Проф. Бобева: Големият удар за икономиката ни тепърва идва

В ефира на Bulgaria ON AIR преподавателят във ВУЗФ прогнозира сложна обстановка
27 мар 2020 14:26,
28
Проф. Бобева: Големият удар за икономиката ни тепърва идва

Поне още две тримесечия българската икономика ще понесе силен негативен ефект от коронавируса, а в следващото ударът върху националното стопанство ще е най-силен. Това прогнозира преподавателят във ВУЗФ проф. Даниела Бобева в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според нея, трудно може да се предвиди дали българската икономика ще навлезе в рецесия, но и да се случи, процесът няма да започне от сега. Причината: за обявяването на рецесия са необходими две поредни тримесечия на отрицателен растеж, а през първото тримесечие, въпреки мартенското свиване, поради добрите резултати на януари и февруари надали това ще се случи.

Икономистът очаква след първия вътрешен шок за икономиката в следствие на затварянето на редица производства и бизнеси като цяло, да дойде втори шок от вън. По думите й външните фактори се проявяват със закъснение и ето защо тя очаква през второто тримесечие те да се комбинират с вътрешните и да създадат още по-сложна икономическа обстановка.

„Ако изчислим какви биха били шоковете от вътрешните проблеми, от изключването на цели сектори, и от външните, в този комбиниран ефект ще се получи, особено през второто тримесечие, най-големият спад в икономиката. Колко ще бъде той, не знаем, но във всички случаи за поне едно тримесечие ще пострадаме сериозно“, казва тя.

Под външни фактори Бобева има предвид преди всичко забавянето в икономиките на най-големите търговски партньори на страната в следствие на пандемията – Италия и Германия. „Безпокои ни Германия и как там ще се развие икономиката, защото нашата икономика е доста тясно обвързана с германската. При 1% спад на германската икономика, нашата реагира с 0,65%, т.е. ние оттам можем да загубим голям растеж“, казва експертът.

Бобева определя тази криза като „уникална“, защото досега „такова изключване на цели сектори от икономиката досега никога не е имало“. Според нея, опитът на Китай показва, че най-пострадали от кризата излизат малкия и средния бизнес, като 60% от него се възстановява, докато при големия цели 95%. „Ето защо разумността изисква малките и средните фирми да бъдат подкрепяни в условията на пандемията“, казва тя.

Цялото интервю гледайте в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR в събота от 16:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 4 години
ПОследните дванадесет години след подобни диверсии водените от прахосника на десетки милиарди ограбени от БЪлгарите живи левове Борисов провежда показни широко рекламни ПИАР кампаниии .Вместо бързо лечение и почистване от опасни съоръжения на ферми за крави,***,овце,птици следва показна ликвидация на цели отрасли уж защото кравите,свинете,кокошките май щели да се заразят и май щели да умрат. Вижте терора срещу Странджа и други БЪлгарски региони.Сега започна н показен терор с цел ликви
26
0
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
до 24Ако до вчера си могъл да си купиш "ТЕСЛА" .......не си ходил на работа !
25
0
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Пандемията дори оптимистично ще утихне към края на май.Икономиката ще се "усети" не по-рано от края на юни.Италия я отписваме до края на август-началото на септември. Германия ще даде признаци на въраждане на автопромишлеността, но нещата с VW ca тежки,така че там поръчките могат да спаднат с 40-50%. За военната промишленост: при тази тежка пандемия няма кой да се бие, така че малки поръчки за Сирия и Ирак. Туристическия сезон е провален, а туристическата дейност е рискова/много рискова. Криза?!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да не се заблуждаваме,бизнес на черноморието от много години огромни печалби,също,банско Пампорово Боровец едва ли ще им се отрази който е работил там знае за какво става въпрос ,а кото знаем колко хотели имат от години и депутати и приближени госпожата да не ги мисли те отдавна са опекли питката
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, и таз година няма да си купя най-новата Тесла.
22
0
 
9
 
! Отговори
Зомбиран преди 4 години
Добре,че беше ти да ни го кажеш.Ние не можем да мислим.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е задължително да си професор, за да го знаеш това. Напатилият се човек свива потреблението си до минимум, т. е какво да сложи на масата. НЕ тегли кредит и не дава на заем. Ще оцелеят тези, които имат покрив над главата, нямат заем и са скътали бели пари за черни дни. Развлеченията и екстрите, ако си жив и здрав, след време.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен загубите на бг фирмите ще са по големи от 1 трилион евро, само в слънчев бряг поне 500 милярда и още 500 милярда в банско да се дадат.
19
2
 
12
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Как казваше другаря - костов затягане на коланите
18
1
 
12
 
! Отговори
Величко преди 4 години
Откъде пък се цвъкна този апартаментен ВУЗ?! Че и хабилитирани лица има в него. Доцентите в спалнята, а професорите в хола.
17
2
 
20
 
! Отговори
До6 преди 4 години
Това което се случи 1989 година,1997 година,2008 година ще ни изглежда като лош спомен,пред това което се е ЗАДАЛО!
16
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До 5Викаш чували с пари от небето да падат, а? Нали ще изгонете долу бе
15
4
 
7
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
И тази червена калинка се изказа
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализмът е за безгрижно време без кризи.При най-малката заплаха капитализмът се крие и свива и бяга от кризата, изхвърля всички на улицата, затваря предприятията.Не се грижи за работниците, за населението, за здравеопазването. Седи и чака Новите далавери. Тези Нови далавери идват най-вече от държавата.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам Кои и Как ще бъде подкрепян,но щом Великата Британия и Швейцария,два от стожерите на Капитализма говорят все по усилено за ББД-Безусловен Базов Доход,говори че Светът такъв какъвто го познаваме е вече История!
12
2
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
А туристически сезон ще има ли ? А ако работещите в чужбина спат да пращат тиквата кво ще прави ?
11
2
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
В действителност Бог е на страната на най-големите банкови сметки.Ваш: Адам Смит
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека си представим, че сега една мощна икономика навлиза и завладява пазарите на България и Европейския съюз, когато всички предприятия в България и ЕС затварят и фалират. Ще се получи точно ситуацията в Източния блок след падането на Стената. Стената беше най-вече "Икономическа стена"."Германия не се продава". Защо не се продава? Нали ни съветваха, че най-важни са парите?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква икономика,какви пет лева,светът е пламнал от тая гадория,след като я преживеем,който оцелее разбира се,тогава ще му мислим как ще го Градим и Надграждаме!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май света върви към капиталистически социализъм