Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
10
 
9
 
! Отговори
Балкан преди 4 години
"Време е да се отучим да се гордеем с чужди подвизи"...Това значи да спрем да сме българи, нищо не можещи и нищо не знаещи.
273
6
 
21
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До ПроСоТоБубик, дорогой, какво стана, къде се изгуби?Я кажи, как така от руските медии научаваме, че българският президент ще ходи на поклонение, пардон, на посещение в Блядостан? Той президент на България ли е или на Блядостан?
272
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светла му памет на Апостола, най-великия българин. БСП е преименуваното БКП, партията на националните предатели, онези които криха за Чернобил и ви караха да ядете салати от радиоактивен цезии. Тази партия трябваше да бъде закрита през 1990г., а членовете й арестувани и съдени като нацистите на нюрнбергските процеси. Вместо това излъчиха президент-агент. Но света знае и никой не го кани никъде.
271
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Нинова,Радев е последния коз! Трябва да си плати за президентурата! Само че Паргов и сие,са хитри лисици и бяха на панихидата!
270
3
 
27
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
граф ИГНАТИЕВ Е ЧОВЕКА , КОЙТО ИЗПРАЩА БЪЛГАРСКИТЕ СВЕЩЕННИЦИ , БОРЕЩИ СЕ ЗА ЦЪРКОВНА НЕЗАВИСИМОСТ!РУСИЯ ---НЕ ИСКА ПРОСВЕЩЕНИЕЗА БЪЛГАРИТЕ!!!РУСИЯ ---ИСКА НОВИ "КРЕПОСТНИЦИ В ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ"!РУСИЯ Е ЛИЦЕМЕРЕН И ДОЛЕН ПОРОБИТЕЛ И ЗАВОЕВАТЕЛ!!!
269
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете търговците на мира и махнете диктаторите от властта. Никъде няма такава демокрация, окупирана от двама генерали.
268
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев доказа че военен става само за военен и за нищо друго. Иначе разликата между ГЕРБ и БСП е минимална не само като % но и като качество на кадрите които искат да управляват. В този смисъл да се смени ГЕРБ с БСП е все едно от трън на глог.
267
31
 
12
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво на Радев. Нарича нещата с инстинските им имена, нещо което сме позабравили. Той притежава силата да се противопостави на безкрупулните гербери. Те го ненавиждат, но чувстват, че е прав.
266
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ НИ ОСВОБОДИ БЕЗ ДА НИ ПОРОБИ. ФАКТ.
265
10
 
25
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
264
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев мие *** на Нинова,то е ясно! Борба за Позитано!
263
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОБРЕ РАДЕВ, СЛЕД КАТО СИ ЗАЩИТНИК НА РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ ТИ КАТО КАКЪВ ТОЧНО ЛОБИРАШЕ ЗА ШВЕДСКИ САМОЛЕТИ? НАЛИ НЕ СИ ЛОБИСТ, НЕ СИ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА, НЕ СИ И МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА?
262
8
 
23
 
! Отговори
ОБИЧАМ ЛЕВСКИ преди 4 години
ЗАЩОТО ЯСНО И ТОЧНО , КАЗВА ЕДНА ГРОЗНА ИСТИНА:"КОЙТО ВИ ОСВОБОДИ---ТОЙ ЩЕ ВИ ПОРОБИ"ЯСНО , ТОЧНО И ЖЕСТОКО! ...И ТО ОЩЕ ПРЕДИ 150-ГОДИНИ.../ЛЕВСКИ Е ПРОРОК ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!
261
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нивото на Радев и Деса Боримечката за жалост е доста ниско!
260
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГлупостиГадости се леят от маркуча на асенизаторския камион!Граф Игнатиев е виден българофил, доказал това многократно още от времето на църковните ни борби. Но откъде добичето до знае това? Това за Графа и обесването на Левски е кощунство, заплювам всяка мутра, която го спомене! Дайте поне един повод за такива действия на руснаците! Лъжци сте, негодници, долна из-мет!
259
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление нивото на президента е нивото на родното му място! Допуснахме да ни цапа центъра шумовината на цяла България!
258
18
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
ТИРАНИЯТА на СИК скоро ще и се види края. ЦЕЦА СЕКСА ще поеме скоро по пътеката на ЧЕРЕПА, а ТИКВАТА към затвора
257
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коалициятс Нинова-Деса-Радев се обогати с агитката на партия Възраждане. Ако успеят да привлекат и дежурните протестиращи от времето на тройната коалиция може да скалъпят много такива сцени.
256
9
 
18
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 4 години
Герб и СДС обединени за изборите нанесоха поредната този път най-тежка загуба на Бсп . След предстоящата оставка на ***(Голямата лъжа) като председател на Бсп след тежката загуба на общинските избори следва неизбежното и закономерно свиване на Бсп до маргинална незначителна партия, а това е добре за България...
255
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са отвъд океана. Нашия палач е Русия. Има причина в цяла И. Европа да мразят Русия. В Западна Европа са наивни защото Щатите ги спасиха от руско иго. В противен случай и на тях разни льотчици и агенти щяха да им отбелязват важни дати и чествания.