Руският газ поевтинява, цената му за България пада с цели 40%

Това е най-голямото намаление досега, ще има ключово значение за икономиката
356
Руският газ поевтинява, цената му за България пада с цели 40%
Снимка: МС

Цената на руския газ за България пада с над 40%. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет за цената на газа, съобщи Нова тв.

Борисов определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво.

 „По време на преговорите трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори и политическа обстановка. Проведохме разговорите професионално. Неслучайно точно на днешната дата от страна на „Газпром” ни върнаха договора подписан. Има символика”, каза министър-председателят на България.

По време на брифинга бе съобщено още, че „Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ.

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока.

Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов.

Той допълни, че е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз”. „За тази цел ще поискаме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с „Газпром“. По първоначални изчисления „Булгаргаз” ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване в приблизителен размер на 150 милиона лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за месец март”, каза още Павлов.

По думите му преговорите между двете компании се водиха стриктно по реда на механизма за преразглеждане на цената. „„Газпром“ и „Булгаргаз“  договориха хибридна формула. Ценообразуването вече ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.”, каза Павлов. И заключи, че българският пазар вече е либерализиран.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато едно безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: ценаРусияБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Намалението трябваше да е поне 60%, но все пак благодаря на латентния гомосек от Кремль за подаръка.
291
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Означава ли това, че газта в газ станциите от 1,02 лв ще стане малко повече от 0,63 лв. И цената на дизела и бензина пада също.
290
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2931. САЩ започнаха да изнасят масивни количества природен газ и свалиха цената на газта в международен план2. ЕС каза на Газпром, че цените им не отговарят на пазарните и трансзитните такси не обясняват разликите в цените на газа за различните ЕС = злоупотреба с монопол = принуда за уравновесяване на ценитеСега отивай да пиеш бояришник.
289
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да получиш пари без уговорки и скрити условия от Русия е като да получиш пари назаем от Сицилианската Мафия!Ако не ги върнеш в уговорения срок с подобаващата лихва ще се озовеш на дъното на Средиземно Море с циментово блокче на краката!!!
288
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжецът е във вихърът си! Като за празник! Като си получим сметките ще го разберем. КОГА народът е спечелил от пируетите на "дипломата" Борисов? Обикновено взема от нас, а щедро раздава на евроатлантическите си "партньори". Събудете се! Празникът свърши!
287
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 282Без да съм Лещански или мазната врачка Алена, търсех ТОЧНО ТОЗИ УМЕН ТЕКСТ!Само обясни с достъпни думи прости, как САЩ и ЕС принудиха Путин, че точно това ми се губи!
286
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мръсното МайчеПодмий се бе Майче, вониш! После се чудиш, защо от теб бягат! А, и устенцата измий! Ако заслугата беше Бойкова, нямаше да има онази срамна сценка лани в Сочи - нашият се хвърля да се целува, а Путин с елегантно джудистко движение го пусна по допирателната! И на дъхава Теменужка не е заслугата. Познайте защо стана това!
285
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей това е меката сила сега ще браним турски поток със зъби и нокти .
284
1
 
1
 
! Отговори
ТЕЦ преди 4 години
раи, парното ви е с италиански ***. газчицата падишаха я продава нататък. цената се запазва.
283
14
 
11
 
! Отговори
Мръсното Майче преди 4 години
Бочко пак го на.чу.ка на Радев. Щял бил на 9 май да преговаря със путин за цената на газа. Като какъв бе джанъм ще преговаряш? та ти нямаш никакви пълномощия. миналият път шефът ти те изтърпя точно 3 /три/ минути и каза, че чака Борисов за да говорят по същество. Нещастен мишок.
282
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще поевтинеят , ако няма тол такса , лицензи за какво ли не и един болюк държавна администрация .
281
0
 
19
 
! Отговори
вярващ в таласъми преди 4 години
Сега , в следващите шест месеца, цените на всички стоки да поевтинеят със същия процент , с който са поскъпнали заради газа ( уж) и всичко ще точно !
280
11
 
27
 
! Отговори
СПРИ ДА ЛЪЖЕШ, БОКО! преди 4 години
ЗАСЛУГАТА ЗА ПОЕВТИНЯВАНЕ НА РУСКИЯ ГАЗ Е НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ. ПРЕДИ ДНИ В ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР С ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН, Е ОБСЪДЕНА ДОСТАВКАТА И ЦЕНИТЕ НА ГАЗТА! ТАКА, ЧЕ ТЪ ПАТА ТИКВА ДА СПРЕ ДА СИ ПРИПИСВА ЗАСЛУГИ! ЛИЧНО НЕГОВА "ЗАСЛУГА" Е СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК И СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ", ПОЕВТИНЯВАНЕТО НА ГАЗА Е ЗАСЛУГА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ! ЗАТОВА БЯХА ПОБЕСНЕЛИ И ТИКВОНИЙ И ТЕМЕНУЖКАТА МУ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ НЯМА ПРАВОМОЩИЯ ДА ОБСЪЖДА ВЪПРОСА ЗА ГАЗА,ЩОТО ЗНАЕХА, ЧЕ РАДЕВ ЩЕ ИМ СЛОЖИ ШАПКАТА
279
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Анонимен 164А не става, сега са на мода СПА центрове, където цените са такива, като че ли се къпеш с птиче мляко и шампанско.
278
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две неща:1. Може ли пълна информация за договора, защото досега все е имало някакви уловки?2. След като искате намаление със задна дата - с колко ще намалите парното със задна дата и как ще си получим парите?
277
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 4 години
При това положение КЕВР трябва да видят какви са възможностите и за намаляване на цената на ел. енергията за индустрията и бита. Или поне да не увеличава, до размерите, които бяха заявини от ЕРП-тата.
276
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да благодарим на САЩ и ЕС които ни помогнаха да притиснем Путиновото блато да намали цените.
275
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да намалят цените на парното при това със задна дата. При 40% спад на цената на газта поне с 30 на парното.
274
1
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
А за потребителите поевтинява ли този газ? Кой ще спечели от това поевтиняване държавата или потребителите? Ако е държавата, не ми пука, защото и без това не консумирам газ.
273
13
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Колкото и да поевтинява, газ не консумирам и не ми пука изобщо.