Менда Стоянова: Хазната не е празна!

Тя бе категорична, че не е съгласна с президента
7 апр 2020 17:22, Нели Христова
70
Менда Стоянова: Хазната не е празна!
Снимка: БГНЕС

Вчера, след 14-часово заседание, депутатите решиха да се откажат от заплатите си до края на извънредното положение. Парите ще бъдат преведени по сметките на здравното министерство.

„Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам - за медиците, за техните облекла, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение, отколкото парите просто да останат в бюджета”, каза председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова пред NOVA.

„Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев, за да могат да посрещнат нуждите си за тези 2 месеца. Колегите възприемат решението като жест на солидарност”, коментира Стоянова.

Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, то е свързано по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, на министрите и шефовете на агенции.

„Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите си, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати”, обясни Менда Стоянова. По думите й това е акт, който всеки за себе си може да вземе – в това число и президентът, и магистратите.

Относно мярката 60/40, с която да бъде подкрепен бизнесът по време на извънредното положение, Стоянова смята, че позициите дори на работодателите са различни – едни намират мярката за добра, други – не.

„Това беше хубава стъпка. Тази мярка по принцип няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онзи бизнес, който е намалил своите обороти – бизнес, който работи за износ. Искаме колкото се може повече фирми да се възползват от тази мярка”, обясни председателят на бюджетната комисия. 

Стоянова коментира и предложението да може да се тегли дълг от МВФ. „Това е една опция, която трябва да имаме. В този момент едно финансиране от МВФ не е свързано с лошата икономическа ситуация в резултат на дългогодишна неправилна политика. Това е просто още една възможност за ликвидност. Проблемът е в самото споменаване на МВФ, особено от устата на г-н Гечев. Целта беше чисто политическа. Надявам се да се финансираме от другите опции”, смята председателят на бюджетната комисия.

Тя отхвърли обвиненията, че хазната е празна.

„Категорично не съм съгласна с г-н президента. Това беше повторено няколко пъти и от Корнелия Нинова в НС. На 31 март, когато излиза отчетът за тримесечието, бюджетът на България е на излишък с 1,2 милиарда”, каза Стоянова. Тя обясни, че поради ситуацията с COVID-19 и извънредното положение в света, се очаква спад на приходите в хазната.

„Даже доста консервативно е оценен този спад на приходите - 2,4 милиарда до края на годината. Този спад плюс допълнителните разходи, които трябва да се направят във връзка с епидемията, водят до евентуален дефицит от 3,5 милиарда”, поясни тя. И допълни, че отхвърля идеята на Веселина Марешки за теглене на заем в размер на 20 милиарда, както и предложението на Корнелия Нинова, която поиска парите за модернизация на армията да бъдат пренасочени към страдащите сектори

„Всички тези политици имаха вчера една цел – да внушават техните идеи на избирателите си. Тези изказвания нямат друга логика, освен популизъм и политически цели”, смята Стоянова.

По думите й опозицията няма необходимите данни, за да направи изчисления. Освен това, прогнози не могат да се правят, и то не само за България, а и за Европа и света.

„Имаме изключително нисък процент на дълга, на второ място сме в Европа. Дългова спирала е много силно казано”, коментира Стоянова.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Ddt преди 3 месеца
точно, когато ти се обещават светли бъднини и ти се казва кога нямаш абсолютно никакви проблеми и цъфти та връзва - е, точно тогава те чака нещо лошо и е добре да бягаш или да не вярваш !
61
0
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 3 месеца
Един вика празна , друг пълна , а тая полупълна ?Защо не се разберете , че да лъжете едно и също?Герберски недоразумения!
60
0
 
3
 
! Отговори
perry преди 3 месеца
Хазната е полупълна с добри намерения.
59
6
 
3
 
! Отговори
Хазната не е празна? преди 3 месеца
Значи затова кака Корни така напира към властта.
58
1
 
11
 
! Отговори
Ментаржийка преди 3 месеца
Не ти вярваме менто! МНого, ама много лъжите, та чак се засинявате! Разберете с нещотопримиер какво да лъжите! ТОЙ каза че е празна, пенсиите я ошушкали! На кого да верваме?!
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хазнате не е празна, означава че има поне 1 лев в нея.
56
1
 
17
 
! Отговори
минувач преди 3 месеца
Менто, цар Киро как е - всичко наред ли е с него? Той ти е по важен от Хазната...
55
1
 
18
 
! Отговори
ДО ГЕРБ преди 3 месеца
Много фирми ,които си имат работа ,работодателите мислят да направят работниците на 4-6 часа за да вземат пари от Държавата.....и накрая какво?За работника нито стаж,нито заплата ...
54
2
 
26
 
! Отговори
калинка-малинка преди 3 месеца
Мента Стоянова :"В България има две празни неща - хазната и мойта глава , като за първото не съм сигурна "
53
2
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 3 месеца
Е защо че вземете тогава заем ,ма оуууу
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато бизнесът работи на 50% държавата събира на 50%ддс а харчи на 200%заради кризата проста математика
51
1
 
15
 
! Отговори
Не, че... преди 3 месеца
...не ти вярвам, ама някак си не можеш да ми докажеш - око да види...
50
0
 
18
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Депутатските заплати са по-сериозни,не като нашите измислени подаяния ,наречени,,заплати,,.Прочетете началото на статията.
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега изплащат се помощи обезщетения за безработица пенсий на докторите бонуси и кво ли още не сиреч скоро ще се препразни затова се тегли заем всички държави го правят и богатите също да не говорим че Бог знае какво ще бъде утре положението не ти трябва професорска степен за да се досетиш стига да се мисли поне малко
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хазната не е празна има два лева.
47
2
 
14
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 месеца
Вярно ли е празна,аз пък не знаех,и още ще си кажете като заиграе тоягата,ще има да ревете(лов на вещици),ами бегайте по бързо,че то гладъ е неизбежен,сещате се нали.
46
2
 
32
 
! Отговори
Минавам само преди 3 месеца
Защо ще теглите 10'милиарда лева, бабе????
45
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Говори че от ДДС нямало 16 милиарда,много пари, вярно ли ?от НАП
44
1
 
32
 
! Отговори
фатима преди 3 месеца
Мендо,Мендо о Гоце Делчев се кажува,че балона се е спукал оти много се е надувал и много се е крало.Аде Мендо прибери се дома и фащай мотиката оти друго не остана.Пари нема то е ясно и на мажо ти.
43
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мен, То а като Хазната нее празна защо теглите 10 милиарда ма моме. Това защото хазната е Препълнена ли. Нали имаше Излишък нали преборихте Контрабандата Къде са парите от тези две Пера. За лу, ди ли ни имаш или за Умни като теб. Какво образование имаш селско Весело ли. Не ни прави на Глу, паци че времето на Винкелите идва. Ще ги никелираме че са хванали Ръжда.