БСП vs ГЕРБ: Стъкмистика за БВП, упражнения по аритметика

Управляващите видяха ревност заради ниската безработица и ръста на икономиката
158
БСП vs ГЕРБ: Стъкмистика за БВП, упражнения по аритметика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спор в парламента за данните на ръста на БВП според НСИ, Агенция „Митници“ и правителството.

От БСП смятат, че статистиката е уличила управляващите в неверни данни, от ГЕРБ видяха ревност сред социалистите заради рекордно ниската безработица и ръста на икономиката.

Повод за това стана съобщение на НСИ и на Агенция „Митници“, в което двете институции увериха, че данните за вноса в България не са манипулирани, като уточняват, че във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

Червеният Румен Гечев обаче смята, че НСИ е признал за неверни данни от правителството.

„Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, отсече той.

"Вчера НСИ публикува прессъобщение, 10-15 медии го публикуваха под заглавието НСИ призна неверни данни за БВП. Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“, настоя левият депутат.

Според него явно статистиката се упражнява по аритметика.

"Сега с приятелската силна прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката, никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Някои се опитват да ми обяснят, че като при виното, колкото по-отлежават данните, толкова по-надеждни стават", коментира още Гечев.

Според Александър Иванов от ГЕРБ безспорно официалната информация, че БВП расте.

„Днес за пореден път от БСП се опитаха да атакуват влизането на България в еврозоната и тези внушения, че има манипулации в БВП не трябва да бъдат толерирани“, разкритикува от своя страна той.

Иванов настоя, че обвиненията на левицата са манипулации, а на фалшивите новини не трябва да се дава гласност.

„Всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България, на бизнеса и на хората. Ще го приема по-скоро за неинформираност, отколкото за злонамереност на колегите, защото би било много безотговорно, ако колегата излиза и прави такива внушения, които са зловредни. Може би тук има нотка ревност за рекордно ниската безработица, за ръста на икономиката“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смяхкой е казал, че България е богата?Нефт ли има?Какво има?Ама спрямо времето на БСП и Жан Виденов...
45
9
 
6
 
! Отговори
Хахахааааааа преди 4 години
Комунистите не харесват България да има успехи.Виж Русия дааа!! много се радват.А в конкретния случей забравят или умишлено в типичен тяхен стил ЗАБЛУЖДАВАТ,застарелия им избирател и невежите.България за тяхно съжаление не е Сърбия или Русия А е член на ЕС.А финанси,икономики ,разходи и тн в този Съюз се наблюдава стриктно и под лупа .От огромен състав чиновници в Брюксел ..Има и специален комисар(министър ЕС) .Да излъжеш тях е НЕВЪЗМОЖНО и *** го знаят .
44
2
 
11
 
! Отговори
смях преди 4 години
До Рев(червен), съгласен съм. Бяха гладни 5-6 години и нещата се стабилизираха. Само че бруталните кражби от 2007 насам не спирали за секунда. Най-богатите години в България, след влизането ни в ЕС изобщо не са такива каквито очакваше народът. И факт е, че той просто емигрира.
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България - 1.5/100000 убийстваРусия - 9.2/100000 убийстваВенецуела - 90/100000 убийства тука е социализъмЗа какъв ред при руснаците говориш?
42
5
 
8
 
! Отговори
смях преди 4 години
Мисълта ми е, че България макар и по-богата от тогава, далеч не е богата. Най - крещящият факт е, че България е най-бедната държава от целия соц блок и най- бедната в ЕС. А една трета от времето и то в най- богатите години се управлява от ББ и ГЕРБ. Нямало било безработицата. При близо 2 млн назад в населението, нормално.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние ке умрем от безпаричие и мизерия, а не от коронавирус.
40
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахахаСклерозиралите комунисти си бършеха дупетата с вестник работническо дело, не бяха излизали извън границите на НРБ, стояха на тъмно, магазините бяха празни, ама се тъпкат в гърдите какъв им бил жизнения стандарт.Какъв ти е бил жизнения стандарт бе селски?Ти беше един крепостен селянин в НРБ.
39
4
 
9
 
! Отговори
Рев(червен) преди 4 години
До смяхм/у другото хора, които говорят за хиперинфлация и сравняват БВП-то 1989 с 2020, интересно защо икзлючват думата инфлация. Която за 30 години е сигурно 200 %Между другото за 30 години инфлацията може да е и 200%, но по времето на БСП за 2 години беше 4300%.
38
6
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До 10-ти ноември имаше някакъв ред, щото руснаците искаха така и ни държаха изкъсо.След 10-ти обаче, нашите продажници се разбраха със запада, от там да не им искат сметка за кражбите, а тук да сме им васали - колониална територия.
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
румен гечев - бивш министър на икономическото развитие в правителството на жан виденов, ...човек който трябва да бъде съден и да е на топло, сега е в парламента и води поредната атака срещу герб
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43През 1988 година бяхме на 25 място в света по БВП на човек от населениетоАко имаше ток, бензина не беше с купони и имаше елементарни стоки сигурно щяхме да сме и на първо място.
35
2
 
7
 
! Отговори
смях преди 4 години
м/у другото хора, които говорят за хиперинфлация и сравняват БВП-то 1989 с 2020, интересно защо икзлючват думата инфлация. Която за 30 години е сигурно 200 % че и повече %. Вземете базови цени, на апартаменти, бензин, хляб, бира, месо, сирене, ток и осреднете.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИАбе ти новото строителство не го мисли, нали имаш от старото и караш Лада.Остави ни сега ние да се мъчим с новото строителство и западните коли.Мисля, че е крайно време да оставите младите да живеят без високите достижения на цоциализъма.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1988 година бяхме на 25 място в света по БВП на човек от населението. Сега къде сме? На 125 място или на 225 място? Жалко за сегашните млади хора в България. Няма да могат да поживеят в нормално развита държава.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто БСП си искат хиперинфлацията от 1996 г и това е.3 000 лв за долар в личното постижение на Румен Гечев, тогава министър на икономиката.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистАаа имаше уж бе. Аз имах Велико Търново 85 и беше цветен. За българско видео обаче не знам...
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БВП сега е изкуствено надут от стъкмистиката. Факт!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми нормално е да е ниска безработицата... Почти всичко работи навън...
28
4
 
5
 
! Отговори
Дърт команиз преди 4 години
Навремето за 1 лев си купувах цяла кофа цвик а сега ...
27
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Хайде, хайде, през 1987 година си имаше всичко по магазините. През 1986-1987 си купих кола малко след като си направих вноската за нея. Ако не бъркам през 1987 си купих и българското видео със записване и кратко чакане. През 1987 си смених на практика всички електроуреди и за никой от тях не съм чакал. Магазините бяха заляти с черно-бели телевизори, които никой не купуваше, всеки искаше цветен телевизор, а аз имах цветен от 1981. Храните в магазините си ги имаше. Чак през 1990-1991 станаха пробл