Заведенията със загуба от 2 млн. и 200 хил. лева от изхвърлена стока

Нинова и леви евродепутати се срещнаха с асоциации на заведенията
Обновена: 31 мар 2020 17:05 | 31 мар 2020 17:02,
76
Заведенията със загуба от 2 млн. и 200 хил. лева от изхвърлена стока
Снимка: БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова заедно с евродепутати и народни представители от левицата от комисиите по бюджет и финанси и икономика и туризъм се срещнаха с представители на Българска асоциация на заведенията  и Сдружение на заведенията в България. Тази среща е част от започналите консултации на БСП с представители на различни сектори за нужните мерки от овладяването на икономическата криза, породена от извънредното положение в страната, съобщиха от партията.

Още по темата

„Хотелиерският и ресторантьорски бранш е най- засегнатият от тази криза, на практика той е заличен. Мерките на правителството звучаха  добре, но на практика са неприложими за малкия и среден бизнес.” Това каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. По думите му  обявената от  правителството мярка 60:40% не е реална: „Мярката не е 60:40 Характерната за бранша заплата е 610лв, т.е работодателя получава получава 360лв, а трябва да върне под формата на осигуровки 250 лв. Така помощта е от 110лв.”  Той подчерта и че заведенията имат загуба от 2 милиона и 200 хиляди лева от изхвърлена стока, върху която ще трябва да се плати и ДДС.

„Ако кризата продължи до юли,  повече от половината заведения няма да могат дори да отворят отново. Няма да отворят, защото няма да издържат дотогава, изхвърлили са и цялата си стока, която не могат да купят наново, а също и защото не се взеха мерки относно наемодателите, а образуваните разходи за февруари като ток, вода и наем няма да спрат. В момента се случва огромна междуфирмена задлъжнялост.”, каза Алибегов. Той изрази мнение, че тези мерки работят само за големите бизнеси, и че идеята да се съхрани целият персонал не работи : „Фирмите могат да задържат от 5 до 8% персонал. Не можем да разберем как взимането на заем ще помогне на хора, които не работят.

„Изводите от чутото от вас са тежки. Първият е, че нито една от мерките не обслужва малкия и среден бизнес. Тези мерки са направени, за да отидат парите при близките до властта фирми“ заяви Корнелия Нинова. Тя подчерта, че  този бранш не иска пари от държавата, а протегната ръка, за да не фалират и хората да не останат без работа. Нинова информира, че БСП отново ще предложи в парламента исканията на малкия и среден бизнес,които съвпадат с политиката на БСП най-вече за помощ на тези близо 500 000 работници, заети в бранша. Тя подчерта, че левицата няма да се откаже от борба със спекулата и отново ще предложи мерки за справяне с нея: „Според официални данни на Стокови борси и тържища всяка седмица цените растат, като страната ни е на първо място по поскъпване на храните в цяла Европа. След спекулата с маските, тя ще започне и при храните. Ние няма да се откажем от тази тема”.

„Подходът да се предлага една мярка за всички сектори е неработещ. Този сектор буквално е спрял своята работа. Те не работят и нямат никакви приходи – няма как да плащат дори и 40% от заплатите плюс социалните осигуровки. Това каза народният представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм Жельо Бойчев. Той обясни, че подходът на управляващите трябва да бъде спрямо всеки бранш и щетите, които той търпи: „Ще предложим мерки, за да помогнем на малкия и среден бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да спрат да продават салата за 50 лева и чай за 10 лева, дето ти го носи кисела пъпчива келнерка и може да не фалират, иначе на никой не му дреме за "гурмето" им
42
9
 
3
 
! Отговори
Поръчката преди 4 години
Не съм съгласен, че собственици на заведения са некоректни към работниците. На моите давах бонуси по 500 лв месечно, безплатна храна и напитки, банкети. Естествено работеха много, но бяха доволни. Сега на борсата са недоволни...
41
0
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Заради нискочелите *** наричащи се туристически бранш, забраниха къмпингумането, разрешиха унищожаването на уникални дюни и бетонирането на Странджа.Нима си мислеха, че няма провидение и никога не ще настъпи Видов ден ?
40
4
 
6
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 28. Абсолютно вярно. Гласувахте за тея, сега ревете. Тогава повтаряхте в несвяст мантрата, че освен ГЕРБ няма за кой, другите били комунисти. Ай сега няма да мрънкате. Същото направихте и с местните избори миналата година. Всички, гласували за ГЕРБ са виновни! Вие им дадохте баницата да я разделят!
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какви сте такива бизнесмени дето не можете 3 месеца да си плащате тока на неработещия ви ресторант. А служителите дето оставят без нищо? Ми техните наеми, заеми, ток, вода, храната за семействата им. Ама на вас бизнесмените за тях не ви пука. Затова сега мирувайте, защото като осигурявате хората на минималната заплата и ги карахте да работят поб12-13 часа ви беше добре нали?
38
1
 
18
 
! Отговори
КАМЕН преди 4 години
Не знам да има гл. готвач, готвач,барман или сервитьор на реална заплата 610,00 лева.От много години собствениците крият данъци и осигуровки. В същият момент живеят в палати, карат коли за стотици хиляди лева, всяка година по няколко екскурзии, да не говорим за забранени медикаменти и любовници, и т.н. Сега щели да фалират?! Да не говорим, че повечето оборотни заведения са с договори за реклама, които вече са усвоени.
37
8
 
4
 
! Отговори
Поръчката преди 4 години
Трябва да има обезщетение за заведението ми. Имах пет работника. Сега 0...Кредит,сметки,задължения към доставчиците...До кризата бях добре, даже и заделих няколко хиляди за черни дни, но ще свършат, а кризата се очертава да е месеци...
36
0
 
9
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Работодатели масово увещават служителите си да подават молби за напускане на работа по "лично споразумение" .От няколко известни ми случаят това се е случило по настояване на управителите на формата ! Така,че работника/служителя/ остава на улицата без доходи и евентуално на бюрото за безработни!
35
1
 
6
 
! Отговори
хсйаха преди 4 години
Искаш да дадът хайвер, омари, раци и сто годишно вино н БЧК
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами сгответе я има старчески домове, ба ти нагледците
33
0
 
22
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Ами да я бяха дарили на бедни, болници, общински общежития и разни други...
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омръзна ми да го гледам този дългокосия от сутрин до вечер да реве по телевизиите. Повечето ресторанти доставят храна по домовете. А храната вместо да я изхвърлят да я бяха дарили на хилядите бедни стари хора. БЧК щяха да им съдействат. Като не осигурявате персонала си на реалните заплати така ще е. Всички търпим загуби.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП да вземат кредит и да помагат.
30
1
 
24
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Ресторантьори и хотелиери ще си понесат загубите, нали са бизнесмени. Не виждам какво толкова ***, когато печелят пак *** и винаги искат още! Да си продадат скъпите коли и да платят на персонала!!
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия евроатлантици продават най-скапаната еврохрана по заведенията си. Хем е скъпа, хем непригодна. Хвърлили 2 кашона със зарзават и искат 2 млн. Ако бяха внасяли от Русия храни щяха да спестят дори.
28
2
 
24
 
! Отговори
Ss преди 4 години
Да направят смс кампания ! Дойде видов ден за тях ! 6лв за шопска салата или 5лв за 100грама цаца или 5лв за бира !
27
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Заведенията със загуба от 2 млн. и 200 хил. лева от изхвърлена стока"НЕ МИ ПУКА !!!Всеки да се спасява сам !!!2009 нали гласувахтИ за кривата глАва от Банкя.Хайде сега издуйте бузи ЯКО !!
26
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 24. Не е вярно. Има си протоколи/договори за дарение, даже може да им се намалят данъците. Има юристи, ако имаха желание щяха да питат и да разберат как става.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алибегов като си пестил от осигуровки в Рафи сега ще страдаш.
24
0
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
не научих от коментарите под статията. Или коментаторите ги е страх, или не знаят, или ги трият.