Руският газ поевтинява, цената му за България пада с цели 40%

Това е най-голямото намаление досега, ще има ключово значение за икономиката
356
Руският газ поевтинява, цената му за България пада с цели 40%
Снимка: МС

Цената на руския газ за България пада с над 40%. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет за цената на газа, съобщи Нова тв.

Борисов определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво.

 „По време на преговорите трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори и политическа обстановка. Проведохме разговорите професионално. Неслучайно точно на днешната дата от страна на „Газпром” ни върнаха договора подписан. Има символика”, каза министър-председателят на България.

По време на брифинга бе съобщено още, че „Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ.

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока.

Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов.

Той допълни, че е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз”. „За тази цел ще поискаме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с „Газпром“. По първоначални изчисления „Булгаргаз” ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване в приблизителен размер на 150 милиона лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за месец март”, каза още Павлов.

По думите му преговорите между двете компании се водиха стриктно по реда на механизма за преразглеждане на цената. „„Газпром“ и „Булгаргаз“  договориха хибридна формула. Ценообразуването вече ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.”, каза Павлов. И заключи, че българският пазар вече е либерализиран.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато едно безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: ценаРусияБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
16
 
27
 
! Отговори
Това е заслуга на преди 4 години
президента Радев, а не на тези продажници! Преди 89 година газта беше на символична цена, сега руснаците я вдигнаха заради продажните управления на България! Ако не сме американски дупедайници, може и още по евтина да стане. Гл.упаци, не разбраха, че без енергия са нищо, фабрика за тор!
251
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да благодарим на Румен Овч. за подписания договор за скъп газ, за да можем сега да се радваме, че цената на газа драстично намаляла. А причината е, че сме в ЕС , а и САЩ могат вече да ни продават втечнен газ на по-ниски цени от Путин.
250
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо мислеха да отделят денги за централна канализация в големите градове.........и 40%
249
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един сериозен шут по розовите бузки на мечето.
248
14
 
7
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 години
До сс. Добре че е Евросъюза. Иначе още щяхме да си купуваме скъпа газ. Сърбия и Турция да не са в ЕО че получаваха по - евтина газ. Не са, ама имат политика която следват и която не е само проевропейска и проамериканска!
247
3
 
17
 
! Отговори
А преди 4 години
Евтина газ за неблагодарни хора и пак мрънкат и измислят глупости)).
246
9
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До коментар236''...след приключилото антимонополно разследване на ЕК за злоупотреби от страна на ''Газпром''с доминиращо положение в няколко източноевропейски страни,в това число и България''-ето това е причината за намалението на газа,а не чучелото президент!Ако България беше започнала диверсификацията по-рано,по-ниската цена на руския газ щеше да е факт отдавна!
245
9
 
14
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 години
СЕГА КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С ИНТЕРКОНЕКТОРА ЗА "ПО-ЕВТИНА" АМЕРИКАНСКА ГАЗ?А? КОЛКО ПО-ЕВТИНА ЩЕ БЪДЕ ОТ РУСКАТА?ПАК ВИ ИЗВЪРТЯ ПУТИН НОМЕР!И ЗА КАКВО ПЛАТИХТЕ НЕДОСТАВЕНАТА ОЩЕ ГАЗ В ГЪРЦИЯ КАТО СЕГА ТЯ ЩЕ Е С 25% ПО СКЪПА.ЦАРЕ СМЕ НА "ПЕРЕСПЕКТИВНОТО МИСЛЕНЕ". НАЛИ ГОРАНОВ?
244
12
 
12
 
! Отговори
сс преди 4 години
Добре че е Евросъюза. Иначе още щяхме да си купуваме скъпа газ. Това към русофилите
243
10
 
16
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 години
До Анонимен Русия свали цената на газа по принуда.Кой я принуди? ЕО?Спогодбата с ЕО е подписана преди три години.Що тогава не я намалиха а я намалиха чак когато Радев два пъти официално повдигна въпроса за незаинтерисуваноста на правителството.Жалки български гъзоблизци!Готови сте да плащате по висока цена, но само и не да си поискате правата без задокеанска благословия.
242
8
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен,който написа:-"Благодарност на САЩ и ЕС , заради тях падна цената ....сега кремляки газ пешкает"?!?!...КУКЛО,би ли обяснила КАК ТОЧНО сащ и ес са "принудили" "кремляните" "газ да пешкает"?!Не ни оставяй в неведение,просветли съмненията ни!МОЛЯ!!!
241
9
 
19
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Когато се намеси ЕС руснаците клякат и цените на газта стават реални.
240
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До таткото на Ема,Защото истинския баща на Ема е *** Нинова. Ама тя се крие с операции и взимане на хормони.
239
4
 
5
 
! Отговори
Таткото на Ема преди 4 години
Тоя "СМЕЛЧАГА" що не се изтъпани така и да каже.....АЗ СЪМ (или не съм) ТАТКОТО НА ЕМА!!!
238
6
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Не извратен типпа и е много интересно това "осъждане"!..твърдиш,че ЕК е "осъдила" Русия за цената на газа ?..ИЗОБЩО,или в частност за цената за България?!И от кога в "Свободното капиталистическо пространство" се използват "СОЦИАЛИСТИЧЕСКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ" методи за ВЛИЯНИЕ на пазара?!..
237
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай и Азия нямат нищо общо с цената за България..........и отново.........не руслЯмдия а ЕК и САЩ са причината цената да падне драстично.
236
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Не извратен типама ТИ си НИКОЙ,как ще разговаряш с Путин?!?!?!Радев е ПРЕЗИДЕНТ на държава..макар и това понятие да не се връзва много с действителното положение,..така че ..скрий се в дупката си!..Драскай тук,а преговорите ги остави на "оторизираните"!
235
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 231 ами те и след 09.9.1944 се кълняха ,че много ни обичат ,ама след 1990 здравони цуцаха за горивата със съдействието на дружките си тук, така ,че не ми пиши преди шест месеца какво са казали ..на азиатските им номера сме се нагледали , сега са в партер , щото няма пазар за газта в "приятелските" им държави в Азия и чисто по ко..му..ни..стически - едва ли не ни я подаряват ..айде стига сте ги защитавали , що не ни помогнаха така при зимата на Виденов???
234
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще ти струва 23лв защото зареждаш пропан-бутан от нефтохима а не природен газ (метан)
233
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаха патоци и Белене и ни наричаха предатели и неблагодарници.........а простата истина е $..........