Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
16
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-91,коментира ли са розовия чорап ,твоя любим пожарникар.
93
8
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ДО ГРОБ преди 4 години
Трябва да се отбележи, че западните слуги, русофилите, ония неясните от Родопите, турците (еничари), за ония от маалата няма смисъл да говорим, всички те мразят всичко българско и родно!... И после чакаме България да се оправи... Никогиш...
92
8
 
17
 
! Отговори
емиграция преди 4 години
Какви избори са му на този в главата?Алооу, Левски не се е борил за избори.Аман от .....т.........
91
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КПСС- БКП.Помните ли? Да вържем попа Радев,да е мирно в България!
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 92Малко се оля с числата...Украинците са 40 милиона, руснаците 150 милиона, брат!
89
18
 
12
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
козащката амбразура полудавя ,народа е с Радев и против тиквата!Свиквайте ,ФАЩ и *** ВЪН ведно с еничарите им!!
88
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предателя ще ходи до москва да си получи денгите.
87
2
 
9
 
! Отговори
айдее преди 4 години
Забъркаха Левски с масоните надписите пуснати по БТВ.
86
10
 
17
 
! Отговори
Румба,Румба преди 4 години
Къде си тръгнал правителство да сваляш с тези побелели глави?
85
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв руски агент бе смешници?Защото ви каза че руснаците ще ви размажат за 1 седмица ако България почне да "освобождава" Украйна.Украйнците са 80 млн ,руснаците са 200 млн вие не можете да се съберете един автобус хора да отидете на излет без да се сбиете помежду си.
84
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти другарю Радев по-добре кажи за какво си говорихте с другарите от КГБ в скорошния телефонен разговор ... И без някой да "подслушва" ние знаем, че са искали да инициирате преврат срещу правителството, а пък Кремъл ще помага с каквото може - шпиони, деньги ... танкове с трактористи.Само гледай да не са "Aрмата", че да не угаснат баш по средата на преврата
83
12
 
17
 
! Отговори
Зеления чорап преди 4 години
Ако Слави Трифонов влезе в парламента, моята Десислава ще я уредя ПАК да му бъде секретарка. Без това няма к'во да прави по цял ден и вместо само глупости да драска из фейсбука, поне нещо полезно да върши.
82
10
 
5
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Добро беше словото на президента Радев.Също и словото на кметицата Фъндъкова беше много добро и стойностно.
81
14
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Герберасткия зайчарник.. един въпрос къв вас... Знам, че стрялям в тъмноото, но все пак. Това че ВОЖДА ви сам признава, че е имал двама ментори в живота Царя (също краен русофил) и Тошо, това че НИКОГА НЕ КАЗА ЕДНА ЛОША дума срещу кой да е от двамата, това че подарява кученце на Вова, че целува ръката на руския патриарх, това че НЯМА руски проект, който да не е прегърнал- И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА ОБВИНЯВАТЕ РАДЕВ В РУСОФИЛСТВО - ТОВА НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ШИЗ*ФРЕНИЧНО ПОВЕДЕНИЕ? Вие нормални ли сте?
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГостГост си на този свят, дръж се прилично, не пърди, не се оригвай! Гост си за кратко,, опитай се да бъдеш човек, почтен и добър! Ако не можеш, марш!Левски не е казвал това! Не го е казвал никога, няма данни да го е казвал! Защо лъжеш? Кой ни освободи? Пороби ли ни?*** измислено изречение прави Апостола лош пророк! Не разбра ли, че обиждаш Левски?
79
14
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Политическа реч !търговците ли са политици,бе ***,или тиквата ти любима,браво на Г-н Президента,щом герб-*** пищят,на прав път сте.
78
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 83НАДАЙ СЕ ТЕЙКО НА УМРЕЛИ МУИЩА. ВИДЯ СЕ КОЙ СЕ ЯВИ В РАННИ ЗОРИ,ЗАЩОТО СЕ БОИ ОТ ХОРАТА И КОЙ БЕШЕ СРЕД ХОРАТА.
77
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научил се е да плаща на *** и агитки, но това няма да го спаси, позорно ще бъде натирен от президентството.
76
6
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Само ви кажа - че тоя дето днеска му слагат венци, ако можеше днес да види българите - ноктите с нокторезачка нямаше да си отреже заради вас, камо ли да избере бесилката. Щеше да емигрират заедно с Ботев според мен.
75
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 78 Той Тиквата сутринта ходи на паметника, бе брат- да не го види някой, че да не го освирка.