ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини

Двата текста паднаха от Закона за мерките за извънредното положение
Обновена: 23 мар 2020 09:46 | 23 мар 2020 09:46, Камелия Цветанова
260
ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от правната комисия от ГЕРБ се съгласиха с ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, свързани със спекулата и разпространението на невярна информация за коронавируса.

Единодушно законотворците от правната комисия решиха, че двата текста отпадат, защото не могат да бъдат прецизирани.

Още по темата

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че сигнали от бизнеса против мерките срещу спекулата са били подадени още на следващия ден след приемането на закона.

Той напомни, че предложението за този текст е било на БСП.

„При второто четене на закона, за да бъде  постигнат консенсус ГЕРБ го подкрепи дори с ясното съзнание, че формулировката не е правилна, но със съзнанието, че политиците трябва да покажат, че са единни в този момент“, коментира той.
 
Ципов припомни, че премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че при по-прецизна формулировка текстът може да остане, но такава не може да може да бъде постигната. Така че решението в крайна сметка беше текстът да отпадне.

Според президента Румен Радев битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреди още в събота, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

В изявление по-късно в неделя Министерския съвет премиерът Борисов каза, че властта е готова на отстъпки и спорните текстове ще бъдат променени.

Предстои депутатите да гласуват ветото и в пленарната зала  извънредно днес от 13 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 6 анонимник. И ти четеш евангелието като червен дявол. Повечето от аргументите на радефф не се приемат - само за спекулата (предложението е на БСП, ако не си разбрал), и за фалшивите новини, което да речем е правилно.
9
6
 
5
 
! Отговори
69 преди 4 години
Хаха, сега като изпокрият стоката и тръгнат цените, да благодарите на ***.
8
3
 
8
 
! Отговори
Шъ вилнее пазарът преди 4 години
Трябва да подкрепим, рийш ли, свободната частна иницатива, която винаги в критични за цялото общество ситуации опитва да си реши проблемите за сметка на всички останали, като надува цените до крайния търпим предел и малко над него. Но нашите набедени "бизнесмени" си правят криви сметки - хората като останат без пари, особено при очертаваща се 20-25% безработица, надценените им стоки ще си останат по складовете. И пак ще ревнат, че държавата (т.е. пак ние с джобовете си) е длъжна да ги дундурка.
7
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, нещо не разбирам.Значи, БСП предлагат нещо. ГЕРБ го приема. Финансовият министър (ГЕРБ) смята, че приетото е глупост. Президентът също го обявява за глупост. ГЕРБ го отхвърля.Виновен е президентът. Що за логика?
6
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия дето плюеха по Радев без да прочетат за какво връща закона... какво се оказа сега - стадо неандерталци, щом не е предложено от ГЕРБ значи е Москва, комунизъм, льотчик и други... и тия хора гласуват, просто нямам думи
5
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е момента да скочим и да изметем герберската хунта. Да бягат панически към границата с Турция , докато могат и да се молят Ердоган да ги подслони при бежанците
4
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, я заведи Деситу до Милано да си купи дрешки. Сега имало големи намаления
3
37
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комуниста не му пука от пандемии, ядрени взривове, не му дреме за живота на хората и винаги го показва. Жалко за всички изветрели мозъци дето са облъчили през годините и сега пак маршируват на Шипка със знаменцата. Преди ядяхме марули след Чернобил и ходехме на манифестация под дъжда щото пак нямаше проблем.
2
24
 
53
 
! Отговори
Явно преди 4 години
Румен Радев е велик държавник!Гешевизацията се отлага за неопределено време!
1
43
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, няма вирус пич, събирай червените на протест на площада