Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
20
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
На Радев ГЕРБ мое му пръдне на ****. Нищо повече. Това с ДЕСА беше *** спектакъла-държавна измяна и кво- бил я уредил с ведонствена панелка. ПОД НАЕМ! Напънала се планината и родила - мишка ! По-скоро му изписаха веждите. не е цвете за мирисане, ясно е накъде върти г*за, но нормалните хора по-скоро го харесват според мен. Единствено герберасткия зайчарник скача като ударен с ток, всеки път когато го видят. Явно така им действа - 220 волта отвътре в з*дника!
53
17
 
16
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Тука коментари се трият, *** разпалено повтарят на синоптика заучените фрази за разделяне на нацията, нищо, че те същите обвиняват над 60% от българите за чужди агенти и ***. Лее се омраза към президента, а на площада хората му скандират името и освиркват на банкянския толуп калинките, има клипове всеки може да види, в ерата на интернет, вие си играете на евтина пропаганда. Борисов и правителството му не управляват държавата, те оцеляват пазейки си властта поне до регулярните избори.....
52
3
 
17
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
Понеже гледам, днес всички се упражняват на гърба на Апостола, за да трупат дивиденти, да се отчета и аз. "Дела трябват, а не думи!" е казал Левски, но за съжаление, днес словоблудството се е превърнало в национален спорт. А делата, е - делата ще ги оставим някой друг да ги върши!
51
16
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
РАДЕВ БЕШЕ ПДКРЕПЕН ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ТЪРГОВЦИ
50
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е щом и комунистите се заклеха в Бог,шоуто е пълно.....
49
14
 
18
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Продажните *** на Тиквата си заработват парите в момента.
48
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 46 К'во братство с Тиквата да имаш, бе? Това е все едно да имаш братство с дявола.Браво на Президента Радев за речта му днес.
47
12
 
19
 
! Отговори
granik преди 4 години
Абе тоя , никой не го кани в чужбина ,никъде не ходи ,с никой не се среща, никой не го познава. Нали това му е работата ,да обикаля по света и да ни представлява. Седи си само с София и дебне през прозореца дали гвардейците не бъркат маршировката .
46
17
 
19
 
! Отговори
! преди 4 години
Между другото в репортажите ясно се чува народната любов към Радев и кортежа му....скоро не е било да се чуват освирквания към президента. Този човек се представяше като независим преди изборите, а в момента звучи така, все едно Нинова му диктува речите чрез хендсфри.....Наистина жалка картина.
45
11
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АКО ЧИСТ КОМУНИСТ ВИ КАЗВА, ЧЕ ВЯРВА В БОГ ТОЙ ВИ ЛЪЖЕ!!! КОМУНИСТИТЕ ВЯРВАТ САМО В ПАРТИЯТА И НЯМАТ НИТО СКРУПУЛИ НИТО СЪВЕСТ НИТО МОРАЛ ТА КАМО ЛИ НЯКАКВО ДОСТОЙНСТВО!
44
19
 
25
 
! Отговори
! преди 4 години
Погнусен съм от Радев. Не казвам "от президента", защото той за мен не е такъв. Днес явно успя да изтрие и малкото уважение, което изпитвах към него! Няма как да не те стигне гняв, да не те хване за гушата неприязън към човек, който на 19 февруари пред паметника на Васил Левски откровено да разделя нацията и да изнася подобни политически речи. И това да е не някой друг, а "президентът" на България. Явно не е чел Левски, който се борил за република за всички, за равенство и братство....
43
16
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Тиквун и Харема му сами си копаят гроба!..Трябва да ги остави да продължават в същия дух.И когато "УЛИЦАТА" вземе МЕТЛАТА,а това ЩЕ СТАНЕ,НЕИЗБЕЖНО Е,тогава да поеме нещата в свои ръце...така поне мисля аз..За проклетия съм ТВЪРДО УБЕДЕН в мнението си..
42
26
 
16
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
Радев с теб сме ,да смачкаме американската тиквена ламя!
41
14
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
в Деня на смъртта на Апостола БГ е по-разделена от когато и да е. И не политически, а културно. От една страна са хората 60+, на които Демокрацията Всичко им Отне и още сънуват бае ви Тошо и киселото мляко от 14 стотинки. Другите са жълтопаветната изм*т- новите кАмсАмолци, които им трябва г*з да излижат, без да имат претенции, защото те само това могат. И се закрепят за някой грант. Третите са гербаджиите-посредствени провинциалисти, за които в момента ВСИЧКО Е ТОПА НА ТОПА ! Гн*сна държавица..
40
22
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Господин Президента Радев има пълната ми и безусловна подкрепа!..-КАЗАХ!..Но,като негов "фен" бих искал да му обърна внимание /разбира се,това е просто ХИПОТЕТИЧНО,той нито ме чете,нито се интересува от некакъв си "простото"../ на следното:-ТРЯБВА да внимава с ИНЕРЦИЯТА!!!!..Не винаги ентусиазма е печеливш!..Ето например сега:-Ако АЗ бях на негово място,щях да се отдръпна малко..Ще попитате "Защо?"..-Ами много просто:-За да оставя ПРЕТЪПАТАТИКВА и неговия Харем САМИ да си "бутнат въжето"
39
15
 
24
 
! Отговори
saki преди 4 години
Говори патетично ,ала бала, а жена му спряла мерджана в насрещното безцеремонно и хукнала към скъпия бутик за модни дрешки. Нещо едно говорим ,а друго си правим.
38
13
 
22
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Да не забравяме думите на Апостола Васил Левски!Който ще ни освободи,той ще ни пороби!
37
18
 
11
 
! Отговори
Пешо От Коньовица преди 4 години
Няма друг начин по който си обясня методът на управление на ГЕРБАВИТЕ.Само насилие, сплащвания и мамене.Бойко Борисов, трябва да се провери в АРХИВИТЕ дали е Българин или Турчин.Прилича на Турчин, сигурно е турчин с променено име от 89г.
36
15
 
24
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
В общи линии Радев беше единствения който при покупкта на Виетнамските еФове имаше смелост да каже, че реално ЦАРЯ Е ГОЛ ! Че купуваме нещо от войната във Виетнам, БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВО ВЪОРЪЖЕНИЕ на страхотно висока цена, само ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ППОДМАЖЕМ НА АМЕРИКАНЦИТЕ. И герберастията изквича от злоба и му скочи, що? Щото каза истината?
35
21
 
10
 
! Отговори
Пешо От Коньовица преди 4 години
Радев и Слави Трифонов ТРЯБВА да си говорят и създадат общо коалиция через която да се осводим завинаги от ГЕРБЕРАСТИТЕ и всичките им структри из страната. В момента изживяваме ВТОРО ТУРСКО РОБСТВО. Методът на управление на ГРОБ е съшият метод който са използвали османлийте за да контролират България через С Т Р А Х.Ценко Чоков е моделът на ГЕРБ, точно така османлийте са биели, убивали и насилвали Българите с векове, точно като ЦЕНКО ЧОКОВ И ГЕРБ.Мисля, че ББ е турчин с променено име.