Правителството иска извънредното положение да е до 13 май

Само това помагало да се спре епидемия от коронавирус
Обновена: 1 апр 2020 16:00 | 1 апр 2020 15:57, Камелия Цветанова
783
Правителството иска извънредното положение да е до 13 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредното положение, което влезе в сила от13 март да бъде удължено до 13 май. Това ще предложи кабинетът на парламента.

Още по темата

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, посочват от правителствената пресслужба.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна.

Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, мотивират се още от МС.

От кабинета напомнят, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.


783
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
545
0
 
0
 
! Отговори
10% преди 1 месец
Експериментът с плоския данък се провали. Плосък данък е имало само по време на феодализма и турското робство. Викали са му десятък, или юшур. Модерната социална държава е немислима без прогресивния подоходен данък.
544
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българоубиецът не е короната, а народните представители ако гласуват за карантината.
543
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в Германия са до 20.04.дъпжавата не можело да спре да работи.
542
0
 
0
 
! Отговори
Сив кон.... преди 1 месец
Аууууу! Какъв рев. Ами вървете на работа и се срещайте на 3 март. на 8 март, На Великден,, на Гергьовден.Ама се срещайте ,колкото си искате. После....Да де и посещавайте масови църквите...
541
0
 
0
 
! Отговори
Чочо преди 1 месец
Едно добро нещо направи Путин - увеличи многократно данъците на богатите и с парите ще се подпомагат семействата с деца . Ако нашия президент имаше същите правомощия дали щеше да направи същото ? - едва ли , защото щеше да бъде низвергнат от поддръжниците си - БСП . Защо ли ?- Ами защото кои имаха възможност да се облагодетелстват след промените - тези , които си бяха създали връзки в цял свят , а всеки знае от коя партия бяха .
Пазете се от заразата - това е най-важното . здрава нация сме !!!!
540
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще ми гледа детето и кой ще работи докато градините са затворени ве банкянски цър вул?
539
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стойте си вкъщи, че Боце тегли един заеми, които трябва да усвоява, без да му пречат.
Не се накрадоха 30 години. Сега вече с ръцете и краката грабят за последно, че после не е ясно дали ще има. По-лошото е, че има хора, които им вярват на празните приказки и се опитват да убеждават другите как било за тяхно добро.
538
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Италия са до 12 април!!!
537
3
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 месец
Тиквонийбанкенски,кога реши с колко да продължите геноцида над хората-след разговора с вашингтонският господар Пумпалоф,а...Като мачкаше ушите на Тато,той не те ли светна,че няма нищо вечно,за социализъма иде реч!Същото е и с господарите ти от печатницата за зелените хартийки!Мисли за трибунала дето ще те съди-време е!Както казваше Адама за СЦЗ-втори отряд,южно изложение и в партер..Ехеееее
536
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да е до 13-ти Май бе, не разбрахте ли вече че става дума за месеци, но нарочно не казват за да не дразнят хората. А вече се говори и за втора и трета вълна на епидемията. По - правилно ще е да се каже "до второ нареждане".
535
3
 
7
 
! Отговори
джони преди 1 месец
колкото по дълго , толкова по-добре, парата да се излапа да се замаже всичко старо и после може да се пенсионира
534
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мишеееее много про ста *** си маминото.
533
1
 
13
 
! Отговори
мишо бирочето преди 1 месец
добре бе лаици. мислите ли че за две седмици развиха тест за ковид19 и го произведоха в милиони екземпляри и го пратиха по всички краища на света и се тества с него, че и мутациите му следят, че и много смъртоносен. тестват ви за обикновените корона вируси част от всяка настинка и грип. не виждате ли каква огромна бутафория е всичко. не вижфате ли изкуствено насявания страх? защо не кажат колко от починалите са си правили "безплатна" ВАКСИНА ПРОТИВ ГРИП тази година. на дядо ми му сложиха и за малко *** със ковид симптоми. интересно е че за първи път в цяла европа е безплатна за пенсионери
532
9
 
2
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 месец
герб иска да прецака комунистите да не манифестират на 1 май и на 9 май с карантина .но имат право за щото комунизмат е диагноза не убеждение ,въпросът е дали е силно заразен и дали се предава по полов път. Трябва да птам някоя комунистка
531
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Емигран, ако има нещо хубаво в епитемията, това е рязко намаления брой българи в европа! Надявам се, че ще си ги задържите там!
530
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нядявам се светът да преосмисли поведението с Китай
529
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аз не ям китайско!
Не вярвах, че има толкова заблудени хора дето все още вярват, че вируса е пренесен от някакви животни... Това си е изкуствено създаден вирус и много вирусолози вече обясниха, че съдържа част от вируса на чумата, за да е силно заразен, както и част от сруктурата на спина, за да поразява имунната ситема.Кой го произведе и кой го пусна, дали нарочно или случайно, това вече е загадка.Но за произхода му отдавна няма съмнение.
528
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ан
колко българи могат да живея три месеца без заплата
527
1
 
29
 
! Отговори
ники преди 1 месец
Значи Италия чак днес удължиха тяхното извънредно положение до 13 април, Тиквун иска от сега още един месец, не правят тестове за да видят къде сме в заразата, вероятно имат врачка, която им казва как се развива инфекцията.
526
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извънредното положение,ще отпадне след като се намери лекарството,което Американските Джонсън и Джонсън прогнозират най рано 3 месеца.