от трите хранения през деня се падат по около 63 стотинки. Поради тази причина и храната на тези места е постна – боб, леща, спанак, ориз, посочи Ковачева.

„Това е крайно недостатъчно, за да се осигури здравословна и питателна храна за лицата с психични отклонения, които се намират там.“, коментира тя.

Проблем в лечебните заведения била и социалната функция, която изпълняват.

В психиатричните болници и центрове за психично здраве били настанявани хора с нисък социален статус като клошари в продължение на повече от година и половина, въпреки че по закон те могат да останат между 3 и 6 месеца. Такъв бил примерът с Държавната психиатрична болница в Кърджали, където имало 30 лица, както и с Държавната психиатрична болница в с. Карлуково - с 40 души, които не били потърсени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
12
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
А Боеко колко милиарда присвои, докато дава на сънародниците си стотинки ? Да даде той, да даде той и за пенсии , за образование и за медицина.. вече има 10 милиарда човека (неофициално разбира се)
9
0
 
34
 
! Отговори
пожелание преди 4 години
По толкова пари трябва да се дават за храна и на народните изедници !
8
30
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Цъфнахме и вързахме та с откачалки те се зафанахме. Ай затворник пак може да го накараш да работи,па от Тея файда никва. Тежест за обществото. Най много неква мотика да те удари и да ти запали къщата.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се краде осебено в психиатрийте там хората не се оплакват.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За психиатриците трябва двойно повече храна отколко за криминалците: на болния ръцете му треперят,вместо устата може да уцели ухото или гърба,храната се разсипва и все няма да достига
5
0
 
34
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Много ми се ще да видим кой е наредил болните да гладуват, докато престъпниците да се хранят в пъти по-добре! Имена да видим и снимките им!
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До В.УзуновГнус ме е от такива като тебе, дано усетиш този ужас на болните и близките им на свой гръб!
3
29
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
На откачените пари и лукс не им трябва. Аз ако бях там директор щях да ги храня общо като прасетата - цвик,суроватка и фураж с трици,а на пролет коприва и щях Тея 60 Ст. Да си ги прибирам за цигари.
2
1
 
35
 
! Отговори
Son преди 4 години
Престъпници 4 лв Болни 2 лева Кое ни е социалното ? Нали уж бяхме супер толерантни . Единственото важно е % от където може
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси ужаса.