Караниколов: Състоянието на икономиката ни ще става все по-лошо

Ще се осигури безвъзмездна финансова помощ за малките предприятия
Обновена: 28 мар 2020 10:13 | 28 мар 2020 09:48, Елка Василева
175
Караниколов: Състоянието на икономиката ни ще става все по-лошо
Емил Караниколов. Снимка: архив, БГНЕС

Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици. Но трябва да мислим така - "Всяко зло за добро". Много тежка криза, много тежка ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея. Това заяви по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Относно нашата икономика съм сигурен, че в зависимост от периода, в който ще продължи кризата, състоянието й ще става все по-лошо. Този въпрос е много сложен, защото такава форма на криза не се познава. Когато започна някаква криза, тя е в някой сектор, няколко години преди това. Тук видяхте, че всичко стана за месеца. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те се следяха и се очакваха в края на 2020 година или в средата на 2021 година. Ние казваме икономическа криза, но ще дойде и социална криза. И то не толкова заради извънредни мерки в България", обясни той.

Още по темата

Министърът е разговарял с представители на бизнеса, които са го уверили, че са осигурили защитно облекло за работниците. Проблемът пред тях са спрените поръчки от европейски страни, в които има криза. Според него ще има сериозен проблем с износа.

"В един момент обаче пазарите ще отворят. И тогава този, който е най-добре подготвен, който си е запазил предприятията и работниците, той ще успее по най-бързия начин да завърти колелото и да възстанови своите поръчки", смята той.

"В тази ситуация нещата се менят всеки ден. От тази гледна точка предприехме краткосрочни мерки, които са допустими по закон. Обръщам внимание, че САЩ приеха милиарден бюджет. Понеже всички питат за безвъзмездни средства, съм длъжен да уточня - ще има и такива. Ще се помага на физически, микро и малки и средни предприятия. Средствата ще идват по оперативни програми", обясни Караниколов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 94А ти си многовисокоинтелигентентно лузерче и е много добре.Нали?
90
2
 
10
 
! Отговори
до 92 преди 4 години
Много си заблуден, че изборите решават...само ти мислиш така. А е спорно и кои са платените тук...защото или си платен или ниско интелигентен...и в двата случая не е добре
89
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87Кой да управлява се решава на изборите, а не от копейкаджии по форумите.Ама вие си квичете, прокажени рублофилчета. За това ви плащат
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :)Атентата срещу Доган го направиха герберите и Цвък,също те протестираха,когато парламента искаше да сложи Пеевски в ДАНС и пак герберите направиха гаден номер и спряха(блокираха) средствата на правителството на Орешарски и те нямаше как да управляват без пари и затова падна правителството.Ако не бяха направили този атентат и да им спрат парите,сега някои гербери щяха да са в съда,а Цвък нямаше да владее ДАНС и държавата!Така,че ДПС не ти е виновно,Цвък и герберите мачкат всички по пътя си
87
8
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 4 години
Аз напълно те подкрепям но в България хората си искат комунизъм. Независимо че децата им учат на запад, ползват всичко от запада и постоянно натам гледат. Няма логика знам, но при българина който се е издигнал преди 89, без никакви качества и благодарение на това че е бил послушен и сега нищо не ства от него не можеш да го разубедиш.
86
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 76Не знам кое е това всяко младо семейство което било получавало апартамент и къде, ама майка ми и баща ми с мене като дете не получиха нищо. Живеехме 9 човека/ 3 семейства в къщата на дядо ми.И заплатата на майка ми беше 160лв.Та те запкювам в лицето и ти казвам, че си лъжец.
85
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85 АнонименИ аз гласувах последно за царя и от тогава не съм гласувал за никой.
84
3
 
14
 
! Отговори
до 85 преди 4 години
Прав си само в едно шайката е една и съща, но за алтернативата не съм съгласен. Който и друг да е ще е по-добре от сегашното управление с което направо ударихме дъното
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо крадене ще падне!
82
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм гербаджия.Не съм и бесепар.В момента съм безпартиен,независим.Гласувал съм два пъти.Веднъж за Жельо и веднъж за Цара.Повече не могат да ме излъжат. Но понеже споменават често Нинова незнам с какво ще помогне на България ако дойде на власт.НЕ СА алтернатива БСП.Те са бита карта.Няма светлина в тунела.Едни и същи шайки се въртят 30г.
81
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
То никога не е било добро, че да става лошо.
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то от както България съществува , тя все си е в криза. С нище не може да уплашите българина, той е свикнал всеки по-силен да го мачка и да се "самоунищожава" с околните.
79
1
 
22
 
! Отговори
:) преди 4 години
Коронавирусът се идеалното оправдание за кражбите на ГЕРБ и ДПС в последните 10 години. Сега ще излязат сухи от водата.
78
0
 
6
 
! Отговори
Д П С преди 4 години
ИЗЛЪЧЕНИЯ ОТ АТАКА КАДЪР НА ДПС Е НАЗНАЧЕН ОТ КРАЛЯ СЛЪНЦЕ ТОЧНО С ТАЗИ ЦЕЛ. СЛЕД РУХВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ТЕ ЩЕ СИ Я ПРИДОБИЯТ ЗА ЕДИН ПРОБИТ ДОЛАР .
77
3
 
23
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
В Ирландия останах без работа и сега правителството ще ми плаща по 350 евро седмично и това за 3 седмици ако още ми е затворен хотела където работя ! А хазяина не може да ме изгони от квартирата и дори да не платя докато траее кризата ! А цените на стоките и услугите не са мръднали нагоре от 8месеца както съм тук ! Е вие българи на другите избори пак си изберете герб и се чудете защо всичко е отишло по дя,волите !
76
1
 
30
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Икономика имахме до 1989 година, въпреки жестоките санкции на Запада. От 1989 година сме в непрекъсната криза в икономиката. Най-зле е селското стопанство, което на практика го няма. Няма ги и машиностроенето, електрониката, електротехническата промишленост и още и още. Няма и нормално заплащане на труда. Средната брутна заплата през 1989 година от 274,33 лева осигуряваше живот, какъвто сега осигурява брутна заплата от 4500-5000 лева, но такава заплата сега получават много малко хора.
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще помагат безвъзмездно , до кога ? - утре като забранят да излизаме тези предприятия ще ни плащат заплати без да ходим на работа.Нямате ли усещането че никой не е наясно какво прави и то в световен мащаб ?
74
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца,ВСЯКО младо семейство с дете или деца ПОЛУЧАВАШЕ апартамемтот лошия Бай Т.Живков.В завод Пролетарии съм работил плетачките работеха денонощно и взимаха заплати по 700-800лв.тогава когато цените на стоките и храната бяха стократно по евтини.Накупха си апартаменти.10 лв беше самолетния билет до Бургас.Нямаше бедни и всеки си ходеше на море ,планина ,почивка.Говоря за 1981-1986г.Обикновенния човек си купуваше жилище и си построяваше и къща.Лихви почти нямаше при заем.
73
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо лъжете създавате паника,от Барселона казаха че икономиката е в разцвет ще строим стадиони,спортни зали.Започва в София новия тенис корт, ГЕРБ има пари банките са пълни с пари,няма страшно.
72
4
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Коронавирусът е добре дошъл за некадърниците управляващи сега в България. Криза в икономиката и без коронавирусът вече беше започнала, но сега пандемията е удобна за оправдание за кризата.