Ако изборите бяха днес: 4 партии в НС, Слави остава под прага от 4%

ГЕРБ запазват резултата си от парламентарните избори от 2017 г.
27 фев 2020 14:05, Боряна Павлова
289
Ако изборите бяха днес: 4 партии в НС, Слави остава под прага от 4%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През февруари месец основните играчи на политическата сцена не променят позициите си в обществените нагласи спрямо предходните месеци, сочи проучване на "Барометър България". Допитаните отново посочват 4 формации, които биха заели място в парламента, ако изборите бяха днес.

От тези, които категорично заявяват, че биха гласували, най-много посочват ГЕРБ. Управляващата партия би получила 35,2% подкрепа, като така партията поддържа резултата от парламентарните избори през 2017 г.

На второ място след ГЕРБ остава БСП с 24%, като вътрешнопартийните раздори преди вътрешните им избори не допринасят за привличане на допълнителни гласове извън рамките на твърдите им избиратели. Високата възрастова граница на избирателите на БСП обуславя допълнително намаляването на подкрепата за столетницата по очевидни демографски причини.

Още по темата

Третата позиция е заета от ДПС с 10,5%, а ВМРО запазва и консолидира подкрепата на патриотично настроения дял от гласоподавателите и би получила гласовете на 9% от анкетираните. Патриотите имат твърдо доказан електорат, като таванът на избирателната им база достига около 600 хиляди гласоподаватели. Те имат потенциал за растеж, който очевидно успяват мобилизират на всички предходни европейски, президентски, местни или парламентарни избори.

Евентуалната партия на Слави Трифонов,  която все още не е регистрирана, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%. В случая трябва да се има предвид, че голяма част от подкрепата идва от сегмента избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места. Очевидно до следващата изборна нощ за партията му ще е проблематично прескачането на изборната бариера от 4%, защото конкурентните му формации имат твърд и дългогодишно затвърждаван електорат, от който е почти невъзможно да вземе гласове.

"Демократична България", подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София.

И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите – 42,5%.
 


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само имбецили, ей. 95% очевидно
264
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма интелигентен човек, който да гласува за първите 4 партии. Очевидно въпросният процент д е б и л. И. Не е 80, а 95.Не се търпи, ей!
263
7
 
5
 
! Отговори
тръмп преди 1 година
Бой по червените чугунени глави.
262
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен гражданин преди 1 година
На Слави целта никога ...повтарям НИКОГА не е била да се включва в политиката активно. Цялата работа е да се уреди като един обединителен "глашатай на власта и опозицията " за да дърпа парички и от двете страни . ... и да не ги дели с никого . Затова и си купи национален ефир. Иначе защо ще си кръщава партията с това смоотано име и ще краде герб от украинската партия . И защо си наслага музикантите и сценаристите за управителен съвет.Учиндолския е ШОУМЕН а не политик. Не го забравяйте .
261
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хах слави като събере 15% тия да се самозакрият!
260
7
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 1 година
Само погледнете тъпата физиономия на Станислав Трифонов пред кандидатките за красавици на неговия кастинг.Колко са жалки и момичетата, които са тръгнали на борба за слава.Това ли са нашите красавици и умни момичета..Трагедия.Изтъпанили се трима умника и се подиграват с горките българки...Нека по добре да направят обратното..три момичета да се подиграват с кандидат момчета за слава...
259
1
 
4
 
! Отговори
САмо питам преди 1 година
Защо ли не направят гласуването явно . И във публични списъци . И без това всеки открито си казва партийните предпочитания .И партийното членство е явно . Да не сте срамежливи ? Няма как цели 4 години да плюеш *** и дрОгаря Пооотин и да възхваляваш вожда Буда и накрая в деня на изборите да гласуваш тайно за БСП .Какъв е проблема . Хем и няма да има съмнения за измами при гласуването и всеки ще си знае точно за кого е гласувал.
258
0
 
5
 
! Отговори
Брояч преди 1 година
... а резултатите на различните соцологически агенции се различава ,защото различни партии и организации са поръчвали проучванията .Някак си е неудобно, да ти изсипят една камара пари за проучване и ти да напишеш в резултатите че спонсорът ти не е харесван от народа. Повече пукнат спонсор няма да видиш . Затова лижжеш... мажжеш докато докараш приемлив резултат. както са казали : Не хорския глас а СТАТИСТИКАТА/ БРОЕНЕТО правят изборния резултат.Броиш едни и същи гласове... до изборната победа.
257
17
 
4
 
! Отговори
Селото преди 1 година
Братя българи, нека в този момент когато Европа е в епидемия да не се караме, а да си помагаме. Борисов е доказал се лидер и именно от такъв се нуждаем в трудни времена, а такива може би ни очакват ако не успеят да укротят заразата бързо. Борисов е прав - дисциплината е най-важна! И в действията и в посланията!
256
8
 
4
 
! Отговори
Бойко Ша ги ебе преди 1 година
Наред всичките -да няма сърдити
255
3
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 1 година
А на мис бикини колко процента ще дадете
254
3
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 1 година
важното е Бойкики и лялявите смартбютита да продължават да *** сладоледа от страната на стъклото на витрината.
253
15
 
7
 
! Отговори
Селото преди 1 година
Как можете да сравните Слави Трифонов с това което Борисов направи? Слави е нехаризматичен, самотен ***, докато Борисов изригна като обаятелен и силен лидер, вече 10 години, и знае как да се държи навсякъде! Представяте ли си министър председател като Трифонов, който на всяка втора дума ругае и гледа лошо! Дано Борисов е здрав още дълги години!
252
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славчо не изгърмя ли с няколко милиона преди време в Кипър, когато тамошните банки се сринаха? Що не си е вкарал кинтите в КТБ примерно?
251
0
 
2
 
! Отговори
до 240 преди 1 година
А защо не ???? Няма качества ли ???????
250
2
 
3
 
! Отговори
ХОРА от НАРОДА преди 1 година
За тези, които не знаят "хората" и "народа" са тези, които мислят като вас. Останалите 80% от обществото са платени тролове или мафиоти и като цяло нямат никакво значение.
249
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе-хе, най-кухата фраза "човек от народа", ама като се издигне по върховете, става "човек над народа".
248
8
 
3
 
! Отговори
една приятелка ... преди 1 година
Последните десетилетия - всеки път като има избори разпилява брашно из къщи, за да почне да чисти родната й майка. И така е сигурна, че старата жена няма да иде да гласува за БСП. ТА ПИТАМ - ОТКЪДЕ ЩЕ ВЗЕМЕМ ТОЛКОВА БРАШНО???
247
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земята се върти Водата е мокра бсп пак губи избори Очеизвадната реалност
246
9
 
8
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
Слави е Бареков 2.0 дори по зле щото трябва и да купи 40 хиляди гласа като него ( как мислите барека получи моя глас ) а не е ясно дали има кеш