170 000 млади нито работят, нито учат – в сивия сектор ли са?

Държавата иска да привлече този ресурс на пазара на труда
22 фев 2020 20:08, Боряна Павлова
108
170 000 млади нито работят, нито учат – в сивия сектор ли са?
Снимка: Pixabay

170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат, отчитат от Министерството на труда и социалната политика.

Държавата се заема да привлече този човешки резерв на пазара на труда, предава БНР.

Социалното министерство ще проверява регистрите на учениците, студентите и други бази данни, за да засече къде се намират младите хора, с какво образование са. За част от тях има предположение, че се трудят в сивия сектор. Министър Деница Сачева заяви, че вероятно става въпрос за дейности в селското стопанство, строителството, без да имат съответните законни трудово-правни отношения.

"Вероятно, има и една друга категория млади хора, които са заети в различни бизнеси, които са интернет базирани в т.нар."платформена икономика". Получават съответно поръчки и възнаграждения от чужбина без те да са на светло, така да кажем, в този момент. Всички тези хипотези работни, с които започваме това проучване, ще видим дали ще намерят своето потвърждение, но се надяваме в първата половина на тази година да можем да излезем пред вас конкретни данни в тази област", посочи министърът.

През 2019 г. най-голям е ръстът в заетостта при хората между 45 и 54 години. Те са били с 30 хиляди повече от предходната.

Само шест държави в ЕС са били с по-ниска безработица от българската - Чехия, Германия, Полша, Малта, Унгария и Нидерландия. Средно месечно без работа у нас са били малко над 180 хиляди души. Най-голямо е било търсенето на работна ръка за преработващата промишленост.


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
91 И аз минах през същото. Само, че ако ти трябва документ удостоверяващ, че нямаш задължения е проблем. Вземи Е 104 европейски формеляр и им го представи, като обясниш в Англия, че ти продължаваш да живееш и рабатиш сам, само за бг институцията ти трябва. Иначе с Е 104 прехвърлиш правата си.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ми за герберистите ли да работят?
92
0
 
4
 
! Отговори
европеец преди 4 месеца
Тия са много мераклии да затворят границите,ама няма как!
91
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 4 месеца
Всяка година 5-6 хиляди заминават да учат в чужбина,които никъде не се регистрират,значи са около 50000 .Другите са по маха,лите и работят нощем-произвеждат гласоподаватели,чакат си помощите и детските всеки месец.
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Англия съм, бачкам каквото има....Не съм сигурен че се водя някъде по документи тук. В БГ ходих до НОЙ, до здравната каса и питах какво трябва да подам като документ за да се знае че съм тук. Поне за здравните да се знае. Оттам ми казаха НИЩО! Общо взето ми казаха не ми губи времето и се махай! Е как ще знаят тогава къде съм и какво правя?
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В розовия сектор са.
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако вашият младеж работи или учи в чужбина, някой уведомяване ли? Не, в статистиката е. Ако вашият младеж просто има български паспорт и никога не цел част от българската систима, също е в тази статистика. Да продължавам ли? За пореден път само приказки, без факти.
87
1
 
9
 
! Отговори
безработния преди 4 месеца
аз съм на 29 и майка ми и баща ми ме гледат много е яко да не бачкам за 500 лева по 12 часа баси якото вие работете за Бойко
86
1
 
24
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 месеца
Докато държавата работи за бизнеса и мачка народа най безобразно , така ще бъде.
85
1
 
22
 
! Отговори
Шопо преди 4 месеца
Аз знам къде са тия ,,млади хора,, ! Но понеже ще ме блокират ще се въздържа ! Но редовно се подписват за социални помощи.Бях учител в такова училище и при съчинение на тема ,,Какъв искате да станете,когато завършите 8 клас един буквално беше написал: Искам да стана на 16 години и да получавам помощи,,...
84
0
 
17
 
! Отговори
Етнос/Раса преди 4 месеца
Познайте от кой етнос са мнозинството от тези? 👌
83
3
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 месеца
170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат, отчитат от Министерството на труда и социалната политика.
Държавата се заема да привлече този човешки резерв на пазара на труда, предава БНР.

Но те нищо не могат освен да паразитират на гърбът на своите родители и близки,нито имат и желание да работят.Просто след години ще скимтят,че социалните помощи,които им дават са малки
82
0
 
18
 
! Отговори
Дзъ преди 4 месеца
Работят децата... по цели нощи - някои продават бело и зелено, тук-таме малко Долче&Габана, Филип плейн и Гучи по някои сайтове в нета, други са на нощен лов за чичета по клубовете..докарват си по 2-3-5хилки на месец, карат си беемветата като се събудят след 11ч......що да е сив сектора? Много си е доходоносен даже
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, нали имаше безработица, нали мизерствахме, какви са тия хора които работодателите само чакат да се наканят да се появят на работа?
80
0
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 месеца
"170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат, отчитат от Министерството на труда и социалната политика.
Държавата се заема да привлече този човешки резерв на пазара на труда, предава БНР".
По принцип това са лАмпенчета,произлизащи от семейства на лАмпени и маргинали.Много често по-старото поколение от този социален тип работи в бяла европа като: берачи на разни плодове и зеленчуци,чистачи на канали,гледачи в хосписи и други такива иновативни професии
79
0
 
13
 
! Отговори
Тъмен преди 4 месеца
Ние сме си в махалата !
78
1
 
30
 
! Отговори
Tom преди 4 месеца
До 79: Айде стига вече с тези стари комунистически песни "младите за нищо не стават". Макар,че съм на 58 год. ще ти кажа следното: ние ,нашето поколение като много става, какво направихме,какво постигнахме,какво изградихме,само едмо,НАУЧИХММЕ мутрите да им работим за БРАВО и 600 лева. Много са прави младите,като не им плащат,бегом на вън,а мутрите си стоят тук и да реват,че младите не стават.
77
1
 
27
 
! Отговори
Tom преди 4 месеца
Браво,точно така,винаги съм казвал на младите "няма да ги учите тези мутри да им работите за 600 лв,по добре да миете чинии или да берете ягоди на запад,но за 1500 евро,и по добре да те мачка лъскав чепик,отколкото ***". А мутрите ще се научат много скоро,,като започнат майките им и жените им да работят за тях за 600 лева.
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
170 000 млади нито работят, нито уча.
Държавата искала да привлече този ресурс на пазара на труда.
Добре, но как го прави?
Държавата ни не си мръдва пръста да съдейства за увеличаване на мизерните заплати, а без афиширане приема поправки на закони и подзаконови актове, чрез които се въвежда принудителен труд. Бюрото по труда ще ви изпраща без да ви пита на работни места, за които няма кандидати, поради мизерно заплащане и отвратителни условия на труд. Това важи и за старите без достатъчен стаж.
75
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И, какво ще ги прави "държавата", тези неучили и неработили "младежи"? Какво могат? Да копаят канали за 300 лв?
Не виждам как ще стане - държават нито е осигурила канали за копаене, нито някой ще ги копае за мизерна заплата, нито горепосочените имат знания, опит и желание да копаят!

Пак пясък в очите на данъкоплатците!