Борисов говори с Путин: Можем ли да закупим респиратори от Русия?

Двамата лидери обсъдиха борбата с COVID-19 и проблемите в Сирия
12 мар 2020 18:53, Красимир Ангелов
152
Борисов говори с Путин: Можем ли да закупим респиратори от Русия?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата обсъдиха разпространението на вируса COVID-19. 
Още по темата
Премиерът Борисов отбеляза мерките, които държавата ни е предприела за справяне с коронавируса. "За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването", заяви министър-председателят пред Владимир Путин. 
 
Борисов постави също въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19.
 
По време на разговора беше обсъдена и ситуацията в Сирия. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция. "Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите", заяви Борисов. Той изрази увереност, че разумът и диалогът ще надделеят, за да се спре хуманитарната криза.
 
Друг акцент на разговора бе енергетиката. Министър-председателят информира руския президент за напредъка по строителството на „Балкански поток“, който ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа. До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище „Бургас“ има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км.
 
"Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона", заяви по време на разговора Бойко Борисов. 
 
Премиерът приветства постигнатото споразумение между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за намаляване с 40,3 % на цената на доставките на природен газ за България във връзка с решението на Европейската комисия.
 
В телефонния разговор президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по повод националния празник на България – 3 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А защо не помоли Ердоган? Толкова много му се мазнее. Нямат ли в Турция такива апарати?
113
0
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 4 години
Путин е обиден на Бойко, защото му цапат паметниците в София, но все пак мисля, че няма да откаже да помогне на българския народ. Трябвало е в случая Бойко да каже на Радев да се обади. Щом става въпрос за здравето на хората, суетата кой да говори с Путин, е излишна. Останах с впечатление, че Путин не е разбрал какво иска Бойко, но не е искал до го обиди, че нито английския му, нито руския са му на ниво. Затова само го е поздравил. По-късно са му превели разговора. Дано помогне.
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не купуваме от американските си съюзници?
111
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
КАКТО Е КАЗАЛА НАВРЕМЕТО БАБА ВАНГА "ПАК РУСИЯ ЩЕ НИ СПАСЯВА" И ИДВА ТОВА ВРЕМЕ. ХАЙДЕ СЕГА ДА ПОГОВОРИМ ЩЕ ПРИЕМАМЕ ЛИ ЕВРОТО ИЛИ НЕ. ЕС НЕ И ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ. ПАК КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ ЩЕ ПРОТЕГНАТ РЪКА НА БЪЛГАРИЯ. А ОНИЯ ЗАД ОКЕАНА СИГУРНО ВЕЧЕ СА ЗАБРАВИЛИ, ЧЕ ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВИЦА В СВЕТА. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ИМ СЕ КЛАНЯТЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ.
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аз не мога да разбера, тоя защо се отчита пред Путин? Тоя разговор е някаква пародия. "А бихте ли могли да ни подарите малко апарати за изкуствена вентилация" "Не" "Ние прилагаме най-добрите техники за лечение". Бла бла. Бойко, нали си имаш господар в една южна съседка, обади му се на него да го молиш за респиратори. Нали той ти дари тестовете дето не отчитаха нищо. Или се обади на Тръмп, дето забрани на европейците да стъпват на скъпоценната америк. почва. Нямаш много приятели май, а?
109
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 4 години
политическата ни класа,състояща се от еничари през последните 30 години превърна Народа ни в продавачки в мола и в охранители,90 процента от братята ми са благодарни за помощта за Освобождението на България,никои не е правил повече за Народа ни от руснаците ..и лошо е имало..доброто е повече,Народа ни не е неблагодарен...но само честни и справедливи отношения...един американски,английски или френски завод ми посочете,затвориха ни АЕЦ-а еничарите,унгарци и турци правят нови,Анатема политици
108
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апаратура за шиене на съдове, за очни операции, 3D печатани органи. Техният хирургичен робот е по-бръз и по-точен от знаменития Да Винчи------Глупости. Не съм чул някой да ходи на очна операция в Просия, повечето ходят в Истамбул.
107
1
 
0
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
съвременна медицинска техника просим от нашия нов враг Русия------ Не си разбрал...От Просия просим не техника, а маски.Това по технологичност е от сорта на памперси или дамски превръзки, но малко по-елементарно - като за руснаци.
106
0
 
5
 
! Отговори
Goko преди 4 години
Къде бля Бойко до сега, че не купи респирати? Мислеше ,че короната ще ни подмине? Колко ще ни струват се респираторите по новите цени? В този щаб само некадърници на заплата ли има?
105
0
 
6
 
! Отговори
монолог преди 4 години
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от правителствената информационна служба. .... Абе много лъжат тия от тая инф.служба! От цялото писание горе се вижда че Тиквун през цялото време се е мазнил, фукал, натягал, разтягал е евроатлантически локуми... А Путин му е казал само едно изречение. Егати и разговора. Монолог на един уплашен недостойник.
104
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
В тубата показаха модерна фабрика в Екатеринбург където шият по 20000 маски на смяна. И пак с страната има дефицит. Предпазните средства трябва да се произвеждат постоянно докато се натрупат стратегически запаси. Сега е КЪСНО.
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как от Русията нали ни е враг? Купете от САЩ новите приятели нали от там купихне и самолетчетата с 4 милиарда народна пара , които са още само на книга.
102
0
 
22
 
! Отговори
язе преди 4 години
Вече разбрах! От САЩ, нашите нови авери, купуваме 50 г таралясници за 2 милиарда, а съвременна медицинска техника просим от нашия нов враг Русия. Направо цветя и рози.
101
0
 
4
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Можем ли да закупим респиратори от Русия?------------Простете, но Путин откого стана търговски посредник на медицинско оборудване?пп. Борисов мазненето ти е ... Та, свързваш се с производителите на обордването , вадиш парите от офшорките си дето си ги свил и закопваш ако го има в наличност! Ако няма търсиш друг производител, плащаш и нземаш
100
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИТАЛИЯ В ТАЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНА СИТУАЦИЯ ЗА СТРАНАТА РАЗБРА КАКВО ОЗНАЧАВА ЕВРОАТЛАНИТИЧЕСКА И ЕВРОПЕЙСКА(СОЛИДАРНОСТ) СЛЕД КАТО СТРАНАТА БЕШЕ ОСТАВЕНА НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА В НАЙ ТРУДНИТЕ МОМЕНТИ ОТ ЕС И СЪЮЗНИЦИТЕ СИ В НАТО,ЗА СМЕТКА НА ТОВА КИТАЙ ,РУСИЯ И ВИЕТНАМ НЕ САМО,ЧЕ ПРЕДЛОЖИХА ,НО И СЕ ПРИТЕКОХА БЕЗВЪЗМЕЗДНО НА ПОМОЩ НА РИМ. ЕДНА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА ГЛАСИ,ЧЕ ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА.
99
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали имаме икономика и се реорганизира..ха ха.И каква солидарност от ЕС, всеки знае какво сме за тях, бунището на Европа.
98
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде е евроатлантическото семейство (така се изказа Гешев) сега към което уж сме част ?! Защо се молим на Русия, а не на Херо Мустафа, нали уж български вече говори ?! Къде са апаратурите от западна и богата европа ?! Пак всичко живо се моли и кръсти на комунистическия Китай !!! Комунистически Китай !!!
97
1
 
17
 
! Отговори
колело ама друг път преди 4 години
Русия си произвежда респираторни апарати,но ги продава, а не ги дарява. Туй да не ти е СССР. Имаш кинти има аспиратори, няма кинти *** шланга и мреш. Пазарна икономика. Даром търси от САЩ и ЕС, ама пак срещу кинти.
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не става Тикво Руските са недемократични и не са еврЕоатлантически,така ,че ходи да искаш от твоите кашерни господари у САЩ и Исрал(ел)
95
5
 
9
 
! Отговори
ресто преди 4 години
Неее Боко нищо от Русия. Тия са агресори и нищо не става о тях. Пак ще ни направят хибридна война и ще трябва кака Сийка да ги хока. Да пращаме Роската сипотика да ги напляска. Путин го е много страх от Роската.