Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последната дума пак е в Бойко!
293
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По слаб президент не съм виждал! Той и Путин се смее с него!
292
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Христо БотевУбийственно и точно стихотворение. Без думата Дякон, то цялото е изпълнено с неговия дух, с неговата саможертвенност и и нашия проклет срам че само на тази дата в очите ми има сълзихъш благодаря че прочетох това толко силно и тъжно поменание за Дякон Левски. Бъди здрав
291
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе верно,Корнелия Позитанова и Румен Грипена стават само за циркаджилъци по центъра!
290
10
 
25
 
! Отговори
СерГей Станишев преди 4 години
Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията....Така, така то даже ти помогна да разкараш законната си съпруга, да назначиш любовницата си на три длъжности, да купиш апартамент на смешна щена въпреки че имаше и друг, да се набъркаш във сделката със Грипените и все престъпления по служба които се опита да прикриеш незаконно. Аре, стика ри "ривал" за честност и почтенност въпреки, че тези думи са ти чужди. Истински Путиноиден комуноид.
289
1
 
14
 
! Отговори
Христо Ботев преди 4 години
Зимата пее свойта зла песен,вихрове гонят тръни в полето,и студ, и мраз, и плач без надежданавяват на теб скръб на сърцето."Обесването на Васил Левски" е последната песен на Ботев.Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в "Песни и стихотворения". Напечатана е в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски.
288
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов им гледа сеира и на Нинова и на Радев по телевизията, по чехли,а тия премръзнали,посинели байраци развяват!
287
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостола да бъде съден от специален съд. Целта е ясна обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация. Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостола ще бъде осъден на смърт. След години хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович ще заяви: Каква стана тя?! На нас графът ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!
286
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иска ми се България да стане щат на САЩ поне за един ден само за да видя как руснаците ще се нас.ерат от злоба.
285
16
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
БЛАГОДАРИМ НА НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ХЕРО МУСТАФА ЧЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА ВАСИЛ ЛЕВСКИ. БЪЛГАРИЯ Е ПРИЯТЕЛ И СЪЮЗНИК НА САЩ! БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАТ САЩ И ИСКАТ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ДА СЕ ИЗДИГНАТ НА ПО-ВИСОКО РАВНИЩЕ.
284
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе никой ли не разбра, че дуото Нинова - Радев показаха на Паргов-Добрев мускули! Вътрешната борба в БСП е в разгара си! Тука Левски беше претекста за провеждане на мероприятието! Паргов-Добрев,бяха на панихида! Борисов, хитро рано положи цветя,и оставиха Радев с Нинова да мръзнат на улицата, заедно с бабичките- протестърки!
283
8
 
28
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Левски е бил РЕПУБЛИКАНЕЦ и е мразел Русия.
282
8
 
27
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
БОТЕВ СЪЩО Е БИЛ ПРОТИВ РУСИЯ И КАЗВА:"РУСИЯ Е ЕДНА ТЮРМА"
281
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев,мечтаем си да ни управлявате с Нинова,дано скоро тази мечта се осъществи!
280
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА МИНАВА ПРЕЗ УНИЩОЖАВАНЕ НА РУСКАТА ХИБРИДНА АГРЕСИЯ.
279
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2020 ГЕРБЕЛА по ФаренхайтШебекТиквата от страх да го опюят феновете на ФКЛ занесе букетче обграден от финансовиа и военни министър. Защо му бе ба Маринов в такъв момент да се лепи до пътника. Наместо да стегне редиците заедно с Цветанов и да проведат една цветна революция разбира се без оная цветаната подцинкована кова и черната мамба от енергетиката
278
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Граф Игнатиев е поръчал убийството на Левски защото в Кремль са знаели, че никога не би се съгласил мръсния казашки крак да стъпи тук. Хора като Раковски са гледали на Османската империя като на болен човек. Раковски е казвал, че е въпрос на време да се разпадне от самосебе си, както става. Не е било нужно да ни освобождават крoманьонци.
277
4
 
26
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 4 години
ОБИЧАМ ЛЕВСКИ!БЪЛГАРИЯ ---ЗА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ!
276
20
 
1
 
! Отговори
Бойко Радев преди 4 години
Не се абете на територията. Който и да ви управлява, все е по-умен от вас
275
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А горката кметица беше мощно освиркана.Защо ли?