Борисов говори с Путин: Можем ли да закупим респиратори от Русия?

Двамата лидери обсъдиха борбата с COVID-19 и проблемите в Сирия
12 мар 2020 18:53, Красимир Ангелов
152
Борисов говори с Путин: Можем ли да закупим респиратори от Русия?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата обсъдиха разпространението на вируса COVID-19. 
Още по темата
Премиерът Борисов отбеляза мерките, които държавата ни е предприела за справяне с коронавируса. "За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването", заяви министър-председателят пред Владимир Путин. 
 
Борисов постави също въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19.
 
По време на разговора беше обсъдена и ситуацията в Сирия. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция. "Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите", заяви Борисов. Той изрази увереност, че разумът и диалогът ще надделеят, за да се спре хуманитарната криза.
 
Друг акцент на разговора бе енергетиката. Министър-председателят информира руския президент за напредъка по строителството на „Балкански поток“, който ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа. До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище „Бургас“ има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км.
 
"Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона", заяви по време на разговора Бойко Борисов. 
 
Премиерът приветства постигнатото споразумение между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за намаляване с 40,3 % на цената на доставките на природен газ за България във връзка с решението на Европейската комисия.
 
В телефонния разговор президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по повод националния празник на България – 3 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да слага каквото си иска Путин боли го българина за Русия и с газта вече не могат ни плашат
33
7
 
2
 
! Отговори
.. преди 4 години
Аз си мислех, че като ни доставят новите самолети, ще ни докарат с тях и всичко необходимо за братята българи
32
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
Много късно се сетихме за всичко! По стар бг обичай винаги в последния момент.
31
5
 
3
 
! Отговори
Ако Бях Путин преди 4 години
щях да му отговоря - обади се сега на гаджето ти Мути ИзТриПерКел, а не на мене!
30
4
 
11
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Не знам, аз на мястото на Путин щях да сложа санкции върху респираторите и да ги си ги предплати за 2023 година евентуално.
29
1
 
9
 
! Отговори
Карантина преди 4 години
Да обяват карантина в цялата страна за 1 месец по добре сега отколкото късно като станем като Италия... А храната да се раздава на хората с купони За 1 месец няма да остане помен от вируса. Ако не сега то след в седмици ще е по лошо
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце е уважаван! Още не е набрал и другата страна е вдигнала! Спомням си как Серж Левото чака Путин с часове.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
23 вече заразени
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго си е да купиш самолети на хартия, а после да се молиш където ти видят очите за респиратори?!
25
3
 
1
 
! Отговори
До президента преди 4 години
Заебете го Боко.Радев,пращай армията по границите и никой да не влиза и излиза!Време няма!
24
2
 
5
 
! Отговори
681 преди 4 години
Ама защо звъни на Путин? нали си имаме друг брат вече...
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шо цакаш краварите уа, шопо боков
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако САЩ му позволят ще купи.
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ МОЛИМ а питаме да закупим правете разликата
20
3
 
11
 
! Отговори
Г-н Борисов преди 4 години
ако в скоро време не поставите хората на първо място, а именно лекарите и сестрите, които ще се грижат за болните, няма да има на кого да облечете костюмите, които шиете нито маските, нито кой да ви работи с респираторите. Тогава освен да пратите митничари и НАП за да я вършат тази работа не виждам вариант.
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ние като сме толкова прости сигурно и другите са такива ,че не искат да им ги купят.Като искаш да имаш МИГ35 *** ставай руски гражданин даже ще ти ходи
18
8
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
Айде пак се наведохме пред руския цар.Европа няма ли?Сащ?
17
3
 
21
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Бг индустрията се реорганизира!!Путин е изплашен.., че почвме да строим подводници и балистични ракети..Чуди се какво ли толкова ще правим?? А то маскиДемек...дамска превръзка с,...ластик!!!Голем е вожда НИ
16
2
 
32
 
! Отговори
Няма фъндък преди 4 години
Милиарди дадоха за няколко изтрибителя които даже не съществуват, сега се молят за няколко респиратора. Пълни мошеници, *** народ ,че ги избира и търпи.P.S И няма никви взети мерки всичко е само пред медиите и П.Р
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Що от Путин? Да ти дадат онези, на които плати няколко милиарда за старо желязо. Много плюете по Русия с Плювнелиев, но пак към тях искате помощ. Ето за това трябва да се мисли преди да правиш нещо. Посланиците изгони ли ги?