Депутатите - не работят, получават заплати, били по-мразени от всякога

Без заседания на НС правителството щяло да има пълната власт
Обновена: 3 апр 2020 15:14 | 3 апр 2020 15:14, Камелия Цветанова
152
Депутатите  - не работят, получават заплати, били по-мразени от всякога
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП се опълчи на предложението на мнозинството за новия начин на работа на парламента.

Според новите правила депутатите ще се събират за регистрация цял час, в пленарната зала ще присъстват само тези от тях, които искат да се изкажат и ще седят през място, за да не са прекалено близо едни до друг, а гласуването ще е на групи.

До това положение се стигна след като трите депутати дадоха положителни проби за коронавирус.

Още по темата

Според Кристиян Вигенин обаче тези мерки не са за сигурността на депутатите, а за удобство на правителството.

"Днес сме по-мразени от всякога. В момента, когато стотици хиляди българи продължават работа, ние затваряме. Нека да видим как работят продавачите в магазините, шофьорите на градския транспорт, полицаите. А как работят лекарите и целият медицински персонал", скочи той.

"В момент когато десетки хиляди са в неплатен отпуск парламентът наред с министри, президент по автоматичен механизъм ни увеличават заплатите, а на всичкото отгоре при нашия случай, дори и без да работим", продължи с критиките Вигенин.

Според него по този начин се трупа неприязън, ярост и омраза от хората към депутатите и преди всичко към председателят на НС Цвета Караянчева.

"Днес и в понеделник са последните ни заседания за доста дълъг период напред. Правителството ще получи пълната свобода да прави каквото си иска до 13 май и да вземе 10 милиарда дълг, който ще харчи както иска", обвини още депутатът от БСП.

Според червената шефка Корнелия Нинова начинът на формиране на заплатите на депутатите е неправилен, а в дневния ред на НС няма точка за промяна на Правилника за дейността на парламента, за да бъдат замразени възнагражденията им, въпреки че за това настоя премиерът Бойко Борисов, а депутатите му веднага внесоха предложението.

"Автоматично се увеличават на три месеца без значение дали работим или не. Това е истинският популизъм", скочи тя и припомни, че три пъти досега от БСП са внасяли законодателни предложения за промяна на начина на формирането на възнагражденията им.

БСП ще внесе отново предложението си за намаляване на заплатите на депутатите и замразяването им към края на 43-ото Народно събрание.

По закон депутатската заплата е равна на 3 средни брутни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ обяви данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
15
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
Ако ДЕПУТАТ е професия и работа.......................!
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е Нинова не е правилен начина на определяне на заплатите, но и вие ги подкрепяхте мълчаливо и единодушно.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, при други обстоятелства говореха че ги карали насила да стоят в парламента дори демонстративно го напускаха. Сега какво става? Изведнъж много им се прииска да работят. И защо така? защото както са казали , когато някой е назад ти трябва да си на терсене. БСП - то е мразено от голяма част от обществото преди заразата, а след нея мисля че и още повече. Ако не друго тази ситуация помогна на много хора да си отворят очите какво представлява политиката и в частност - тази на БСП. Това е
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да ги мразя?! Основна заплата 4200лв. бруто, колкото на студент с 2 езика в кол център. Мизерна за София заплата. Братовчед ми в склад взима кажи-речи толкова (бруто). На студент в IT компания даваме начално повече. Но не е редно изобщо един депутат да взима каквито и да било пари, а да го прави за чест- като в Германия. Или нещо от сорта на средна заплата (1500лв.) за страната поне... А не тройно над средната. Някак си е грозно.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комиците от парламента трябва да ходят да си показват новите костюмчета,телефони,грим и чанти и си гласуваха вдигане на заплатите,Ц.Каранячева каза ще правим дарения УЖАС,Ужас.Някой се ходят с Странни костюми Марешки играе някакъв ФИЛМ.Цонев с някакви Очила от някой турски сериал.
7
3
 
35
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Ами да МРАЗЕНИ СА ! Когато Финансовия министър нарече маргинали хората, които няма да се домогнат до 60/40, когато 70-80 % от фирмите казват, че ще пускат в платен отпуск (пляскачи-терасаджии, ай честито ви моренце сега ), когато хората се чудят как да вържат двата края - е те в този момент тия чантаджии да си вдигнат заплатите - и да ми кажа оная - ама то а да може да даваме повече - Е НАГЛО Е И Е ОМРАЗНО. ДА.
6
1
 
33
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
как народа да ги обича като те са без емпатия към народа и са срещу народа
5
1
 
29
 
! Отговори
Устафка! преди 4 години
Средно брутно възнаграждение, по закон, си е доста разтегливо понятие, особено когато се прави от услужлива институция като НСИ.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рибата се вмирисва откъм депутатите.
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За някои кризата е нещастие за други възможност. За БСП е възможност да политиканстват за сметка живота и здравето на нацията.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на ***!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И има защо.