Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не дава Господ,комунист да цитира Библията !По голямо богохулство от това -здраве му кажи!
73
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стана традиция Руският агент да пее трагични песни на светли дати. След като го чух на Нова година да реди ред сълзи ,ред сополи-вече не го слушам. А сега от заглавието разбрах, че пак е плакал...
72
15
 
13
 
! Отговори
681 преди 4 години
Питам се къде се беше сврял нашия тиквун,тази вечер, който зад гърба си!!!! има портрета на ЛЕВСКИ?Голям патриотар ,голям "радетел за благоденствието"на българите си имаме НАРОДЕЕЕ!!!!,няма що!А пък може и съвестта му да е проговорила и да не може да погледне каменните очи на Апостола,който се е отчитал за всеки свой грош от похарчените народни пари? Но народът винаги има усет към лъжците и крадците и за това фандъкова тази вечер бе освиркана и скандирана "МАФИЯ".
71
12
 
21
 
! Отговори
Говорит Масква преди 4 години
Единственият от Европейския съюз , който се е записал за военния парад на Путин на Червения площад. Единствения от Европейския съюз признал комуниста Мадуро от Венецуела. точно както др. Путин. Молодець Румен , хорошо. Давай вместе с царя Путина - терориста.
70
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** Радев е предводител на ***.
69
4
 
16
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Прочие не познавам български бунтовник непредаден от българи Захари Стоянов.Записки по българските въстания.Народее???
68
13
 
23
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Българофобската пета колона на Москва начело с Радев, точи лиги да бутне правителството и да смени геополитическата ориентация на България. Те са готови да угробят страната но руския интерес да бъде над всичко.
67
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 67 Десислава може да го скъсва от секс, а ти ще си останеш на Мара Шепата, герберастки шмиргелак!
66
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платени *** ползва единствено партия БСП, списъците бяха открити в пощата на вицепрезидентката Йотова.
65
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано през втория си мандат Радев да уреди Деси с още един апартамент и трета заплата...,И да забрани нищо да не се разбере...
64
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бат Бойко днес поднесе цветя на паметника на Левски и после вика "Честит празник!"
63
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десата дали му пее Мистър Президент ала Мерилин Монро вечер в спалнаото помещение.
62
19
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Стига с тоя Апостол бре.Бре застрамете се най сетне тва българите бре.Българин го предаде,българин го транспортира с две заптиета от Търново до София не са намери нито един българин да го освободи,защото и тогавашните са ура патриоти като днешните,българин имаше в турския съд и му поиска смъртна присъда.И сега леете крокодилски сълзи апостоле ти умря за нашата свобода.НАРОДЕЕ???
61
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Троловете на ГЕРБ дори не са толкова ТЕХНИ *** колкото *** които работят за Американски НПО-та. Асен Генов е лицето, което стои зад тия драскачи. Той е и този който осквернява руски паметници в България.Просто мътят водите в страната. Разсейват населението с цел да се отклони вниманието от корупцията на управляващите.
60
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво се оказа, Радев с неговата агитка е осквернил поклонението пред Апостола.
59
21
 
11
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
Вторият мандат БЕТОН за Радев!Полудявайте *** гербави *** и предателии:)
58
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата като иска да се помири с Президента що не беше днес с него да положи цветя, а отива сутринта с неговите хора, когато имаше само една група дечица там?Щото знае че ще има някое яйце хвърлено по него най малкото и викове...БОКЛУУУК ОСТАВКААА!
57
4
 
8
 
! Отговори
ЛЪВСКИ ЗНАЦИ преди 4 години
Говореше често за бунт за борба кат за една ближна обща веселба, за свобода за смъртта и за гроба и, че време вече да въстане роба,че щастлив е ония които вдигне пръв народното знаме и пролее кръв! В днаши дни още е доста актуално!
56
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко идвам от паметника. Хората крещяха РАДЕВ, РАДЕВ... и Бойко- ОСТАВКАААА
55
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава селска поста пред паметника на Великана В.Левски. Ако Апостола беше жив сега щеше да измете всички до един. Не ги е срам предателите долни. Не се накрадоха тцтц.