Емил Димитров към кметовете: Да си оправите сметищата!

Нито лев повече, 55 лева е цената за рекултивация на сметище
26 фев 2020 21:12, Павел Гълъбов
7
Емил Димитров към кметовете: Да си оправите сметищата!
Снимка: Министерство на околната среда и водите

Общините да не се поддават на натиск от консултанти за оскъпяване на проекти за рекултивация на сметища. Това призова министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес на дискусия по актуални въпроси в областта на околната среда в рамките на общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Още по темата

„Всеки, който си мисли, че ще получи над обявената цена 55 лева на кв. м. за рекултивация на сметище да знае, че няма да ги  получи“, предупреди министърът.

Искам да си оправите сметищата, да си сложите сепариращи и компостиращи инсталации. Целта е да не запълваме тези сметища за много по-малък период отколкото са предвидени“, заяви министър Димитров. Той посочи, че са осигурени средства за това от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г., както и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Бъдете инициативни, имаме срокове, които ни притискат. Искам тази година резултатите да бъдат не по-малки и не по-лоши от миналата. Искам тези кметове, които могат, да си усвоят парите по който и да е проект, нямам за цел да ги икономисвам или някой да бъде санкциониран“, категоричен беше министърът. Той призова също общините да произвеждат качествен RDF, който да се изгаря в мощностите, отговарящи на изискванията.

Министър Димитров увери, че ще бъде спазен поетият от предшественика му ангажимент за разсрочване на увеличението на отчисленията на общините за депониране на отпадъци и те ще се увеличат плавно на 3 пъти през следващите години до достигането на максимален размер. За 2020 г. ще е 69 лв., 2021 – 82 лева, 2022 г. – 95 лева. Предстои обнародване в „Държавен вестник“ на Наредба №7, която предвижда плавно увеличение на размера на отчисленията.

По отношение на водите министърът призова кметовете да прегледат какви сондажи имат и да се узаконят тези, които са без разрешения за ползване. Също така да се приведат спрямо изискванията санитарно-охранителните зони. Той съобщи, че ще се търси възможност чрез ПУДООС да се отпуснат средства за малки проекти, с които да се осигури допълнително вода за питейно-битови нужди.

„Искаме да работим в много тясно сътрудничество с НСОРБ. Вие сте избрани пряко от хората и отговаряте пряко пред тях. В администрацията ние имаме процедури, по които обявяваме и осигуряваме средства. Моля ви бъдете по-настоятелни и спазвайте сроковете и процедурите“, каза още министърът.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли закон за сметищата не знам -ако има да се спазва който не го спазва санкция ако всички са го спазили да кажат тогава санкцията е за министъра
3
0
 
6
 
! Отговори
Да си оправи МОСВ преди 1 месец
Емил да си оправи министерството! Сайта на МОСВ е пълна порнография! Данните са от 2013г.!!! Не се знае кой какво прави и как го прави! На телвфоните никой не отговаря! Достъпът до най обикновена информация е практически невъзможен. Хаос и бюрокрация! Каквито боклуците такова и министерството!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Emil Dimitrov da stoi prav do ekokartite na rbg i da pokazva na kartite kade kakvo kolko koga zasto koi s fiksirani imena na sekspertite mu i na sluujbite mu s sluujitelite mu...chislata i kolichestvata sa vodata, vazduha, zemiata v rbg sa vajni...
1
0
 
9
 
! Отговори
НА КОГО Е ВЕЦА ?! преди 1 месец
КАКВО СТАВА С ЯЗОВИР СТУДЕНА ?

ОЩЕ НИКОЙ НЕ НИ КАЗВА НА КОГО Е ВЕЦА, КОЙТО ИЗТОЧИ ЯЗОВИРА НА ПЕРНИЧАНИ !